ingiltere şirketleri resmi tatiller
9 Haziran 202310 DakikaŞirket Yönetimi

İngiltere’deki Şirketler için Resmi Tatiller ve Çalışma Saatleri

İngiltere’deki Çalışma Saatleri Nasıldır?

İngiltere; istikrarlı siyasi yapısı, güçlü ekonomisi ve sağlam yasal altyapısı girişimcilerin ve yatırımcıların gözde tercihlerinden biridir. Üstelik İngiltere’de şirket kurmak için gerekli prosedürlerin basit, sürecin ise hızlı olması, bu tür girişimleri cazip kılan detaylar arasındadır. İngiltere’nin uluslararası ticaretteki güçlü konumu sayesinde ülkede şirket kurarak küresel pazarlara kolayca erişebilirsiniz. 

İngiltere’de şirket kurmayı planlayanların en çok merak ettiği konuların başında ülkenin çalışma saatleri ve resmî tatilleri gelir. Etkileyici bir iş ortamı, saygın bir iş imajı ve çeşitli yatırım teşvikleri sayesinde günden güne daha popüler bir iş merkezi hâline gelen İngiltere’de şirket türleri, yapısal olarak birbirinden farklıdır. Dolayısıyla İngiltere günlük çalışma saatleri de birtakım faktörlere bağlı olarak değişebilir. 

Standart Çalışma Saatleri ve Haftalık İş Saati

İngiltere’de haftalık çalışma saatleri; genellikle faaliyet alanına ve iş yapılan yere bağlı olarak farklılık gösterir. Ayrıca tam ve yarı zamanlı çalışma seçenekleri de saat konusunda belirleyici faktörler arasındadır. İngiltere’de çalışma saatleri, yasa gereği haftada en fazla 48 saat olarak belirlenmiştir. Ancak bazı istisnai durumlara tabi olan şirketlerde haftalık mesainin 48 saatten uzun olması da söz konusu olabilir. 

İngiltere’de çalışma saatleri, hafta içi 09.00 – 17.00 olarak belirlenmiştir. Bununla birlikte bazı sektörlerde farklı saat uygulamaları söz konusu olabilir. Örneğin; sağlık sektöründe çalışan meslek grupları için İngiltere’de çalışma saatlerinin 37,5 saat olmasına yönelik bir uygulama mevcuttur. 

Esnek Çalışma Saatleri ve Uzaktan Çalışma Seçenekleri

İngiltere’de çalışma saatleri, standart sistemden farklı şekilde de uygulanabilir. Ülkede faaliyet gösteren şirketler, çalışanlarının iş ve özel yaşam dengesini sağlamak adına çeşitli esnek çalışma modelleri sunarlar. Bu kapsamda tam zamanlı 5 günlük bir çalışma haftası yerine uzaktan çalışma, yarı zamanlı ve kısaltılmış iş haftaları gibi geleneksel olmayan alternatifler tercih edilebilir. Esnek iş modelini benimseyen şirketlerin sıkça rastlandığı İngiltere’de çalışma saatleri, 08.00 – 16.00 veya 10.00 – 18.00 olarak da düzenlenebilir.  

İngiltere’de uzaktan çalışma saatleri, çoğunlukla tam zamanlı mesai sistemine uygun olarak belirlenir. Bu iş modeli, çalışanlar için esneklik sağladığından bazı işverenler yarı hibrit ve kısaltılmış çalışma haftası gibi sistemleri de tercih edebilir. Bu noktada işletmenin faaliyet gösterdiği sektör, şirket yapısı, çalışanların özel tercihleri ve ihtiyaçları gibi unsurlar dikkate alınır. 

