Dijital çağın beraberinde getirdiği değişikliklerin başında geleneksel ticaret yöntemlerinin büyük ölçüde yerini alan e-ticaret bulunur. Bu dinamik süreçte satıcıları ve alıcıları online dünyada bir araya getiren pek çok çevrim içi platform ortaya çıkmıştır. Geçmişten bugüne sanal pazar yerlerine öncülük eden Amazon, internet üzerinden alışveriş yapmak isteyenleri buluşturur. Dünyanın dört bir yanında milyonlarca kullanıcıya sahip olduğu için sınırların ötesine açılmak isteyen işletmeleri hedeflerine götüren bir faaliyet alanıdır. Sizin için hazırladığımız bu kapsamlı rehberde Amazon’da satış yapmak için gerekenleri A’dan Z’ye öğrenebilirsiniz.
İçindekiler
Amazon Nedir?
1994 yılında Jeff Bezos tarafından kurulan Amazon; e-ticaret, dijital yayın, yapay zekâ ve bulut bilişim hizmetleri sunan bir Amerikan teknoloji şirketidir. Kitap satışı yapılan online alışveriş platformu olarak serüvenine başlamış ve daha sonra dünya çapında popüler e-ticaret sitelerinin devi hâline gelmiştir. Özetle Amazon, kullanıcılara milyonlarca ürünü çevrim içi olarak satın alma imkânı sunar. E-ticaret devi, Statista tarafından yayımlanan istatistiklere göre 2022 yılında dünya çapında yaklaşık 514 milyar dolar satış gelirine ulaşmıştır. Ayrıca güncel verilere göre ayda 98 milyon kullanıcı tarafından ziyaret edilir. Tüm bu veriler, Amazon’un online dünyada başarılı olmak isteyen işletmeler açısından önemini ortaya koyar.
Amazon’da Satış Yapmak İçin Hangi Belgeler Gereklidir?
Amazon’da satış yapmak için öncelikle “Seller Central” sayfasından hesap açmanız gerekir. Bu pazar yerinde online mağaza kurmak isteyenlerden talep edilen bilgiler ve belgeler ise aşağıdaki gibidir.
- İşletmenin e-posta adresi
- Geçerli kimlik bilgileri
- Güncel ve geçerli kredi kartı
- Şirket telefon numarası
- İşletme türü
- Vergi numarası
- Sicil numarası
- MERSİS No (Merkezî Sicil Kayıt Sistemi)
- Gelirin yatırılacağı hesabın bilgileri
Amazon’da satış yapmak için gerekli belgeler arasında kredi kartı ekstresi ya da banka hesabı dekontu da bulunur. Söz konusu evrak türleri, kimlik ve adres doğrulaması için kanıt olarak kabul edilir. Ayrıca kayıt aşamasında sisteme bildirdiğiniz kredi kartından herhangi bir ücret çekilmez. Fakat bu karttan tanımladığınız hesaptaki bakiye yeterli olmadığında Amazon satış ücretleri tahsil edilebilir.
Amazonda Satış Yapmak için Şirket Gerekli mi?
Ürünlerinizi, Amazon üzerinden dünyanın dört bir yanına ulaştırmak istiyorsanız bazı temel şartları yerine getirmelisiniz. Amazon’da e-ticaret şirketi kurmadan satış yapmak mümkün değildir. Bu nedenle Amazon’da satış yapmak için gerekenler arasında hâlihazırda bir şirketinizin olması da yer alır. Şahıs ya da sermaye şirketi olanlar, Amazon’da bireysel satış yapmak veya geleneksel yollarla yürütülen ticari faaliyetleri online dünyaya taşımak gibi imkânlardan yararlanabilir.
Amazon Türkiye’de Satış Nasıl Yapılır?
Ticari faaliyet gösterdiğiniz ya da ürünlerinizi pazarlamak amacıyla tercih ettiğiniz ülkeye göre Amazon’da satış yapmak için gerekenler değişiklik gösterebilir. Amazon Türkiye’de satış yapmak için öncelikle aktif bir şirketinizin olması, Seller Central üzerinden hesap açma, satış stratejisi belirleme, ürünleri yükleme, listeme ve diğer aşamaları tamamlamalısınız. Aşağıda bu adımlardan bazılarına ilişkin ayrıntıları görebilirsiniz.
