online girişim
Şeyma Bakır
Şeyma Bakır
29 Nisan 20239 DakikaGirişimcilik

Online Girişim Hakkında Kapsamlı Bir Rehber

Online Girişim Nedir?

Online girişimcilik, teknolojinin gelişmesiyle ortaya çıkan ve günden güne gelişmeye devam eden bir iş modelidir. Farklı sektörlerde pek çok kişinin kendini ön plana çıkarmasına yardımcı olmuştur. Kısaca online girişim, bireyin ürün ve hizmetlerini internet üzerinden tanıtıp pazarlamasını mümkün kılar. Aynı zamanda geleneksel girişimcilikten daha gelişmiş bir versiyon olarak karşımıza çıktığından iş kurma fikrine sahip olanların ufkunu genişletir. Bu sayede pek çok girişimci ruhlu birey, dünyaya katkı sağlama yolunda adımlar atar. 

Online girişim sayesinde işletme sahiplerinin hedef kitlelerine internet aracılığıyla kolaylıkla ulaşması sağlanır. İnternet girişimciliği, avantajları doğru bir şekilde kullanıldığı takdirde işletmecilerin müşterileriyle güçlü bir güven bağı oluşturmasının yolunu açar. Yazının devamında online girişim hakkında çok daha detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz. 

Online Girişim ve Geleneksel Girişim Farkları

Geleneksel ve online girişim temel olarak aynı alana hizmet ediyor olsalar da aralarında belli başlı farklılıklar bulunur. Öncelikle online girişim, geleneksel girişimden probleme olan bakış açısı nedeniyle farklıdır. Geleneksel girişimde daha çok çözüm üretilmiş bir durum yeniden yapılandırılır. Örneğin bir market veya kuaför açmak geleneksel girişim olarak kabul edilebilir. Öte yandan sanal girişimcilik, bir çözüm yolu geliştirilmemiş problemlerin çözümüne odaklanır. Örnek verecek olursak Amazon ve Facebook gibi girişimler yeni nesil girişimcilik modeline aittir. Online ve geleneksel girişim farklarını şu şekilde maddelenebilir.

  • Risk Faktörü: Yeni nesil girişimler, geleneksel olanlara kıyasla daha çok risk faktörü taşır. Çünkü geleneksel girişimler, hâlihazırda çözümü bulunmuş sorunlarla uğraşır. 
  • Bakış Açısı: Online girişim, çağın hızına ayak uydurabildiği için geleneksel modele göre daha yenilikçi bir bakış açısına sahiptir. Böylece yenilikler hakkında daha çok bilgi sahibi olarak işletmenin gelişimini sürdürür. 
  • Kitleye Ulaşma Şekli: İnternet kullanımı sayesinde online girişimler, daha genel bir kitleye hitap eder. Geleneksel girişimlerde daha çok kurulduktaki bölgede tanınma  söz konusudur.

Tüm bu maddeler doğrultusunda yeni nesil ve geleneksel girişimcilik arasındaki temel farklarının ana sebebi, internet olduğu söylenebilir. Geleneksel girişimlere göre daha özgün fikre sahip olan online girişimler, kolaylıkla geniş bir alana yayılabilir. 

Online Girişim Yapmak için Hangi Adımlar Gereklidir?

Online girişiminin hayata geçirilmesi için yapılması gereken ilk şey iş fikrinin bulunmasıdır. Bu aşamada; diğer işletmeler, araştırma kurumları ve tüketiciler bir ilham kaynağı olarak girişimcilerin karşısına çıkar. Yararlı girişimcilik fikirleri, işletmenin varlığını koruyabilmesi ve tüketiciye hitap edebilmesi için oldukça önemlidir. Daha sonra yeni iş kurma, hâlihazırda bulunan bir işletmeyi satın alma ve franchising (bayilik) gibi yatırım alternatifleri arasından en uygun olana karar verilir. Bu süreç sırasında bulunan fikir özelinde bir çalışma programı oluşturularak ön değerlendirme yapılır. Fikrin hayata geçirilebilir olup olmaması konusu detaylı bir şekilde incelenir. Araştırmalar sonucunda iş planı oluşturulur ve işletme kurulur. Girişimcilik fikirleri ve iş kurma adımları tamamlandıktan sonra işletmeyi geliştirmek için çalışmalar yapmak gerekir. Yetenekli kişilerin işe alınması, online girişimin geliştirilmesi için önemli bir faktördür. Online girişim sürecindeki detaylara yazının devamında bulabilirsiniz. 

İş Planı Hazırlama ve Pazarlama Stratejileri Oluşturma

Online girişimin ilk adımlarından olan iş planı hazırlamanın temelinde girişimcilik proje fikirleri yatar. Bu yeni fikrin uygulanacağı işletmenin detaylarının bulunduğu belge iş planını oluşturur. İş planında; işletmenin mevcut durumu, muhtemel ihtiyaçları ve geleceği nokta açıklanır. Bu planı oluştururken dikkat edilmesi gereken noktalar; proje fikri, pazarlama, araştırma, geliştirme, üretim, yönetim ve muhtemel risklerdir.

