ingiltere startup vizesi
29 Nisan 20236 DakikaGirişimcilik

İngiltere Startup Vizesi Hakkında Bilmeniz Gerekenler

İngiltere Startup Vizesi Nedir?

İngiltere’ye giriş şartları arasında vizeye sahip olmak ilk sırada yer alır. Bu vize türlerinden biri olan startup vizesi, girişimciler tarafından tercih edilebilir. Startup vizesi, bireyin hâlihazırda bulmuş olduğu Birleşik Krallık’ta bir işletme kurma fikrini hayat geçirmesini sağlar. Bu vize, yazılımdan oyuna kadar her alanda yenilikçi bir fikir sunulan ve uygulanabilir olan her türlü içerik için alınabilir. İngiltere startup vizesi kapsamında ilk 2 sene boyunca planlanılan işi geliştirme ve kurma çalışmaları yürütülür. Burada dikkat edilmesi gereken husus, kişinin kurmayı planladığı işin özgün ve diğerlerinden farklı olmasıdır. 

Startup Vizesi Başvuru Şartları Nelerdir?

Startup vizesi ön koşulu farklı bir fikir üretmektir. Startup’ı uygulamaya koymak isteyen kişi, hȃlihazırda uzman olduğu alanla ilgili özgün bir fikir geliştirebilir. Sunulan fikrin daha önce düşünülmemiş bir konu olması da vize süreci için büyük önem taşır. Startup vizesi İngiltere veya farklı ülkeler için de önemli olan bir noktası fikrin özgün olmasıdır. Başvuru sürecinde planın tüm aşamaları mevcut startup fikrinin o alandaki uzman kişiler tarafından incelendiğini unutmamak gerekir. İş planının onaylanması için başvuru yapılan kuruma detaylı bir özgeçmiş gönderilmesi de süreç için oldukça önemlidir. İngiltere girişimci vizesi şartları şöyle sıralanabilir:

  • 18 yaşını doldurmuş olmak
  • Başvuru tarihinde mevcut pasaportun en az 2 yıl geçerliliğinin bulunması 
  • En az liseden mezun olmak 
  • IELTS UKVI ve IELTS Life Skills testlerinden İngilizce yeterlilik belgesine sahip olmak
  • Bireyin kamu fonuna bağlı kalmadan geçimini sağlaması

İngiliz vizesi için Endorsing Body yani fikir için startup onayı alınan kurumların değerlendirme kılavuzları incelenerek detaylı bilgi edinilebilir. Böylelikle beklenen gereklilikler önceden analiz edilerek hazırlıklı olunabilir. 

İngiltere’den Startup Vizesi Almak için Başvuru Nasıl Yapılır?

Startup vizesi almak istiyorsanız belirli aşamalardan geçmeniz gerektiğiniz bilmeniz gerekir. Vize alma sürecinde ilk olarak bir onay mektubuna ihtiyacınız olduğundan kuruluş seçimi yapılmalıdır. Kurumla fikir paylaşıldıktan sonra ön onay mektubunun alınması gerekir. Bu mektupla beraber iş planlaması oluşturulup gönderilir. İş planlaması onaylandığı takdirde bilgilendirme ve mektupla birlikte vize için başvuru yapılması mümkün hâle gelir. Aşamalar hakkında detaylı bilgileri yazının devamında bulabilirsiniz. 

Başvuru için Gereken Evraklar

Startup vizesi başvuru için onay mektubunun da içinde yer aldığı bir takım evraklar gereklidir. Bu evrakların başında geçerliliği olan bir pasaport ve kimlik gelir. Vizenin kabulu için gerekli olan onay mektubunda şu bilgiler bulunmalıdır: 

  • Onay kuruluşunun adı 
  • Onay referans numarası 
  • Daha önce Birleşik Krallık’ta iş kurma deneyimi bulunmadığını gösteren belge
  • Müşterilere sunulacak girişim ve hizmet hakkında açıklama metni 
  • Talep edilmesi durumunda onay kurumunun vermiş olduğu mektuptaki yetkililerin iletişim bilgileri 
  • Finansal evraklar 

Tüm bunların yanı sıra B2 seviye İngilizce yeterliliğini gösteren SELT belgesi de, İngiltere ticari vize başvurusu evrakları içinde olması gerekir. Tüm evraklar İngilizce olarak hazırlanmalı ve noter onaylı çevirileri de dosyaya eklenmelidir. Tercüme ediliş tarihi, tercümanın mührü ve tercüme bürosunun iletişim bilgilerine mutlaka yer verilmelidir. 

