potansiyel e ihracat pazarları
22 Eylül 202312 DakikaGirişimcilik

Markalar için Yurt Dışına Açılma Rehberi: Potansiyel E-İhracat Pazarları Raporu Nedir?

Teknolojik gelişmeler ve internet kullanım oranlarının artması, geleneksel ihracat alışkanlıkların yerini e-ihracata bırakmasına yol açar. Üstelik dış ticarette dijitalleşmenin meydana getirdiği değişikliklere her geçen gün yenileri eklenir. Dolayısıyla bu dinamik ve fırsatlarla dolu atmosferde başarıya ulaşmak için kurumların yayımladığı güncel e-ihracat verilerini sürekli takip etmeniz gerekir. Yazının devamında yurt dışına açılmak isteyen markalara rehberlik eden Ticaret Bakanlığı potansiyel e-ihracat pazarları raporuna ilişkin detaylara ulaşabilirsiniz.

Potansiyel E-İhracat Raporu Nedir ve Kim Tarafından Yayımlanmıştır?

Potansiyel e-ihracat pazarları raporu, Ticaret Bakanlığı tarafından yayımlanmıştır. Online ihracat yaparak ticari süreçlerini sınırların ötesine taşımak isteyenlere altın değerinde öngörüler sunar. 2023’ün Eylül ayında yayımlanan bu rapor, oldukça kapsamlı bir içeriğe sahiptir. Markalar; Avrupa, Amerika, Asya, Afrika gibi fırsatlarla dolu yurt dışı pazarlarına ilişkin e-ihracat prosedürlerinin ve ipuçlarının bahsedildiği bu rapordan faydalanarak başarılı küresel dış ticaret stratejileri oluşturabilir. 

Markalara Yardımcı Olacak Potansiyel E-İhracat Raporu Hangi Perspektifleri Sunar?

Markaların online ihracat yolculuğuna ışık tutan potansiyel e-ihracat pazarları raporu, genelden özele ilerleyen bir kurguya sahiptir. Bu sayede firmaların çevrim içi ihracat serüvenini, sıfırdan zirveye götürmesine yardımcı olur. Potansiyel e-ihracat pazar raporunda yer alan konu başlıkları şöyle özetlenebilir:

  • Küresel e-ticaret görünümü 
  • Sınır ötesi e-ticaret
  • Türkiye’nin e-ticaret görünümü
  • Ülkelere ilişkin genel tespitler
  • Farklı ülkelerin e-ihracat perspektifinden ayrıntılı incelenmesi
  • E-ticarete ilişkin ülkeler özelinde düzenlemeler

Bunlara ek olarak raporun sonunda sosyal medya konusuna odaklanılır. Söz konusu bölümde sosyal medya platformlarının kullanıcı oranları, We Are Social’ın Digital 2023 raporundan alınan verilerden yola çıkılarak ülkeler bazında tablolar hâline getirilir. 16-64 yaş aralığındaki kişileri ve YouTube dışındaki platformları kapsayan bu tablolar sayesinde e-ihracat süreçlerinin başarısında rol oynayan sosyal medya mecraları hakkında somut verilere dayalı yorumlar yapılabilir. 

Küresel ve Sınır Ötesi E-İhracat Görünümü

E-ihracat yoluyla yurt dışında satış yapmak istiyorsanız online ihracata dair küresel gelişmelere hâkim olmanız son derece önemlidir. Bu konuya ilişkin detaylara, potansiyel e-ihracat pazarları raporundan ulaşabilirsiniz. İlgili bölümde yer alan bilgilere göre küresel e-ticaretin 2026’da bir önceki yıllara kıyasla %24 oranında artacağı öngörülmektedir. 

Söz konusu raporda yer alan sınır ötesi e-ihracat görünümü ise yurt dışı çevrim içi alışverişlerinin beraberinde getirdiği faydaları ortaya koyar. Bu yaklaşıma göre sınır ötesi online ihracat, farklı ülkelerde faaliyet gösteren ülkelerin ürünlerine aracısız ve daha uygun maliyetlerle ulaşmayı sağlar. Ayrıca dünyanın her yerinden müşteri edinebilme, operasyonel süreçleri kolaylaştırma, hedef pazarlarda ürünleri test edebilme, üretim ve ödeme işlemlerinde riski düşürme gibi avantajları da beraberinde getirir. 