Gece Vardiyaları ve Hafta Sonu Çalışma

İngiltere’de gece vardiyaları ve hafta sonu çalışmaları için genellikle daha yüksek ücretler ödenir. Ülkede uygulanan iş yasalarına göre İngiltere’de çalışma saatleri haftalık 48 saatten fazla olamaz. Ancak bu sınırlar, çalışanların istekleri veya işverenle yapılan anlaşmalar doğrultusunda esnek hâle getirilebilir. Ayrıca yasal düzenlemeler gereği çalışanların haftada en az 1 defa olmak üzere dinlenme hakkı bulunur. Turizm, sağlık ve perakende gibi sektörlerde hafta sonu çalışmaları daha yaygın olabilir.  

Yasal Çalışma Saatleri ve Ara Dinlenmeler

İngiltere’de çalışma saatleri belirlenirken bazı hususlar göz önünde bulundurulur. Bu noktada çalışma saatleri kapsamında değerlendirilen ve bunların dışında kalan aktiviteler belirleyici bir rol oynar. İngiltere’de çalışma saatlerine dâhil olmayan durumlar şu şekilde sıralanabilir:

  • Resmî tatiller (ücretli ve ücretsiz)
  • İş yapılmadığı durumlarda verilen molalar
  • Gönüllü fazla mesai çalışmaları
  • Çalışma saatleri dışında gerçekleştirilen seyahatler
  • İşe gidiş ve geliş saatleri

İngiltere’deki iş yerlerinde çalışanlar, gün içinde düzenli olarak ara dinlenmeler yapma hakkına sahiptir. Ara dinlenmeler, işverenin uygun gördüğü sıklıkta ve sürede verilir, genellikle ücretli sayılır. Bu molalar, iş gününün ilk ve ikinci yarısında birer kere olmak üzere ve en az 20 dakika olacak şekilde verilir. 

İngiltere’deki Resmî Tatiller

İngiltere vergi sisteminin sağladığı düşük kurumsal oranlar, yatırım teşvikleri ve esnek çalışma saatleri, ülkede şirket kurmayı son derece cazip hâle getirir. Üstelik İngiltere resmî tatillerinde yapılan düzenlemeler de tüm bunlara ek bir avantaj olarak nitelendirilebilir. Elbette tatil takvimi her yıl değişebildiğinden bu konuda güncel bilgilere sahip olmak büyük önem taşır. İş kurmayı planlayanların ve hâlihazırda çalışanların planlarını İngiltere’de resmî tatil günlerine göre düzenlemesine yardımcı olacak bilgileri yazımızın devamında bulabilirsiniz. 

Yeni Yıl Tatili (New Year’s Day)

New Years Day; yani yılbaşı günü, dünya genelinde 1 Ocak’ta kutlanan özel bir gündür. Yeni yılın ilk günkü, İngiltere resmî tatiller arasında da yer alır. 31 Aralık gecesi kutlanan New Years Eve (yılbaşı gecesi), keyifli partiler ve kutlamalar ile başlar. İngiltere yılbaşı günü etkinlikleri ile aileler ve arkadaşlar bir araya gelir, kutlamalar gece yarısına kadar devam eder.

Yılbaşı günü, İngiltere’ resmî tatillerinden biri olduğu için bu önemli günde işletmeler, okullar ve diğer tüm kuruluşlar kapalı olur. Bu özel gün, İngiltere’nin pek çok yerinde geleneksel olarak çeşitli etkinliklerle kutlanır. Örneğin; Londra’da halka açık olarak büyük havai fişek gösterileri düzenlenirken Hyde Park ise Winter Wonderland gibi etkinlikler renkli kutlamalara sahipliği yapar.  

İyi Cuma Tatili (Good Friday)

İyi Cuma Tatili, önemli dinî tatillerinden biridir ve kültürel bir mirası yansıtır. Bu tatil, Hristiyanlık inancına göre Hz. İsa’nın ölümünü anmak için bir fırsat olarak görülür. İngiltere için de anlamlı bir gün olarak kabul edilir. 