Başvuru Ücreti ve Süreci

Startup vizesi ücretleri, başvuru yapılan ülkeye göre değişkenlik gösterir. Birleşik Krallık vizesinin ücretine sağlık hizmeti eklendiğinde artış gözlemlenir. Tüm bu hesaplamaları başvuru öncesinde yapmak süreç adına kolaylık sağlar. Başvuru süreci değerlendirilirken bireyler puanlamaya tabi tutularak startup vizesi alma hakkı kazanır. Puanlama kriterleri genel olarak şu şekildedir: 

  • Kurulacak işin yenilikçi ve özgün olması: 25 puan 
  • Başvuru yapan kişinin daha önce İngiltere’de iş kurmamış olması: 25 puan 
  • B2 seviye İngilizce: 10 puan 
  • Finansal durum: 10 puan

Yukarıdaki şartlarının eksiksiz yerine getirilmesi, kişinin olumlu sonuç alması için oldukça önemlidir. Başvuru yapanların en az 70 puan toplaması gerekir. 70 veya üzeri bir not alan kişilerin vize alma hakkı kazanacağı söylenebilir. 

İngiltere Startup Vize İşlemleri Sırasında Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Birleşik Krallık vize başvurusu sırasında ilk olarak dikkat edilmesi gereken nokta piyasadaki diğer işlerden farklı bir fikre sahip olmaktır. Bu orijinal fikrin aynı zamanda uygulamaya dökülebilir olması girişimciler tarafından önemsenmelidir. Girişimcilerin faaliyetini sürdürmekte olan herhangi bir işletmeye katılma hakları bulunmadığını belirtmekte fayda var. Startup vizesi 2 yıl olarak verilmekte ve uzatma hakkı bulunmamaktadır. Girişimcinin ülkede kalma süresini uzatmak istemesi durumunda vizesini “Innovator” kategorisine çevirmesi gerekir. 

Startup vizesine sahip kişiler bakmakla yükümlü oldukları eşlerini ve çocuklarını beraberinde getirebilir. Girişimcinin, eşi ve çocukları için bağımlı vize başvurusu yapma hakkı bulunur. İngiltere startup vizesi başvurusu sürecinde bireyin banka hesabında en az 28 gündür beklemekte olan 1.270 GBP bulunmalıdır. İngiltere’de ikamet etmeye devam ederken startup vize başvurusu yapılabilir. Ancak turist vizesinden, kısa dönem öğrenci vizesinden veya reşit olmayan öğrenci ebeveyni vizesinden yararlanıyorsanız başvurunuz kabul edilmez. 

Startup Vize Sahiplerinin İngiltere’de Yapabilecekleri Nelerdir?

Startup vize başvuru sürecinin olumlu olarak tamamlanmasıyla girişimciler birçok hakka sahip olur. Bunların başında ülkede oturma ve çalışma izni gelir. Bireyler, yenilikçi fikirle ve detaylı bir planla kurdukları şirketi işletmeye devam ederken farklı bir işte çalışma hakkına da sahiptir. Eğer girişimcinin eşi ve çocukları da bulunuyorsa startup vizesi kapsamında onları da beraberinde getirme hakkına sahip olur. 

Jestiyon ile İngiltere’de İşinizi Kurun!

Başarılı bir startup planı, İngiltere’ye gitme yolları arasında yer aldığı için girişimciler tarafından oldukça tercih edilir.  Uzmanlaştığınız bir girişimcilik fikri ve detaylı bir planla birlikte startup vizesi alarak kolaylıkla İngiltere’ye gitmeniz mümkün. Tüm bu süreci doğru adımlarla pratik bir şekilde yönetmek ise size avantaj sağlar. Bu noktada Jestiyon hem bilgi birikimiyle hem de danışmanlık hizmetiyle yardımcı olur. Genç girişimcilere özgün fikirlerle kendilerine İngiltere’de yer edinmeleri konusunda neler yapabileceği ve akıllarındaki soru işaretlerini giderme konusunda yardımcı olur. İngiltere’de iş kurmak için Jestiyon’un kapsamlı operasyonel ve finansal yönlendirmelerinden yararlanabilirsiniz.

BAŞKA NELER VAR

Siz neredeyseniz
Jestiyon yanınızda

mobil uygulamayı indir