amerikada-şirket-türleri
13 Şubat 20236 DakikaŞirket Kurma Süreçleri

Amerika’da Kurabileceğiniz Şirket Türleri Hangileridir?

Amerika’da şirket kurmak isteyenlerin Amerika’daki şirket türleri, şirketlerin özellikleri hakkında bilgi sahibi olması önemli bir husustur. Böylece yapılacak iş için en uygun şirket yapısı belirlendikten sonra ticari faaliyetlere kısa sürede başlamak daha kolaydır.

Amerika’da Şirket Açabilmek için Hangi Şartları Yerine Getirmelisiniz?

Amerika’da şirket açmak istiyorsanız kuruluş için istenen bazı şartları yerine getirmeniz gerekir. Amerika’da şirket kuruluşu eyaletlere göre farklılık gösterebilir. Şirketinizi açmayı düşündüğünüz eyaletin sizden talep ettiği belgeler ve kuruluş ödemeleri hakkında önceden bilgi sahibi olmanız yararınıza olacaktır. ABD’de şirket açmak için bu ülkede ikamet etmeniz gerekmez. Sizden genelde şu belgeler istenir: 

  • Kimlik
  • İşveren kimlik numarası
  • Şirket ismi
  • Vergi numarası
  • Yerleşme sertifikası 

Aranan şartlar ve sizden istenenler hakkında bilginiz olmasa da ABD’de şirket kurmak konusunda profesyonel destek veren kuruluşlar aracılığıyla daha kolay ve hızlı bir şekilde gerçekleştirebilirsiniz. Üstelik ABD’ye gitmeden şirket kurmanız, banka hesabı açmanız ve ticari faaliyete başlamanız da mümkündür.

Amerika’da Şirket Türleri

Amerika’da şirket kurma kararı aldığınızda ilk yapmanız gerekenlerden bir tanesi kuracağınız şirketin türüne karar vermektir. Amerika’da birçok şirket türü bulunur. Her şirket türünün farklı yapısı ve sorumlulukları vardır. Ayrıca bazı şirket türlerinin yabancı vatandaşlar tarafından kurulması mümkün değildir. Bu yazıda Amerika’da şirket türleri hakkında bilmeniz gerekenleri açıklayacağız.

Şahıs Şirketleri 

Şahıs şirketi, tek kişilik bir gösteridir. Şahıs şirketlerinde iş ve kişi aynı olup arasında yasal bir ayrım yoktur. Bu, kişinin herhangi bir borç veya zarardan kişisel ve mali olarak sorumlu olduğu anlamına gelir.

İsim olarak solo iken tek mal sahipleri çalışanları veya yüklenicileri işe alabilirler. Şahıs şirketi aracılığıyla işe alınan herhangi bir çalışanın yaptığı iş hukuken yine şahıs firmasına bağlıdır. Yine bu durumda tüm sorumluluğu şahıs şirketinin kurucusuna yükler. Bir serbest çalışanın aksine tek mal sahibinin kayıtlı bir işletme adı vardır. İşletme sahibi çalışanları işe alabilir, işletme sigortası satın alabilir ve hatta daha yüksek işletme lisansları alabilir.

Şahıs şirketlerinin kurulması kolaydır. Bireysel çalışanların daha profesyonel bir görünüm kazanması için harika bir yoludur. Şu anda serbest çalışıyorsanız veya yalnızca sizin çabalarınızı gerektiren küçük bir operasyon başlatmayı planlıyorsanız, Amerika şahıs şirketleri doğru seçim olabilir.

Limited Şirketler (LLC’ler)

Limited şirket (LLC), işteki kişilerin ayrılmasına ve kişisel sorumluluklarına öncelik veren bir ticari kuruluştur. Bu listedeki diğer şirket türlerine benzer şekilde, bir LLC, üyeleri zararlardan mali olarak sorumlu olmaktan korur. Bir LLC, dava veya herhangi bir mali zarar durumunda mal sahiplerinin kişisel varlıklarını korur. İşletme halka açılmayacaksa bir LLC profesyonel görünümü iyileştirmenin, belirli yasal ve vergi avantajları elde edilmesini sağlayabilir. Amerika’da limited şirketler tek veya birden fazla ortaklı olabilir. Sahip veya ortakların Amerika vatandaşı, oturma veya çalışma izni şartı bulunmamaktadır. LLC şirketler yapısını değiştirip Corporation şirket türüne dönüştürülebilir. 

Genel Ortaklıklar

Amerika’da genel ortaklık, üyelerin işi uygun gördükleri şekilde yapılandırabilmeleri açısından bir LLC’ye benzer. Kolektif ortaklıkta tüm kazançlar, yasal yükümlülükler, malvarlığı ve zararlar ortaktır. Kolektif ortaklığın tüm üyeleri, müsadere durumunda kişisel varlıkları risk altında olmak üzere, her türlü mali ve hukuki zararlardan sorumludur.