Online girişim sürecinde dâhil olan bir diğer madde ise pazarlama stratejisi oluşturmaktır. Pazarlama stratejisini hayata geçirmeden önce iş planında olduğu gibi bir yol haritası oluşturulması gerekir. Bu aşamaları şu şekilde sıralanabilir: 

  • Sektör araştırması 
  • Hedef kitle seçimi 
  • Özgün satış metni 
  • Geniş yelpazede ürün ve hizmet 

Bu aşamalardan sonra pazarlama stratejisini oluşturmak için çeşitli araçlardan yararlanılabilir. İnternet girişimciliği fikirleri; kitleye hitap eden web siteler, kampanyalar, sosyal medya araçları ve Google Ads gibi hizmetlerle müşterilere ulaşmak kolaylaşır. 

Hedef Kitle ve Niş Pazarları Tanıma

Online girişim planını başarılı bir şekilde ortaya koyup sürdürebilmek için doğru hedef kitle seçimi yapılması gerekir. Şirketin başarısını artırmada önemli bir rol oynayan hedef kitle; kampanyaya göre değişiklik gösterebileceği gibi hiç tahmin etmediğiniz topluluklardan da meydana gelebilir. Aynı zamanda birden fazla hedef kitleye hitap edilebileceğinin de göz önünde bulundurulması gerekir. Hedef kitleyi daha yakından tanımak için yaş, gelir düzeyi, internet kullanım şekli, önceki satın alma hareketleri, etnik köken ve kariyer gibi detaylar incelenebilir. Hedef kitleyi doğru gözlemleyebilmek için yapılması gerekenler şunlardır:

  • Mevcut ve potansiyel müşteri analizi
  • Şirketin web site ve sosyal medya hesaplarıyla kimlerin etkileşim kurduğunu görmek adına dijital analiz araçlarının kullanımı
  • Rakip firmaların hangi kitleleri hedeflediğinin analiz edilmesi 

Niş pazar, şirketin ürün ve hizmetleriyle sınırlı bir tüketici topluluğuna hitap etmesine denir. Bu pazar türüyle; büyük işletmelerin hangi alanlara girmediği analiz edilerek tanımlanır. Aynı zamanda sınırlı tüketiciye ulaşan alanları bulmak da niş pazar pazarlarda yer edinmeyi sağlar. Dolayısıyla hedef kitlenin ilgi duyabileceği niş pazarların keşfedilmesinin, e-ticarete giriş aşamasında son derece avantajlı olacağı söylenebilir.

Uygun Girişim Fikirlerini Araştırma

Yeni iş fikirleri, girişimciliğin en temel konulardan biridir. Özgün bir fikir sunmak gelecekte müşterilerle güçlü bir bağ kurabilmenin yapı taşıdır. Yeni iş fikirlerine ulaşabilmenin en yararlı yolu sürekli araştırma hâlinde olmaktır. Pazar araştırması yapmadan önce kendiniz hakkında bir analiz yapmanız sizin için faydalı olabilir. Örneğin; en çok hangi konulardan keyif aldığınızı düşünmek siz ve sizin gibi insanlara ulaşmanın en kolay yoludur. Böylelikle sizi mutlu eden ve mutsuz eden durumları analiz etmiş olursunuz. Mutsuzluk yaratan konunun nasıl çözüme kavuşacağı hakkında geliştireceğiniz plan, birçok insanın hayatına dokunabilir. Ufkunuzu biraz daha genişleterek gelecekte tüm dünyayı bekleyen problemleri düşünerek de bir girişim yapabilirsiniz. Bunların yanı sıra pek çok online girişimcilik eğitimi de bireylerin araştırma sürecini nasıl yönetebileceklerine dair fikirler verir. 

E-Ticaret Sitesi veya Uygulama Oluşturma

İnternetin yaygınlaşmasıyla birçok girişimci e-ticaret sitelerini veya uygulama kanallarını kullanarak online pazarda yerlerini alır.  Bu iki kanalı da kullanmadan önce bilmeniz gereken en temel konuysa kitlenizin kimler olacağıdır. Doğru bir analiz sayesinde onlara uygun bir tasarım anlayışı benimseyebilirsiniz. Uygulamalar veya e-ticaret siteleri geleneksel yöntemle hayata geçirilen girişimlerden çok daha avantajlıdır. Örneğin 7/24 müşterilerinize ulaşabilir ve siz uyurken bile gelir elde edebilirsiniz. 

