Günümüzde küresel ticaret hızla evrilirken işletmelerin rekabeti de hız kazanmıştır. Dışa ürün satma anlamına gelen ihracat, firmaların küresel ticarette rol oynamasının önünü açar. Rekabette öne çıkabilmek için ihracat terimlerine hâkim olmak ve doğru stratejileri belirlemek son derece önemlidir. Kimin zaman kısaltma olan kimi zaman yabancı dillerden gelen bu ihracat terimlerini öğrenip doğru yerde kullanmak dış ticaret işlemlerinin daha etkili ve doğru yapılmasına katkı sağlar.
İçindekiler
Küçük Adımlarda Büyük Başarılar: Mikro İhracat
En yeni ihracat terimlerinden birisi mikro ihracattır. Ürünler kendi içlerinde tür, fiyat gibi etkenlere bağlı olarak kategorilendirilirler. Mikro ihracat da bu ayrımdan doğan bir tanımdır. Satış miktarı 15.000 Euro’dan düşük olan ürünler mikro ihracat kapsamında değerlendirilir. Mikro ihracattaki diğer bir kural ise 300 kilogram kısıtlamasıdır. Bu sınırların altındaki ürünlerle mikro ihracat yapabilir, avantajlardan yararlanabilirsiniz.
Mikro ihracat geleneksel gümrük belgeleri yerine ETGB ile yapılır. Bu belge ise kısa sürede hazırlanır ve ihracat belgelerine kıyasla daha ucuzdur. Dolayısıyla mikro ihracat yapmaya uygun işletmeler ticari faaliyetlerini daha ucuz ve pratik biçimde gerçekleştirebilir. Bazı durumlarda mikro ihracatçıların gümrük vergisi muafiyeti gibi olanaklardan yararlanmaları da mümkündür.
Sınırları Kaldıran E-ihracat
İnternetten her ürüne kolaylıkla ulaşılabilen günümüz dünyasında ihracat da farklı bir boyut kazanmaktadır. E-ihracat terimi, internet üzerinden yabancı ülkelere mal satışını ifade eder. E-ihracat çoğunlukla mikro ihracat olarak yapılır. E-ihracat yapabilmek için firmanın internet sitesinin olması, buradan muhtemel müşterilerine ulaşarak satış gerçekleştirmesi gerekir. Genellikle mikro ihracat biçiminde yapıldığından satılan malın değerine ve ağırlığına dikkat edilmelidir. Yurtdışına açılmadan e-ihracat pazarları raporu hakkında da bilgi sahibi olmak faydalı olacaktır.
Hukuki Kıymetli Evrak: Konşimento
İtalyanca kökenli olan bu ihracat terimi taşıma senedi olarak da bilinir. Konşimento üzerinde malın varış noktası, türü ve miktarı başta olmak üzere çeşitli bilgiler yer alır. Farklı türleri olan konşimento, malın yüklenildiği noktadan varış noktasına ulaşmasını garanti altına alan bir belgedir. Bu belge aynı zamanda sevkiyat makbuzu görevi de görür ve üç nüsha hâlinde hazırlanır.
Vergilerin Hesaplanması: Gümrük Tarifesi
Gümrük tarifesinin amacı, ithalat ve ihracat işlerinin daha hızlı ve sorunsuz gerçekleştirilmesini sağlamaktır. Aynı gümrük tarifesini takip eden ülkelerde ürünler bir standarda göre sınıflandırılır ve kodlandırılır. Bu durum da vergilendirme gibi belge işlerinde büyük kolaylık sağlar. Gümrük tarifesi basit bir tanıma sahip olan ihracat terimlerinden birisidir.
İhracatta Nakliye Bedeli: Navlun
İhracat terimlerinde hava yolu, gemi, kara yolu, intermodal taşımacılık gibi şekillerde ürünün nakliye edilmesi için ödenen ücrete navlun adı verilir. Navlun miktarı seçilen taşıma biçimi, rota, ağırlık gibi etkenlere bağlı olarak değişiklik gösterir. En düşük navlunu seçmek önemli olsa da ihracatın aksamaması için güvenilir bir nakliye firmasıyla çalışmak önemlidir.