Dünyanın pek çok bölgesinde kutlanan Good Friday, aynı zamanda Paskalya sezonunun da başlangıcıdır. Her yıl nisan ayının ilk cumasında kutlanan bu mühim günde çeşitli dinî törenler düzenlenir. İngiltere resmî tatilleri arasında yer alan bu özel gün; insanların dinlendiği, aileleri ve arkadaşları ile bir araya geldiği, hafta sonu öncesi tatil günü olarak düşünülebilir.   

İngiltere’de iş yerleri, bankalar, okullar ve devlet daireleri gibi kamu kurumları, İyi Cuma Tatili’nde kapalı olur. Ancak özel sektörde faaliyet gösteren bazı işletmeler, mesai saatlerinde açık olabilir. Ayrıca bu dönemlerde yoğun ilgi gören marketler ve mağazalar da tatil öncesinde ve sonrasında uzun saatler boyunca hizmet verebilir. 

Paskalya Günü’nden Sonraki Pazartesi Tatili (Easter Monday)

İyi Cuma’yı takip eden pazar günü, Paskalya Bayramı’nın başlangıcıdır. Easter Monday, Paskalya pazarının ertesi günü kutlanan bir bayramdır. Bu önemli gün, dolunay hesabına göre belirlendiği için her yıl farklı tarihlerde gerçekleşir. Örneğin; İngiltere Paskalya Bayramı’nı bu yıl 10 Nisan’da kutladı. 

İngiltere’nin dört bir yanında coşkuyla kutlanan Easter Monday, özellikle ülkenin bazı bölgelerinde renkli geleneksel etkinliklerle karşılanır. Pek çok yerde günün anlamına hitap eden özel pazar yerleri, gösteriler ve çocuklar için çeşitli etkinlikler düzenlenir. Easter Monday, İngiltere resmî tatilleri arasında yer alır. Dolayısıyla bu özel günde pek çok işletme ve kamu kurumu kapalı olur. 

Yazın Başlangıç Tatili (Early May Bank Holiday)

Bank Holiday, İngiltere resmî tatillerini ifade eden bir kavramdır. Ülkede kutlanan farklı Bank Holiday günleri bulunur. Her yıl sabit olarak kutlanan bu keyifli günler, önünden ya da arkasından gelen diğer tatiller ile birleştirilebilir, hafta sonuna denk gelmeleri hâlinde bir sonraki iş gününe kaydırılabilir. 

Mayıs ayının ilk günü ve onu takip eden birkaç gün, neredeyse tüm kültürlerde karşılığı olan özel bir zaman aralığıdır. Early May Bank Holiday, yaza bir adım daha yaklaşmanın coşkuyla kutlandığı bir şenlik olarak açıklanabilir. Havaların güzelleşmesi ile özdeşleşen bu keyifli gün; doğa yürüyüşlerine, pikniklere ve açık havada yapılan aktivitelere katılmak için harika bir fırsattır. 

Early May Bank Holiday ayrıca İngiltere’nin popüler turistik merkezleri için de oldukça yoğun bir dönemdir. Londra’daki Hyde Park, Mayfair ve Kensington Gardens gibi çekim merkezlerinde açık hava konserleri, pazarlar ve festival aktiviteleri düzenlenir. Tatil günü, İngiltere genelindeki birçok müze, galeri ve turistik mekân açık olur.

Early May Bank Holiday, İngiltere resmî tatillerinden biridir. Çalışanların tatil yapması ve baharın keyfini çıkarması için iyi bir fırsattır. Bu tatil, ülkenin geleneksel ve kültürel mirasını kutlama fırsatı sunarken aynı zamanda turistik ve sosyal aktiviteler için de ideal bir zaman dilimidir.

Mayıs Ayı Son Pazartesi Günü Tatili (Spring May Bank Holiday)

Mayıs ayının son pazartesi günü, Spring May veya Late May Holiday isimleri ile anılır. İlk olarak 1978 yılında uygulanmaya başlayan Spring May Bank Holiday, İngiltere resmî tatillerinden biridir. Ayrıca Galler, Kuzey İrlanda ve İskoçya gibi ülkelerde de kutlanır. 