- Seller Central’a giriş yapın: Satış işlemlerinizi yönetmek için Amazon Seller Central’a giriş yapmalısınız. Seller Central, satışlarınızı kontrol edebileceğiniz merkezî bir yönetim panelidir.
- Ürün kategorisi seçin: Satacağınız ürünün kategorisini seçmelisiniz. Ürün kategorilerinin çoğu, bireysel ve profesyonel satıcı hesaplarına açıktır. Fakat bazı ürün gruplarının yalnızca profesyonel satıcı hesapları tarafından sunulmasına izin verilir.
- Ürün listeleri oluşturun: Bir ürünü listelemek istediğinizde fiyat, miktar, kargo seçenekleri, kategori, marka ve anahtar kelimeler gibi bilgileri ilgili bölümlere eklemelisiniz.
- Ürün sayfasını düzenleyin: Amazon’da her ürün için ayrı bir sayfa oluşturulur. Bu sayfada ürününüzle ilgili tüm detayların tutarlı, açıklayıcı ve dikkat çekici olmasına dikkat etmelisiniz.
Amazon Türkiye’de satış yapmak için gerekenlerden bir diğeri de satış komisyonlarını öğrenmektir. 15 Ocak 2018 tarihinden beri bu online pazar yerine Türkiye’de satış gerçekleştirmek için kayıt yaptıranlardan üyelik ücreti alınmaz. Fakat Amazon’un dönem dönem güncellediği kategori bazında satış komisyonu oranlarında ödeme yapılır. İlgili linkten platformun komisyon oranlarını ve diğer ücretlendirme politikalarını inceleyebilirsiniz.
Türkiye’den Gönderim Seçenekleri Nelerdir?
Geleneksel ticari faaliyetlerini dijital dünyaya taşımak isteyenler ve online girişimler, ürünlerini Amazon’un sunduğu gönderim seçenekleriyle dünyanın farklı noktalarına ulaştırabilir. Türkiye’den Amazon’da satış yapmak için gerekenler arasında bu alternatif yollardan birini tercih etmek de yer alır. Bu kapsamda Amazon Lojistik FBA, satıcıdan gönderim ve kolay gönderi olmak üzere üç ayrı yol vardır. Takip eden başlıklarda “Amazon’da satış yapmak istiyorum, fakat lojistik süreçlerini bilmiyorum.” diyenlerin sorularına yönelik detaylı yanıtlar bulunur.
Amazon Lojistik – FBA (Fulfillment by Amazon)
Amazon sitesinde satış yapmak ve ürünlerinizi teslimat adreslerine ulaştırmak için FBA (Fulfillment by Amazon) yönteminden yararlanabilirsiniz. FBA seçeneğinde ürünlerinizi, online pazar yeriyle anlaşmalı lojistik merkezlerine göndermeniz gerekir. Müşterilerinizden sipariş aldığınızda burada depolanan ürünler, tüm paketleme ve kargolama işlemleri Amazon’un sorumluluğunda olmak üzere ilgili adreslere teslim edilir. FBA ile Amazon’da satış yapmak isteyenleri bekleyen avantajlar ise şöyledir:
- Ürünleri; depolama, paketleme, teslim etme ve iade alma gibi süreçler için ayrı ayrı masrafa katlanmaya gerek kalmaz. Tüm süreçler, Amazon tarafından yönetildiği için zamanınızı ve bütçenizi diğer faaliyetlerinize ayırabilirsiniz.
- Amazon, 7/24 müşteri hizmeti sayesinde ürünlerinizin satın alanların taleplerini ve ihtiyaçlarını sizin adınıza kesintisiz olarak karşılar.
E-ticaret platformu tarafından yayımlanan başlangıç rehberi, lojistik süreçlerini bu yöntemle yürütmek isteyenlerin izleyeceği adımlara yer verir. Bu doğrultuda sırasıyla Amazon’da satıcı hesabı açma, ürün listeleri düzenleme, envanter hazırlama, lojistik merkezine sevkiyat talebi oluşturma ve gönderimleri gerçekleştirme aşamaları takip edilir.
Satıcıdan Gönderim
Amazon’da satış yapmak için tercih edebileceğiniz bir diğer lojistik yöntemi de satıcıdan gönderimdir. Bu yöntemde depolama, paketleme ve teslimattan siz sorumlu olursunuz. Dolayısıyla söz konusu işlemleri yerine getirmek için bir kargo şirketiyle anlaşmanız gerekir. Satıcıdan gönderim yolunda süreç şu şekilde ilerler:
- Müşteriler, ürünlerinizi sipariş eder.