Ürün/Hizmet Sunumu ve Fiyatlandırma

Online girişim hayata geçirildiğinde ürün veya hizmetin müşteriye hitap edecek şekilde sunulmasına ve fiyatlandırılmasına dikkat edilmesi gerekir. Müşteriye sunulacak olan ürünün görsellerle tanıtımı yapılmalı. Hizmet için kullanılacak olan fotoğraf veya video gibi görsellerin gerçeği birebir yansıtması önemlidir. Bu adım, müşteri ve firma arasındaki güven bağının oluşmasının en önemli etkenlerinden biridir. Ürün veya hizmetin detaylı bir şekilde metinlerle tanıtılması da müşterinin bilgi sahibi olabilmesi için oldukça önemlidir. Fiyatlandırma yapılırken ise talebi öngörmek, maliyeti hesaplamak ve rakiplerin tutumunu analiz etmek gerekir. Fiyatlandırma sürecine ek olarak herhangi bir ürün veya hizmetin ücretine tüketicinin alım sürecinde harcadığı para, zaman ve enerji de hesaba katılarak karar verilmesi daha sağlıklıdır.

Ödeme ve Lojistik Süreçlerinin Yönetimi

Lojistik süreci; ürünün, üretim aşamasından tüketiciye ulaştığı son adıma kadar olan süreci kapsar. Bu süreçlerin bir parçası olan taşıma ve depolama adımlarınına uygun planlanması, denetlenmesi ve uygulanması oldukça önemlidir. Lojistik yönetimin doğru stratejilerle yapılmasıyla online girişim sürecindeki maliyetleri düşürülebilir ve müşteri memnuniyeti kazanılabilir. Takım çalışmasına önem vermek, olası aksilikler için önlemler almak ve otomasyon sistemi kurmak lojistik süreçlerinin verimli şekilde yönetilmesini mümkün kılar. Direkt ödeme alma gibi yöntemleriyle müşterilerin hayatını kolaylaştırarak şirketinizin tercih edilmesini sağlayabilirsiniz.

Online Girişim Nasıl Avantajlar Sağlar?

Online girişim, özgün fikrini hayata geçirmek isteyenler için oldukça avantajlıdır. Evde girişimcilik fikirleri geliştirerek pazar araştırması yaptığınızda birçok sektörlerle karşılaşırsınız. Girişimcilik fikirleri ve iş kurma hakkındaki sayısız eğitimden yararlanarak internet üzerinden çalışmalarınızı yürütebilirsiniz. Yurtdışı girişimcilik fikirleri olan bireyler, bulunduğu konumu değiştirmeden özgün planlarını müşterileriyle buluşturabilir. Online girişim; dünyanın her yerinden müşteriye sahip olma, sürekli satış yapabilme ve rakipleri kolaylıkla analiz edebilme gibi avantajlar sunar. 

Online Girişimin Dezavantajları Var mıdır?

Online girişimin birçok avantajı olmasının yanı sıra dezavantajları da bulunur. Bunun başında çalışma saatlerindeki belirsizlik gelir. Kendi işine sahip olan bir girişimci, ön çalışmaları da kendi yaptığı için iş saatleri değişkenlik gösterebilir. Doğru bir süreç yönetimi ve disiplinli çalışmalarla bunu düzene sokmak mümkün. Online bir girişimde bulunulduğunda, gelir elde etmek zaman alabilir. Henüz başlardayken gelirin düzensiz olabileceği hesaba katılmalıdır. Aynı zamanda her sektörde olduğu gibi online girişimde risk faktörlerine sahiptir. 

Online Girişimlerde Başarılı Olmak için Hangi Özellikler Gereklidir?

Girişimcinin bazı özelliklere sahip olması, online girişim planlarını başarılı bir şekilde gerçekleştirmesine katkı sağlayabilir. Bu özellikleri şu şekilde sıralanabilir:

  • İleri görüşlü olmak 
  • Motivasyonunu yüksek tutabilmek 
  • Özgüvenli olmak 
  • Zamanı iyi yönetmeyi bilmek 
  • Finansal bilgiye sahip olmak 
  • Esneklik 

Tüm bunların yanı sıra KOSGEB online girişimcilik eğitimi gibi faaliyetlere katılarak donanım sahibi olmak da bireylere katkı sağlar. Online KOSGEB girişimcilik belgesi, kişinin bilgi birikimini kanıtlayarak alanında uzman olduğunu gösterir. 

En İyi Online Girişim Fikirlerinizi Jestiyon ile Hayata Geçirin!

Bulduğunuz online girişim planıyla Türkiye’nin ve dünyanın her yanından müşterilerinize kolaylıkla ulaşabilirsiniz. Bu sürece doğru adımlarla başlayıp başarıyla devam ettirebilmek için online girişimcilik hakkında detaylı bilgi sahibi olmanız gerekir. Jestiyon, bu alandaki bilgi birikimini aktararak size destek olur. Jestiyon’un online girişim konusundaki profesyonel danışmanlık hizmeti ve finansal desteği sayesinde şirketinizle sanal dünyadaki yerinizi alabilirsiniz. 

BAŞKA NELER VAR

Siz neredeyseniz
Jestiyon yanınızda

mobil uygulamayı indir