Spring May Bank Holiday, yazın başlangıcı olarak kabul edilir. Bu keyifli günde İngiltere’nin farklı bölgeleri; bahar festivalleri, çiçek sergileri ve daha birçok etkinliğe ev sahipliği yapar. Ayrıca aile ve arkadaşları ile bir araya gelme fırsatı bulan pek çok kişi, tatilini piknik, doğa yürüyüşü ve kırsal alanlara yapılan geziler ile değerlendirir. 

Ağustos’un Son Pazartesi Günü Tatili (August Bank Holiday)

Summer Day adıyla da anılan August Bank Holiday, İngiltere resmî tatilleri arasında önemli bir yere sahiptir. Yaz sezonu ile özdeşleşen bu keyifli gün, yazın sonuna yaklaşıldığını ve sonbaharın kapıda olduğunu hatırlatır. August Bank Holiday kutlamaları, kuzey kesimlerde havanın daha erken serinlemesi nedeniyle ağustos ayının ilk haftasında kutlanır. 

Summer Day; ülkenin dört bir yanında düzenlenen festivaller, etkinlikler ve fuarlar ile kutlanır. Örneğin; İngiltere’nin batısında yer alan Bristol kentinde uluslararası balon festivali düzenlenir. Rengârenk balonlar gökyüzünü süslerken havai fişek gösterileri, müzik ve kültür etkinlikleri ile keyifli bir gün geçirmek mümkün olur. Ülke genelinde iş yerleri kapalı durumdadır. 

Noel Tatili (Christmas)

Dünyanın dört bir yanında kutlanan Noel, her yıl aralık ayının 25’inde aileleri ve arkadaşları bir araya getiren özel bir gündür. İngiltere’de Noel 24 Aralık akşamında başlar, iki gün boyunca sürer. Christmas, hafta sonuna denk geldiği takdirde bir sonraki iş günü resmî tatil olarak ilan edilir. 

Christmas ve Halloween gibi önemli kutlamalar, birbirine oldukça yakın dönemlere denk gelir. Tüm bu özel günler birleştirilerek “Festive Season” adı altında büyük coşkuyla kutlanır. Halloween hazırlıkları ile başlayan süreç, yılbaşına kadar sürer. Mağazalar, sokaklar ve evler, rengârenk ışıklarla süslenir. Noel tatili, genellikle uzun bir ara tatildir; keyifli vakit geçirmek ve dinlenmek için eşsiz bir fırsattır.   

26 Aralık Günü (Boxing Day)

Christmas kutlamalarını takip eden 26 Aralık, İngiltere resmî tatillerinden biridir. Bu özel günde tüm kamu kurumları ve kuruluşları kapalı olur. Christmas cumartesi gününe denk gelirse Noel için pazartesi, Boxing Day içinse salı günü resmî tatil ilan edilir. Boxing Day, rengârenk kutularla gerçekleştirilen karşılıklı hediyeleşme etkinlikleri ile özdeş hâle gelmiştir. 

Boxing Day, futbol ve at yarışı gibi sportif faaliyetlerle anılan bir gündür. Özellikle çalışan bireyler, aileleri ve arkadaşları ile yeme-içme, alışveriş ve eğlence için bir araya gelme fırsatı bulabilir. İngiltere’de tatil sezonunun sonuna doğru kutlanan bu özel gün, Noel döneminin keyifli bir uzantısıdır. İngiltere’de iş kurmak ve Boxing Day gibi özel zamanlarda kârlı satışlar yapmak için hiç vakit kaybetmeden Jestiyon’un uçtan uca çözümleriyle tanışabilirsiniz.  

BAŞKA NELER VAR

Siz neredeyseniz
Jestiyon yanınızda

mobil uygulamayı indir