amerika'da şirket kurarak oturma izni
31 Ağustos 20236 DakikaGirişimcilik

Girişimciler için Vize Rehberi: Amerika’da Şirket Kurarak Oturum İzni Alma

Fırsatlar ülkesi olarak adlandırılan Amerika, iş fikrini hayata geçirmek ya da mevcut ticari faaliyetlerini sınırların ötesine taşımak isteyenler tarafından rağbet görür. Küresel ekonomiye yön veren bu ülkede hem ticaret yapmak hem de yaşamak isteyenlere yönelik bazı vize türleri bulunur. Amerika’da şirket kurarak oturum izni alma şansı veren bu vizeler sayesinde işlerinizi yerinden yönetebilirsiniz. Bu yazıda girişimcilerin ve sermaye sahiplerinin merak ettiği konuların başında gelen Amerika’da oturum izni alma sürecinden bahsettik. 

Amerika’da Şirket Kurarak Oturum İzni Alınabilir mi?

Oturum izni, bir ülkede belirli sürelerle ya da kalıcı olarak yaşama şansı veren ikamet belgesidir. Amerika’da bu imkân; ülke sınırları içinde iş bulan, aile üyesi yer alan ya da yatırım yapan kişilere sağlanır. Yani Amerika’da yatırım ile oturum izni almanız mümkündür. Fakat oturum hakkı kazanmak için öncelikle bir şirket kurmanız gerekir. Aşağıda ikamet izni için kurabileceğiniz Amerika şirket türlerini görebilirsiniz.  

  • S-Corporation: S-Corporation, daha çok küçük ölçekli işletmelerin tercih ettiği bir firma türüdür. “C” tipi şirketlerde geçerli olan hem sermaye hem kişisel gelir üzerinden çifte vergilendirme prosedürünü ortadan kaldırır. 
  • C-Corporation: Orta ve büyük ölçekli şirketlere uygun kurumsal yapıyı sağlayan C-Corporation, çifte vergilendirme sistemiyle diğer firma türlerinden ayrılır. İşletmenin geliri, Kurumlar Vergisi’ne tabidir. Hissedarlar ise kişisel varlıkları üzerinden Gelir Vergisi öder. 

Tek kişiyle ya da birden fazla ortakla kurulan LLC (Limitet Şirket), Amerika’da şirket kurarak oturum izni almak isteyenlerin en çok tercih ettiği işletme yapısıdır. Kurucuların ve ortakların kişisel mal varlıklarının firmanın borçlarından bağımsız olmasını sağlar. Böylelikle şirket zarar ettiğinde ya da borçların ödenemediği dönemlerde bireysel gelirler riske girmez. 

Yatırımcıların Göç Süreci: Amerika’da Şirket Kurarak Alınabilecek Vize Çeşitleri Nelerdir?

Şirket kuranlara tanınan Amerika’da oturma izni hakkı, farklı vize türleri kapsamında verilir. Amerika’da yatırım yaparak alınabilecek vize çeşitleri, çeşitli ticari amaçlara ve faaliyet alanlarına hizmet eder. Örneğin E-1 vizesi, uluslararası ticaret yapmak isteyenler için son derece idealdir. E-2 vizesi ise daha çok sermaye sahibi girişimcilere hitap eder. Takip eden başlıklarda her biri ayrı özellikleriyle ön plana çıkan E-1, E-2, EB-5 ve L-1 vizelerine ilişkin ayrıntıları görebilirsiniz. 

Ticari İlişkilerde Yol Açan Vize: E-1 Ticari Vizesi ve Avantajları

Amerika’da şirket kurarak oturum izni almak isteyenlere yönelik E-1 ticari vizesi, yatırımcılara geçici ikamet hakkı tanır. Fakat gerekli şartları yerine getirmeniz hâlinde 5 yılda bir yenilenerek uzun süreli izin statüsüne dönüşür. Böylelikle Amerika’da oturma izninizi uzatabilir, ticari faaliyetlerinizi yerinden yönetme fırsatı yakalayabilirsiniz. Üstelik bu vize türünün geçerli olduğu süre boyunca aileniz de sizinle yaşayabilir, çocuklarınız ABD’deki okullarda eğitim alabilir. 