- İşlem, Seller Central panelindeki “Siparişleri Yönet” sayfasına düşer.
- Siparişi verilen ürün, teslim edilmek üzere depodan çıkarılır.
- Ürün, gönderim prosedürlerine göre adrese teslim edilir.
Bu yöntemde nakliye ücretleri, alıcının seçtiği ürün kategorisine ve anlaşmalı olduğunuz kargo şirketine göre değişiklik gösterir. Satıcıdan gönderim yönteminde envanterinizi listelerken kargo dâhil fiyatları yazmanız gerektiğini ve alıcılardan ek gönderim ücreti talep edemeyeceğinizi belirtmekte fayda vardır. Amazon’daki “Kargo Satın Al” sayfası üzerinden süreci daha düzenli ve kontrollü şekilde yönetebilirsiniz.
Amazon Kolay Gönderi
Türkiye’den Amazon’da satış yapmak için kolay gönderi yöntemini de tercih edebilirsiniz. Bu yöntemde online pazar yerinin belirlediği kargo firmalarından destek alınır. Amazon’un anlaşmalı olduğu kargo şirketleri, belirttiğiniz adresten ürünlerinizi alır ve müşterilere teslim eder. Söz konusu yolla gerçekleştirilen teslimatlarda 2023 itibarıyla geçerli olan fiyatlara, “Amazon Kolay Gönderi Ücretleri” sayfasından göz atabilirsiniz.
Doğru Satış Stratejisi Nasıl Oluşturulur?
Güncel istatistiklere göre dünya çapında 9,7 milyon satıcının yer aldığı Amazon, yoğun bir rekabet ortamına sahiptir. Bu nedenle Amazon’da satış yapmak için izleyeceğiniz stratejiyi oluştururken öncelikle rakip analizi yapmalısınız. Böylece markanızı ve ürünlerinizi öne çıkarmanız mümkün hâle gelir. Doğru satış stratejisi için dikkat etmeniz gereken diğer noktalar şöyledir:
- Pazar araştırması ve ürün seçimi: Başarılı Amazon satış stratejisi için popüler olmayan bir niş alana yönelebilir ya da rekabetin düşük olduğu ürün kategorilerini seçebilirsiniz. Pazar araştırması, hangi ürünlerin talep gördüğünü ve rekabetin görece daha az seyrettiği alanları belirlemenizi sağlar. Örneğin bu araştırmalarla Amerika’da popüler ürünleri tespit edebilirsiniz.
- Ürünleri listeleme ve optimize etme: Ürünlerinizi; doğru anahtar kelimeleri kullanarak arama sonuçlarında üst sıralara çıkarabilir, özenle oluşturulan başlıklar ve açıklamalar sayesinde müşterilerinizin ilgisini çekebilirsiniz.
- Fiyatlandırma stratejisi: Fiyatlandırma stratejisi, rekabet avantajı elde etmenin anahtarları arasındadır. Bu amaç doğrultusunda hem rekabetçi bir fiyat sunmalı hem de kâr marjınızı korumalısınız.
- Pazarlama ve tanıtım: Ürünlerinizi tanıtmak için Amazon reklam hizmetlerini kullanabilirsiniz. Ayrıca sosyal medya ve diğer çevrim içi kanallardan da yararlanarak marka bilinirliğini artırabilirsiniz.
Öte yandan, Amazon’da stoksuz satış yapmak gibi alternatif stratejilere de yönelebilirsiniz. Dropshipping adıyla da bilinen bu yöntem, girişimcilerin düşük sermayeyle iş yapabilmesini sağlayan bir iş modelidir. Markanın online mağazasından sipariş edilen ürünün müşterilere doğrudan tedarikçiden gönderilmesini mümkün kılar.
Yurt Dışında Nasıl Satış Yapılır?