Türkiye’nin E-İhracat Özellikleri ve Ödeme Yöntemlerine Göre Hacmi

Potansiyel e-ihracat pazarlarının üçüncü bölümünde Türkiye’nin online ihracat görünümü yer alır. Bu bölümde detaylandırılan Elektronik Ticaret Bilgi Sistemi (ETBİS) verilerine göre 2022’de Türkiye’nin e-ticaret hacmi, bir önceki seneye kıyasla %109 artarak 800,7 milyar TL’ye yükselmiştir. Bahsi geçen rakamda yurt dışına yönelik e-ticaret faaliyetlerinin payı ise %4,2 ile 33,8 milyar TL olmuştur. 

Diğer taraftan, potansiyel e-ihracat pazarları raporunda ödeme yöntemleri bazında e-ticaret hacimlerine de değinilir. Bu kapsamda Türkiye’de online ticarette en çok tercih edilen yöntem, 486,7 milyar TL ile toplam oranının %61’ini oluşturan kartlı ödemedir. Kartla alışverişi, %36 ile havale/EFT ve diğerleri; %3 ile kapıda ödeme takip eder. 

Potansiyel E-İhracat Raporuna Göre Ülkeler Hangi Alanlarda İncelenmiştir?

Ticaret Bakanlığı potansiyel e-ihracat pazar raporu, ülkeler bazında online ihracat verileriyle yurt dışına açılmak isteyen markalara önemli ipuçları verir. 25 ülkenin detaylıca değerlendirildiği bu raporda pazar yerleri ve özel günler, sosyal medya, gümrük vergileri ve muafiyetleri, e-ticarete ilişkin düzenlemeler, ödeme ve lojistik sistemler ele alınmıştır. Ayrıca aynı bölümde 2022 yılı e-ticaret hacminin, yaklaşık 5,7 trilyon ABD doları olduğu belirtilmiştir. Elektronik ticaretin küresel ekonomiye olan katkısı ise %5,6 olarak ifade edilmiştir. 

Pazaryerleri ve Sosyal Medya

Potansiyel e-ihracat pazarı raporunda incelenen ülkelere ait bölümlerde birden fazla konu başlığı bulunur. Bu başlıklar arasında ilk sırada pazaryerlerine ilişkin bilgiler yer alır. E-ihracatın gerçekleştirildiği pazaryeri platformları, Amazon ve Alibaba gibi dünya geneline yayılan online mecralardan oluşur. Dünyanın dört bir yanındaki her yaştan kullanıcının yer aldığı sosyal medya ise e-ticaret satış rakamlarının ve markalarının bilinirliğinin artmasına yardımcı olur. Markaların hedef kitleye ulaşmasını kolaylaştıran bu pazarlama kanalı, e-ihracat firmalarının başarısında önemli rol oynar. 

Gümrük Muafiyeti, Vergiler ve E-Ticaret Harcamaları

Ülkeler arasında değişen gümrük muafiyeti ve vergileri, firmalar için hem operasyonel hem finansal açıdan son derece mühimdir. Ticaret Bakanlığı tarafından yayımlanan potansiyel e-ihracat pazarları raporunda sınır ötesi ticarette dikkat edilmesi gereken yasal düzenlemelerden bahsedilir. Bu bağlamda bazı ülkelerin güncel gümrük muafiyeti bedelleri aşağıdaki gibidir.

  • Amerika Birleşik Devletleri: 800 ABD Doları
  • Çin: 770 ABD Doları
  • Avustralya: 1.000 Avustralya Doları
  • Güney Kore: 150 ABD Doları

Bu ülkelere bahsi geçen tutarların altında gümrük vergisi muafiyetinden yararlanarak e-ihracat yapabilirsiniz. Raporun yasal prosedürleri ele alan bölümünde e-ticaret harcamaları konusuna da değinilir. 2022 kişi başı e-ticaret harcamaları; Amerika’da 3.020 dolar, Güney Kore’de 2.150 dolar, Japonya’da 1.510 dolar, Avustralya’da 1.816 dolar, Çin’de 1.180 dolar ve Kanada’da 1.000 dolar olarak gerçekleşmiştir. Türkiye’de ise bu rakam, 346,80 dolardır. 

