İletişim teknolojilerinin gelişmesi, birçok yeni iş modelinin ortaya çıkmasını sağlar. Uzaktan çalışma esasına dayalı dijital göçebelik bu iş modellerinden biri olarak kabul edilebilir. Çevrim içi olarak yapabileceğiniz bir işiniz varsa seyahat ile iş arasındaki sınırların kalktığı bu çalışma modelini tercih edebilirsiniz
İçindekiler
Dijital Göçebe Nedir?
Herhangi bir mekân kısıtlaması olmadan, remote ya da freelance olarak çalışan kişiler dijital göçebe olarak adlandırılır. Bu iş modelinde bilgisayar, telefon ve tablet gibi internet erişim özelliği bulunan cihazlara sahip olmak yeterlidir. Söz konusu çalışma sisteminde sabit bir ofise ihtiyaç yoktur. Göçebe, bilgisayarını taşıdığı ve internete bağlandığı her yerde çalışarak işlerini tamamlayabilir. Bahsedilen iş alışkanlığı, freelancer işlerin yanı sıra online girişim faaliyetleri için de idealdir. Kısacası; dijital göçebelik fiziksel sınırların ortadan kalktığı bir iş sistemidir.
Dijital Göçebe Olmanın Sağlayacağı Faydalar Nelerdir?
Zaman kontrolü, dijital göçebe olmanın faydaları arasında ilk sıradadır. Fiziksel bir ofise bağlı olmadan çalıştığınızda mesai saatlerine uymanız gerekmez. Bu sayede iş teslimi odaklı bir çalışma biçimi benimseyebilir ve zamanınızı kendiniz yönetebilirsiniz. İyi bir planlama yaparak işinizle özel yaşamınız ve seyahatleriniz arasında bir denge kurabilir, hepsine gereken vakti ayırabilirsiniz.
Dijital göçebeliğin bir diğer faydası da yeni kültürleri keşfetme olanağıdır. Bu çalışma modelinde seyahat etmek, doğayla ve tarihle iç içe zaman geçirerek yeni keşifler yapmak için tatil günlerini beklemeniz gerekmez. Bilgisayarınızı taşıyıp internete bağlandığınız her yerde işlerinizi yönetebilirsiniz. Doğayla iç içe olmak ve yeni yerler görmek stresinizi azaltarak yaşam enerjinizi yükseltecektir. Bu durumun işinize de olumlu yansıyacağından emin olabilirsiniz.
Nasıl Dijital Göçebe Olunur?
Dijital göçebe olmak için çevrim içi yapılacak bir işte uzmanlaşmak ve bir dizüstü bilgisayara sahip olmak yeterlidir. Bu aşamadan sonra kendinize uygun bir iş alanı bularak uzaktan çalışabileceğiniz yerlere başvurmanız gerekir. Hâlihazırda remote olarak çalıştığınız bir işiniz varsa seyahat etmeye başlayabilirsiniz. Dilerseniz, serbest çalışan olarak freelancer siteleri aracılığıyla bağlantılar kurabilir ve kendi markanızı yaratabilirsiniz. Gereken hazırlıkları yaptıktan sonra konaklama ve yolculuk seçeneklerini gözden geçirmeniz yeterlidir.
Dijital Göçebe Olarak Hangi Meslekleri Yapabilirsiniz?
Fiziksel bir mekana bağlı kalmak zorunda olmadığınız bütün işler digital nomad meslekleri arasında yer alır. Bilgisayarınızı kullanarak içerik üretimi, tasarım, proje veya eğitim işleri yapabilirsiniz. Söz konusu iş modelinde ön plana çıkan başlıca meslekler şunlardır:
- Metin yazarlığı
- SEO danışmanlığı
- Grafik tasarım
- Video kurgu
- Yazılım
- UX/UV Tasarımı
- Blog yazarlığı
- Çevirmenlik
- Proje yönetimi
- Görsel tasarım
- Uzaktan eğitim
- İçerik üretimi
Dijital göçebelik aynı zamanda start-up projeleri için de ideal bir iş modelidir. Bu çalışma sistemine bağlı kalarak kendi girişimlerinizi hayata geçirebilirsiniz. Dünyanın dört bir yanına seyahat etme olanağına sahip olduğunuz bu iş modeliyle bir yandan çalışırken diğer yandan başarılı bir marka inşa edebilirsiniz.
Dijital Göçebe (Digital Nomad) Vizesi Nedir? Nasıl Alınır?