Genel bir ortaklığın birincil avantajı, kurulumunun kolay olmasıdır. Bir şirket veya LLC kurmaktan çok daha az evrak işi vardır ve daha profesyonel görünüm için iyi bir yoldur. Amerika’da genel ortalıklar kapsamında bir ortaklığın tüm üyeleri meydana gelen zararlardan eşit derecede sorumludur. Bu nedenle, kişilerin güvendiği kişilerle bir ortaklığa girmeleri iyi bir fikirdir.

S Corporation

Bir S Corporation, sonradan Internal Revenue Service’ten (IRS) özel bir vergi statüsü alan bir C Corporation’dır. Şirket kuruluşundan itibaren belirli bir süre içinde bu özel statüyü elde etmek için başvuruda bulunması gerekir. Kâr ve zararlar, kurum düzeyinde vergilendirilmek yerine, vergi amaçlı olarak hissedarlara (ortakmış gibi) aktarılır. Çifte vergilendirmeden kaçınılır (yani kurumsal düzeyde ve kişisel düzeyde) ve bir şirket tarafından sunulan yasal korumanın hiçbirini değiştirmez. S Corporation türünün özellikleri:

  • Hissedarların varlıklarının korunması,
  • Şirketin doğrudan hissedarlara dağıtılan kâr ve zararları,
  • Hissedarlar için ABD vatandaşlığı veya oturma izni gerekiyor,
  • 100 ile sınırlı hissedar sayısı,
  • Yalnızca bir sınıf hisse.

Yukarıdaki özellikleri inceleyerek detaylı bilgileri edinerek başvurunuzu kolaylıkla yapabilirsiniz. 

C Corporation

C Corporation şirket türü, orta ve büyük şirketler için en yaygın kurumsal yapıdır. Bu şirket türünün özellikleri şunları içerir:

  • Sınırsız pay sahibi
  • Ayrı tüzel kişilik
  • Kâr ve zararların kurumsal düzeyde vergilendirilmesi
  • Hisse satışı ile sermaye artırımı imkânı
  • Hisselerin kolay devri
  • Vergi avantajları
  • Hissedarlar veya yöneticiler için ABD vatandaşı veya sakini olma zorunluluğu olmaması

Orta veya büyük bir şirketiniz bulunuyorsa C Corporation’ını tercih ederek yukarıdaki özelliklerden yararlanabilirsiniz. 

Amerika’da Şirket Açmanın Sağlayacağı Avantajlar Nelerdir?

Amerika’da şirket açmanın yararları oldukça fazladır. Amerika’ya açılan bir start-up iseniz ABD’deki birçok teşvikten faydalanarak büyüme hedeflerinize kolay ulaşabilirsiniz. Şirketiniz için kalifiye eleman ihtiyacını daha kolay karşılayabilirsiniz. ABD’de marka tescil süreçleri hızlıdır. Bundan dolayı fikri mülkiyet haklarınız da her zaman güvence altındadır. Bu ülkede faaliyet gösterirken finansal kaynaklara daha kolay erişebilirsiniz. Şirketinizi kurduktan sonra sermaye artırımı yapmanız kolaydır. Bu kolaylık işletmenizin hızlı bir şekilde büyümesine de yardımcı olur. Ayrıca Amerika’da şirket açarak şu avantajlara sahip olursunuz:

  • Kişisel mal varlığının korunması
  • Yeni pazarlara daha kolay ulaşmak
  • Sektörlerdeki son teknolojik gelişmelerden hızlı haberdar olmak
  • Zengin lojistik seçenekleri sayesinde tüm Dünya’ya ürün satma kolaylığı

Buradan da anlaşılacağı üzere Amerika’da iş kurmak pek çok avantajı beraberinde getirir. Siz de bu tür bir girişim yapmak istiyorsanız Jestiyon’un hizmetlerinden faydalanabilirsiniz.

Jestiyon ile Amerika’da Her Şey Çok Kolay!

Jestiyon ile Amerika’da şirket kuruluşu başvurunuzu kısa sürede yapıp 3 iş günü içerisinde kuruluşunuzu tamamlayabilirsiniz. Jestiyon’un alanında uzman ekibiyle beraber Amerika’da şirket kurmak için size en uygun işletme yapısını tespit edebilir; EIN, ITIN, vergi beyanı, muhasebe hizmeti ve online banka hesap açılışı gibi birçok hizmetten avantajlı fiyatlarla yararlanabilirsiniz.

BAŞKA NELER VAR

Siz neredeyseniz
Jestiyon yanınızda

mobil uygulamayı indir