Navlun nakliye gerektiren ihracat işlemlerinde en temel unsurlardan birisidir. İhracatta kullanılan çoğu belgede navlun hakkında bilgiler yer alır. Navlunun kimin tarafından ödeneceği bu tarz işlemlerde büyük önem taşıyan bir noktadır. İhracatçı ya da ithalatçı taraf navlunu üstlenebilir. Buna dair bilginin de tüm belgelerde açıkça belirtilmiş olması gerekir. CIF, FOB bu açılardan navlunla ilişkisi olan yabancı ihracat terimleri arasında yer alır.
Gümrükte Dijital Dönüşüm: ETGB
İhracat terimleri kısaltmaları arasında dikkat çeken ETGB’nin açılımı “Elektronik Ticaret Gümrük Beyannamesi”dir. Bu belge ile e-ticaret işlemlerinin günlük beyannameleri gerçekleştirilir. ETGB sistemi ile gümrükle alakalı işlemler tamamen elektronik ortamda gerçekleştirilebilir, posta ve kargo gibi bekleme sürelerinin önüne geçilir. Finansal açıdan ve zaman kaybı çerçevesinde ETGB çoğu ithalatçı için tercih sebebidir.
ETGB’yi ithalat yapanlar için öne çıkaran birkaç unsur vardır. Bunların ilgi son derece kolay ve hızlı olmasıdır. Ek olarak ETGB düzenlendiğinde gümrük müşavirine gerek duyulmadığı için ona odanan ücretten tasarruf edilir. ETGB her ne kadar işleri kolaylaştıran bir belge olsa da bazı kısıtlamalara tabidir. 300 kilogramdan büyük ürünler veya satış bedeli KDV hariç 15 bin Euro’nun üzerinde olan ürünler ETGB ile ihraç edilemez.
Finansal Destek: İhracat Teşvikleri
İhracat ülke ekonomisini canlandırmak için önemlidir. Dolayısıyla kimi zaman Ticaret Bakanlığı, KOSGEB gibi kurumlar ihracat teşvikleri ile firmaların dış alım satım sürecini destekler. Şirketler bu tarz ihracat desteklerinden faydalanarak yurt dışı pazarına açılabilir ya da halihazırda dış ticaret yapıyorlarsa faaliyetlerini ilerletebilirler. Teşviklerden yararlanmak için bu tür imkanlar sağlayan kurumları takip etmek ve uygun ilanlara başvurmak gerekir. Finansal destek, vergi muafiyeti gibi şekillerde teşvik alınabilir. Teşvikler sadece ürün satışını kapsamaz. Yurt dışı reklam desteği gibi farklı çeşitlerde teşvikler almak mümkündür.
Tedarikçinin Malzeme Sorumluluğu: Free on Board (FOB)
İhracat terimleri anlamı konusunda sıklıkla merak edilen FOB, en sık kullanılan ürün teslim şeklini ifade eder. Bu teslim biçiminde malı tedarik eden firma ürünleri geminin güvertesine taşımakla yükümlüdür. Bu teslim biçiminde alıcı firma ürünler üzerinde taşıma gibi bir sorumluluğa sahip olmaz. Tedarikçi firma ürünü alır ve geminin güvertesine götürür. Ürünler gemiye yüklendiği andan itibaren sorumluluk alıcı firmaya geçer ve sürecin devamında satıcı firmanın yapması gereken hiçbir şey kalmaz. Dış ticarette kullanılan 11 teslim biçimi arasında yer alan FOB sıklıkla kullanılır.
Satıcı Tarafından Üstlenilen Teslim: Cost, Insurence and Freight (CIF)
Teslim şekilleriyle ilgili kelimeler genellikle kısaltma olarak kullanıldığından bu ihracat terimlerinin anlamları biraz karışık olabilir. Bu terimin açılımı Türkçede “mal bedeli, sigorta ve navlun” anlamına gelir. CIF sisteminde satıcı firma tüm taşıma sürecinden sorumludur. Malın alıcı firmaya ulaşacağı ana kadar yaşanabilecek tüm durumlarla satıcı firma ilgilenir ve bu süreçte tüm masrafları üstlenir. 1930’lu yıllardan bu yana kullanılan CIF kısaltması en önemli ihracat terimleri arasındadır.
Mikro ihracat yapıp döviz bazında gelir elde etmek isterseniz sürece Jestiyon’un yardımıyla hemen başlayabilirsiniz.