Dijital Cüzdan ve Ödeme Sistemleri ile Hızlı Kargolama

Kredi kartları, online alışverişte en yaygın kullanılan ödeme aracıdır. Dijitalleşmenin ödeme sistemlerine getirdiği yeniliklerle birlikte kredi kartına alternatif yöntemler de ortaya çıkmıştır. Bu yöntemler arasındaki dijital ya da mobil cüzdan, Statista’nın 2020’de yayımladığı e-ticaret raporundaki verilere göre küreselde %44,5 oranında kullanılır. Öte yandan e-ihracat, sağladığı lojistik imkânlarla da yurt dışına açılmak isteyen markaların işlerini kolaylaştırır. Firmalar, hızlı ve sorunsuz teslimat için ülkelere özgü popüler kargo firmalarıyla çalışarak yurt dışındaki çevrim içi müşterilerini memnun edebilir.

Bakanlığın Yayımladığı Potansiyel E-İhracat Raporunda Hangi Ülkeler Bulunur?

Ticaret Bakanlığının yayımladığı potansiyel e-ihracat pazarları raporunda 25 ayrı Afrika, Asya, Avrupa, Amerika, MENA Bölgesi ve Okyanusya ülkesi yer alır. Aşağıda raporda detaylıca incelenen bu ülkeleri, gruplar hâlinde görebilirsiniz.

  • Afrika: Güney Afrika ve Nijerya
  • Asya: Endonezya, Filipinler, Malezya, Tayland, Çin, Güney Kore, Hindistan, Japonya ve Pakistan
  • Avrupa: Almanya, Birleşik Krallık, Fransa, İspanya ve Rusya Federasyonu
  • Kuzey Amerika: ABD, Kanada ve Meksika
  • Latin Amerika: Brezilya ve Şili
  • MENA Bölgesi: Mısır ve Birleşik Arap Emirlikleri
  • Okyanusya: Avustralya

Potansiyel e-ihracat pazarları raporunda bu ülkelerin yanı sıra dünya geneline yönelik istatistikler de yer alır. Bu bölümde dünyadaki internet kullanım oranı, toplam %64 olarak belirtilmiştir. Ayrıca çevrim içi alışveriş yapanların nüfusa oranı %57,2, e-ticaret pazar hacmi 5.700 milyar dolar, kişi başı e-ticaret harcaması ise 807,5 dolardır. 

Avrupa Ülkelerinde E-İhracat

E-ticaret yoluyla Avrupa’ya ihracat yapmak isteyenler, potansiyel e-ihracat pazarları raporundaki veriler sayesinde güçlü ve sürdürülebilir stratejilerle ilerleyebilir. Ekonomik gücü, stratejik konumu, dinamik pazarıyla Avrupa’da ön plana çıkan Almanya ve İngiltere’de e-ticaret yaparken dikkat edileceklere aşağıdaki tablodan ulaşabilirsiniz. 

ÜlkeAlmanyaİngiltere
Popüler Pazar Yerleri– Amazon DE- Etsy- Otto.de- Zalando.de– Amazon UK – SainsBury’s- Tesco- Argos- John Lewis
En Popüler Sektörler– Moda- Elektronik eşya- Bilgisayar- Oyun- Yazılım– Perakende satışlar (Tekstil, giyim, ayakkabı)
– Tüketici elektroniği
Sosyal Medya Platformu Sıralaması– WhatsApp- Instagram- Twitter- TikTok- Pinterest– WhatsApp- Facebook- Instagram- TikTok- Twitter
Gümrük Vergileri ve MuafiyetlerNihai fatura bedeli, 150 avroyu aşmıyorsa ürün gümrük vergilerinden muaf tutulur.1 Ocak 2021’den beri geçerli olan i Birleşik Krallık-Türkiye Serbest Ticaret Anlaşması, Gümrük Birliği kapsamında sanayi ürünlerinde gümrük vergileri sıfırlanmıştır
Ayrıca değeri 135 Sterlinin altındaki ürünler gümrük vergisinden; 39 sterlinden az olan hediye niteliğindeki gönderimler ise hem gümrük vergisinden hem KDV’den muaftır.
Popüler Ödeme Sistemleri Sıralaması– PayPal- Apple Pay- Google Pay- Klarna- Sparkasse– Banka kartı- PayPal ve Amazon Pay gibi çevrim içi ödeme hizmetleri- Otomatik ödeme- Kredi kartı- Ön ödemeli kartlar / kuponlar