Girişimcilik ve Yatırımcılıkta Fırsat Kapısı: E-2 Yatırımcı Vizesi ile Amerika’ya Adım Atın

Girişimciler için fırsatlarla dolu Amerika’da oturma izni almak için E-2 yatırımcı vizesine de başvurabilirsiniz. Daha çok sermaye sahiplerine yönelik bir ikamet hakkı olan E-2 yatırımcı vizesi, yalnızca ABD ile bu konuda anlaşması bulunan ülkelerin vatandaşları için geçerlidir. 1990 yılında Türkiye ile Amerika arasında yapılan anlaşma kapsamında bu vizeyi almanız mümkündür. Amerika’da şirket kurarak oturum izni almanın yollarından olan E-2 vizesi için gereken şartlar ise şunlardır:

  • 2023 itibarıyla E-2 vizesi almak için minimum 250.000 ABD doları yatırım yapmanız gerekir. Fakat bazı koşulların sağlanmasıyla daha düşük tutardaki yatırımlarda da başvurular kabul edilebilir.
  • Kurulan ya da yatırım yapılan ABD şirketinin en az %50’sine sahip olma şartı bulunur.

E-2 vizesi almak için gerçekleştirilen yatırımların aktif nitelikte olması da gerekir. Yani yatırım yapılan şirket, ana konusunu meydana getiren mali ve operasyonel faaliyetleri yerine getiriyor olmalıdır. Ayrıca bu yatırımın Amerika ekonomisine katkı sağlaması gibi şartlar da aranır. 

Amerika’ya Yatırımın Geleceği: EB-5 Vizesi ile Kalıcı Oturma İzni ve Green Card

Amerika’da oturma izni almanın yolları arasında EB-5 vizesi de yer alır. Green Card yani kalıcı ikamet hakkı veren bu vize türü, yatırımcıların bu ülkede hem ticaret yapmasına hem yaşamasına olanak tanır. Göçmen statüsü sağladığı için kendinizle beraber eşinize ve 21 yaşın altındaki çocuklarınıza da kalıcı oturum izni almanızı mümkün kılar. Bunun için iş koluna göre farklı tutarlarda sermayeye sahip olmanız, en az 10 ABD’li çalışan istihdam etmeniz ve şirketin işleyişinde aktif görev almanız yeterlidir. 

Şirketler Arası Transferde Vize Seçeneği: L-1 Transfer Vizesi İle Amerika’da Çalışma İmkânı

İş dünyasına yön veren bir ülkede çalışmak ve yaşamak için Amerika’da oturum izni alma yollarından yararlanabilirsiniz. Bu yollar arasında Amerika’ya transferle oturum izni sağlayan L-1 vizesi yer alır. L-1 transfer vizesi, yabancı bir şirketten ABD firmalarına geçenlere verilir. ABD firmasıyla yabancı şirket arasında ana-yan kuruluş, bağlı kuruluş veya şube gibi bir kurumsal ilişki olmalıdır. L-1 vizesiyle Amerika’da oturum izni almak için başvurudan önceki 3 yıl içinde minimum 1 sene boyunca ilgili şirkette tam zamanlı ve yönetici pozisyonunda çalışma şartlarını taşımanız gerekir. 

Jestiyon ile Amerika’daki Şirketinizi Hızlı ve Güvenli Yöntemlerle Kurun

Yetenekli kadrosuyla ticari yolculuğunuza ışık tutan Jestiyon, kapsamlı çözümlerinde Amerika’da şirket kurmanın püf noktalarına yer verir. Vergi ve muhasebe süreçleri için gerekli olan EIN ve ITIN numarası alma gibi yasal prosedürleri sizin adınıza yerine getirir. Ayrıca profesyonel muhasebe hizmeti, online banka hesabı açılışı ve şirket adresi gibi uçtan uca çözümler de sunar. Bahsi geçen imkânlardan yararlanmak istiyorsanız Amerika’da şirket açmak için gerekli belgeleri Jestiyon hesabınıza yükleyebilir, ardından minimum 3 iş günü içinde bu ülkede işletmenizi kurabilirsiniz.

BAŞKA NELER VAR

Siz neredeyseniz
Jestiyon yanınızda

mobil uygulamayı indir