Dijital göçebe vizesi, yabancı bir ülkede uzaktan çalışmanız ve seyahat etmeniz için gereken izni sağlar. Özellikle pandemi döneminden sonra birçok ülke bu iş modeliyle çalışan kişiler için özel izinler sağlar. Söz konusu çalışma biçimi için özel imkanlar sunan başlıca ülkeler şunlardır:
- Avustralya
- Macaristan
- Meksika
- İzlanda
- Malta
- Portekiz
- İsviçre
- Endonezya
- İspanya
Her ülkenin kendine özgü vize politikaları bulunur. Bahsedilen izni almak için bu politikaları inceleyerek durumunuzu uygun hâle getirmeniz gerekir. Örnek vermek gerekirse vize koşulları arasında gelir düzeyi, sigorta belgesi ve dil gibi koşullar olabilir. Bu olanaktan yararlanmayı düşünüyorsanız gitmek istediğiniz ülkenin konsolosluğuna başvurup gereken koşulları öğrenebilirsiniz. Ayrıca iş yeri referansı, konaklama ve yolculuk planları gibi detaylar vize süreçlerini kolaylaştırabilir.
Dijital Göçebe Araçları ve Kaynakları Nelerdir?
Bilgisayarlar ve akıllı cihazlar, digital nomad olmak isteyen kişilerin sahip olması gereken başlıca kaynaklardır. Güçlü bir internet bağlantınız varsa işlerinizi her yerden yürütebilirsiniz. Bunun yanı sıra yaptığınız işe özgü program ve donanımların da yanınızda olması önemlidir. Örneğin; grafik tasarımcı olarak çalışıyorsanız çizim tabletleriniz her zaman seyahat çantanızda olmalıdır. Herhangi bir şirkete bağlı olmadan, serbest olarak çalışıyorsanız online iş platformları ve freelancer siteleri aracılığıyla bağlantı kurabilirsiniz.
Dijital Göçebe Olacak Kişiler Nelere Dikkat Etmelidir?
Seyahat ederek çalışmayı düşünüyorsanız her şeyden önce iyi bir iş planı gerekir. Plansız çalışmak, iş yaşam dengesinin bozulmasına sebep olabilir. Elinizdeki görevleri küçük hedeflere bölerek kısa sürede tamamlayabilir ve işlerinizin zamanında teslim edilmesini sağlayabilirsiniz.
Diğer yandan çalışma sürecinizin sekteye uğramaması için seyahat belgelerinizi düzenli olarak güncellemeniz ve yedeklemeniz önemlidir. Bu sayede bulunduğunuz ülkelerde yasal sorunlar yaşamaktan kurtulabilirsiniz. Seyahat sağlık sigortası da dikkat etmeniz gereken önemli bir konudur. Sağlık hizmetleri, ülkelere göre değişiklik gösterebilir. Seyahat ettiğiniz her yerde geçerli olan bir sigorta poliçesi satın alarak olası sağlık risklerini önleyebilirsiniz.
Dijital Göçebe Olarak Çalışmanın Zorlukları Nelerdir?
Dijital göçebelik, avantajlar kadar zorluklara da sahiptir. İnternet bağlantısı, bu çalışma modelini benimseyen kişilerin karşılaştığı başlıca zorluklar arasındadır. Web altyapısı her ülkede aynı kalitede olmayabilir. Seyahat ettiğiniz ülkelerde altyapı kaynaklı sorunlar yaşamamak için bazı çözümler üretebilirsiniz. Örneğin uydu bağlantısına sahip taşınabilir modemleri kullanarak bağlantının yetersiz olduğu bölgelerde işlerinizi yönetebilirsiniz.
Zaman dilimi farklılıkları, seyahat ederek çalışan kişilerin yaşadığı başlıca zorluklar arasındadır. Müşterilerinizin bulunduğu coğrafyayla yaşadığınız yer arasında saat farkı olabilir. Böyle bir durumda onlarla bir araya gelmeniz ve iş takibi yapmanız zorlaşabilir. Trello, Google Workspace gibi iş yönetim uygulamalarını kullanmak ve e-postalarınızı düzenli kontrol etmek için bu anlamda size fayda sağlayabilir. Siz de bir şirket kurup dijital göçebe olarak faaliyet göstermek istiyorsanız Jestiyon’un sunduğu hizmetler sayesinde bu süreci çok daha pratik hâle getirebilirsiniz.