Ayrıca söz konusu raporda Fransa, İspanya ve Rusya gibi Avrupa ülkelerine dair e-ihracat ipuçları da bulabilirsiniz. Sayılan ülkelerde e-ihracat yapan firmalar, özel günlerde pazarlama kampanyaları düzenleyerek satış rakamlarını artırabilir. AB ülkelerinde Kara Cuma, Sevgililer Günü, Paskalya, Yeni Yıl, Noel, Boxing Day, Anneler Günü, Babalar Günü ve Siber Pazartesi gibi tarihlerde alışveriş eğilimi yükselir. Öte yandan, İngiltere ve Almanya vergi sistemi gibi prosedürleri de öğrenerek Avrupa’da yasal zeminde kazançlı e-ihracat faaliyetleri yürütebilirsiniz.   

Amerika Ülkelerinde E-İhracat

Amerika pazarı, Kuzey ve Latin olmak üzere ayrılır. Kuzey Amerika’da yer alan ABD, ekonomik gücü sayesinde yurt dışına açılmak isteyen firmalara fırsatlarla dolu bir ihracat alanı sunar. Popüler e-ihracat pazarları raporuna göre Amerika Birleşik Devletleri’nde online ticaret yapmak için dikkat edilmesi gerekenler şöyledir:

  • Popüler e-ticaret pazar yerleri: Amazon, eBay, Walmart, Target, Wayfair, ETSY, Home Depot, Best Buy, Apple ve Chewy.
  • Gözde e-ticaret kategorileri: Hazır giyim, ev tekstili, aksesuar, gıda, içecek, sağlık, kişisel bakım, hediyelik eşya, tüketici elektroniği ve ofis araç gereçleridir. 
  • Özel günler: Noel tatili, Kara Cuma, Siber Pazartesi, Anneler Günü, Sevgililer Günü ve Babalar Günü.
  • Sosyal medya kullanıcı sayısı sıralaması: Facebook, Instagram, TikTok, iMessage ve Facebook Messenger.
  • Dijital ödeme sistemleri: PayPal, Amazon Pay, Google Pay, Apple Pay, Mastercard Paypass, Venmo ve Zelle.
  • Kargo firmaları: United States Postal Service, UPS, FedEx, DHL, Shipbob ve Sendle.

ABD, Uluslararası Ticaret İdaresi tarafından kurulan ofisler aracılığıyla e-ticaret yapmak isteyenlere danışmanlık destekleri sağlar. Ayrıca Amerika Birleşik Devletleri’ne yönelik e-ihracatta başarılı olmak için bazı ipuçlarından da yararlanabilirsiniz. Bunların başında ülkedeki çevrim içi tüketicilerin lojistik süreçlerine verdiği önem yer alır. ABD’de e-ihracat yaparken mikro ihracat uzmanı ekspres kargo firmalarıyla çalışabilir, teslimatın hızlı ve sorunsuz gerçekleşmesine dikkat edebilirsiniz.

Asya Ülkelerinde E-İhracat

Potansiyel e-ihracat pazarları raporunda dinamik iç piyasasıyla rağbet gören Asya ülkeleri de ele alınır. Bu ülkeler arasında Çin, Japonya ve Güney Kore ön plana çıkar. Öyle ki Çin’in e-ticaret hacmi, 2011’den 2022’ye 5 kat artarak 2,9 trilyon ABD dolarına ulaşmıştır. Küresel online ticaretin ise %50,88’ine tekabül eder. Asya ülkeleri arasında en yüksek e-ticaret hacmine sahip olan Çin’de e-ihracat yaparken yararlanabileceğiniz ipuçları şunlardır:

  • Çin’e yapılacak e-ihracatta 5.000 Yuan ve senede toplam 26.000 Yuana kadar alımlar, gümrük vergisinden muaf tutulur. Ayrıca bu gönderilerden %30 indirimli KDV alınır.
  • 2021’de Çin’de ortalama 904 milyon kişi mobil ödeme yolunu tercih etmiştir. En sık başvurulan dijital ödeme yöntemleri ise WeChatPay, Alipay ve UnionPay olmuştur.