Amazon’dan yurt dışına satış yapmak, ticari faaliyetlerini sınırların ötesine taşımayı düşünenler için uygundur. Örneğin Amazon Avrupa’da satış yapmak istediğinizde ürünlerinizi, tek hesapla 8 ayrı pazar yerine ulaştırmanız mümkün olur. Böylece Almanya, İngiltere, Hollanda ve Estonya gibi fırsatlarla dolu ülkelerde e-ticaret gerçekleştirebilirsiniz. Ayrıca dünyanın farklı yerlerinden Amazon Amerika’da satış yapmak şansınız da bulunur. İzleyen başlıklarda bu sanal pazar yeri üzerinden Avrupa ve Amerika’da satış yapmaya ilişkin detayları görebilirsiniz.
Almanya’da Satış Yapmak
Amazon Almanya’da satış yapmak için öncelikle Seller Central üzerinden hesap açmalısınız. Bu aşamada Türkiye’de satıcı hesabı açmak için izlediğiniz adımlarla ilerleyebilirsiniz. Bu noktada Avrupa ülkelerinin kendine özgü vergilendirme süreçlerine uygun hareket etmeniz gerektiğini belirtmekte yarar vardır. Amazon tarafından yayımlanan Avrupa KDV el kitabından Almanya’da vergilendirme prosedürlerini öğrenebilirsiniz.
Amerika’da Satış Yapmak
Sunduğu imkânlarla e-ticaretin merkezlerinden biri olan Amazon ABD’de satış yapmak için öncelikle bazı prosedürleri yerine getirmelisiniz. Bu online pazar yerinde sanal mağaza açmak için banka hesabı açmanız, EIN ve ITIN vergi numaralarını almanız, adres ve iletişim bilgilerinizi belirtmeniz gerekir. Ayrıca Amerika’da e-ticaret yaparken ödeyeceğiniz komisyon oranlarına ve yararlanabileceğiniz lojistik seçeneklerine de hâkim olmalısınız.
İngiltere’de Satış Yapmak
Avrupa ülkeleri arasında sayılan İngiltere’de e-ticarete başlamak isteyenler için Amazon UK’de satış yapmak son derece ideal bir yöntemdir. Bu ülkede Amazon üzerinden online ticaret gerçekleştirmek için temel satıcı hesabı açma adımlarını izlemelisiniz. Öte yandan, İngiltere’de popüler ürünleri ve sektörleri öğrenmenizde de fayda vardır. Amazon İngiltere’de satış yapmak için gerekenleri yerine getirerek yıllık 680 milyar Pound e-ticaret hacmi olan bu ülkede başarılı işlere imza atabilirsiniz.
Kanada’da Satış Yapmak
Amazon Kanada’da satış yapmak için banka hesabı, kredi kartı, kimlik kartı ya da pasaport, vergi ve telefon numarası gibi bilgilerle üyelik oluşturmalısınız. Fakat hâlihazırda bir Amazon Kuzey Amerika hesabınız varsa ekstra işlem yapmanıza gerek yoktur. Zira söz konusu hesap, ABD başta olmak üzere Kanada ve Meksika gibi Kuzey Amerika ülkelerinde de geçerlidir. Konuya ilişkin detaylara, Amazon’un el kitabından göz atabilirsiniz.
Amazon’da Satış Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?
Amazon’da satış yaparken pazar ve sektör araştırmasından ürün seçimine, rakip analizinden pazarlama süreçlerine kadar her detaya önem vermelisiniz. Örneğin Amerika’da en popüler sektörleri öğrenebilir, bu kategorilerde ön plana çıkan ürünlere odaklanabilirsiniz. Bu bağlamda dikkat etmeniz gereken noktalar özetle şöyledir:
- Rakip analizleriyle markanızı ve ürünlerinizi öne çıkarın.
- Ürünlerinizi, detaylı açıklamalarla ve kaliteli görsellerle listeleyin.
- Arama Motoru Optimizasyonu (SEO) gibi pazarlama yöntemlerinden yararlanın.
- Satış sonrası müşteri hizmetlerine ve profesyonel iletişime özen gösterin.
- Teslimat süreçlerinin aksamadan işlemesini sağlayın.
Ayrıca ülkeye göre ürün seçimi yapmanız da önemlidir. Örneğin Almanya’da popüler ürünler ile Amerika’da daha çok tercih edilen kategoriler birbirinden farklı olabilir. Diğer taraftan ülkeler arasındaki değişen vergi süreçleri ve diğer yasal prosedürleri de göz önünde bulundurmalısınız. Yurt dışındaki geleneksel ya da online yollarla gerçekleştireceğiniz ticari faaliyetler için Jestiyon’dan destek alabilirsiniz.