Çin’in e-ticaret ekosistemindeki çevrim içi pazar yerleri, genellikle kendi sipariş karşılama hizmetini sunar. Diğer yandan, S&F ve ZTO gibi hızlı kargo firmaları da lojistik süreçlerini kolaylaştırır. Güney Kore ve Japonya gibi popüler Asya e-ihracat merkezlerinde de teslimat işlemlerinin aksamadan ilerlemesi için sık tercih edilen lojistik firmalarından destek alabilirsiniz.

Afrika Ülkelerinde E-İhracat

Güney Afrika ve Nijerya, yurt dışına açılmak isteyen markaların tercih ettiği e-ihracat ülkeleri arasındadır. Bu ülkelerde ön plana çıkan e-ticaret kategorileri; elektronik eşya, mobilya, oyuncak, hazır giyim ve gıda sektörleridir. Afrika pazarında rağbet gören online pazar yerleri ise Amazon, Alibaba, eBay, Rakuten ve Zalando şeklinde sayılabilir. Güney Afrika’da online satışlar %15’lik KDV’ye tabidir ve bu kapsamda bir vergi muafiyeti yoktur. Nijerya’da da gümrük vergisi ve KDV muafiyeti bulunmaz. E-ticarette bu vergiler için sırasıyla %5-%35 ve %7,5 oranları uygulanır. 

Avusturalya’da E-İhracat

Nüfusunun yaklaşık %91’i internet kullanıcısı olan Avustralya, potansiyel e-ihracat pazarları raporunda dikkat çekilen e-ihracat ülkelerinden biridir. Bu ülkedeki çevrim içi alışveriş hacmi, 2018-2023 arasında yılda ortalama %18,1 büyümüştür. Avustralya’ya e-ticaret yoluyla ihracat yapmayı planlayanlara ilham verecek ayrıntılar ise aşağıdaki gibidir.

  • Popüler pazar yeri sıralaması: eBay, Amazon, Gumtree, Kogan, The Iconic ve Catch.
  • E-ticarette öne çıkan ürün grupları: Giyim, kitap film ve müzik, gıda, sağlık, aksesuar, oyuncak, kırtasiye ve bahçe ürünleri.
  • Sık tercih edilen sosyal medya platformları: Facebook, Instagram, TikTok, Facebook Messenger ve WhatsApp.

Ayrıca potansiyel e-ihracat pazarları raporunda Avustralya’da vergi süreçlerine de değinilir. Bu ülkede gümrük vergisi oranları, %0 ila %5 arasında değişir. Avustralya’nın vergi muafiyeti prosedürünü, ülkeye ait ilgili resmî web sitesi üzerinden incelemeniz mümkündür. 

Jestiyon ile Hayalinizdeki Ülkede E-İhracata Başlayın!

Hayalinizdeki ülkede online ticaret yapmak için profesyonel ​​e-ihracat danışmanlığı ihtiyaç duyabilirsiniz. İşletmelere uçtan uca çözümler sunan Jestiyon, e-ihracat yolculuğunuzda güçlü adımlarla ilerlemenize yardım eder. Şirket kuruluşundan işleyişine kadar yasal prosedürleri sizin adınıza eksiksiz yerine getirir. Böylece farklı ülkelerin vergi ve muhasebe düzenlemelerine göre faaliyet göstermeniz mümkün olur. İşinizi sınırların ötesine taşımak ve hedeflerinize ulaşmak için Jestiyon ile iletişime geçebilirsiniz.

BAŞKA NELER VAR

Siz neredeyseniz
Jestiyon yanınızda

mobil uygulamayı indir