İnternetten Satışa İlk Adım: e-Ticaret Şirketi Nasıl Kurulur?
30 Nisan 20247 DakikaŞirket Kurma Süreçleri

İnternetten Satışa İlk Adım: e-Ticaret Şirketi Nasıl Kurulur?

İnternetten satış yapmak, günümüzde oldukça cazip görülen ve buna bağlı olarak da sıkça tercih edilen bir iş modelidir. Fakat bu iş modelien adım atmadan önce birtakım sorulara yanıt bulmak faaliyetlerin çok daha sağlıklı bir şekilde ilerlemesini mümkün kılar. Peki e-ticaret şirketine dair öncelikle cevaplanması gereken sorular nelerdir?

E-Ticaret için Şirket Kurmak Gerekli mi?

İnternet üzerinden mal ve hizmetlerin satışının yapılması veya satın alınması gibi süreçleri ifade eden elektronik ticaret, geleneksel ve toptan satış faaliyetlerinin dijital platformlar aracılığıyla gerçekleştirilmesidir. Türkiye’de e-ticaret faaliyetini yürütmek için belirli yasal gereklilikler çerçevesinde şirket kurmak gerekir. Şirket kurmadan e-ticaret yapmak, yasal sorumluluklar doğrultusunda mümkün değildir.

E-Ticaret için Hangi Tür Şirket Kurulur?

E-Ticaret için şirket kurmak isteyen kişiler, şahıs, limited, anonim gibi farklı işletme türleri arasından seçim yaparak iş amacına uygun bir tür belirlemelidir. Hangi şirket türünün seçileceği konusunda, e-ticaret işinin büyüklüğü, hedefleri ve mali durumu göz önünde bulundurulur. Şirket kurulduktan sonra, ticari faaliyetler için gerekli olan vergi levhası, kayıtlar ve diğer yasal belgeleri alınır. E-Ticaret şirketi kurmak için tercih edilebilecek bazı şirket türleri şunlardır:

  • Şahıs Şirketi: Tek kişiye ait olan bu şirket türü, kuruluşu ve işletme süreci kolay ve mali açıdan da uygundur. E-Ticaret şahıs şirketi, kişisel varlıkları da içerdiğinden, olası durumlarda bu varlıkların risk altına girmesi muhtemeldir.
  • Limited şirket: Kuruluşunda ve işletme sürecinde daha fazla maddi güce ihtiyaç duyan bu şirket, daha fazla sorumluluk ister. Şirket, daha fazla belge ihtiyacına sahiptir ve maddi kaynaklar, şirket sermayesiyle sınırlıdır. Bu yüzden kişisel varlıklar, şirket bünyesinde risk teşkil etmez.
  • Anonim Şirket: Daha büyük ve karmaşık yapıya sahip olan işletmeler için en uygun türdür. Daha yüksek sermayeyle kurulan bu şirketler, yasal düzenlemeler ve belgeler açısından çokça sorumluluk ister.

E-Ticaret için şirket türü belirlerken ortakların sorumlulukları, vergi yükümlülükleri, sermaye oranları ve yönetim yapısı önemli unsurlardır. Bireysel ya da ortak kurulan şirketlerde, tüm bu noktalar göz önünde bulundurularak, doğru tercihler yapılmalıdır.

Satışa Başlamak için E-Ticaret Şirketi Nasıl Kurulur?

Dijital platformlar aracılığıyla satışa başlamak için kurulması gereken e-ticaret şirketinin kuruluş süreci belirli aşamalardan oluşur. Türkiye’de vergi ve yasal sorumluluklara bağlı kalarak legal bir işletme kurabilmek için önce yapılacak işe bağlı olarak doğru şirket türünün belirlenmesiyle başlanır.

E-Ticaret için şirket kurmak adına şahıs, limited ya da anonim şirketlerden birini seçerek şirket kurulumu için gerekli olan resmî belgelerin hazırlanması gerekir. Hazırlanan belgelerle Ticaret Sicil Müdürlüğüne başvuru yapıldıktan sonra, şirket adı belirlenir ve gereken şirket sözleşmelerine imza atılarak şirket kurma talebi iletilir.

Şirketin aktif faaliyet gösterebilmesi için vergi dairesinden numara ve levha alınır. Şirket yönetim sürecinde önemli olan resmi defterler ve belgeler hazırlanır. Her şirket türü için resmî bir banka hesabının olması önemlidir. Gelir ve gider takipleri için önemli olan bu hesap, online ödeme sürecinde de gereklidir. E-Ticaret faaliyetinin yürütüleceği online bir platform kurulabilir ya da popüler e-ticaret siteleri üzerinden ürün ve hizmet satışı gerçekleştirilebilir. 

E-Ticaret Şirket Kuruluşu için Hangi Belgeler Gerekli?

E-Ticaret için şirket kurmak adına, hangi şirket türünün kurulacağına karar verdikten sonra, şirket kurulumu için gerekli olan belge ve evrakların düzenlenmesi ve bir araya toplanması gerekir. Bunun için hangi evrakların gerekli olduğunu bilmelisiniz ve bu belgeleri eksiksiz ve doğru bir şekilde tamamlamaya özen göstermelisiniz.

Her şirket türü için farklılaşan bu belgeler, şahıs şirketleri için daha kolay ve hızlı gerçekleşir. E-Ticaret için şahıs şirketi kurarken nüfus cüzdanı fotokopisi, vergi levhası, Ticaret Sicil Müdürlüğü başvurusu şirket kurulumu yeterli olur.

Limited şirketi kurarken şahıs şirketi için gerekli olan belgelerin yanı sıra noter tarafından onaylanan şirket sözleşmesi, imza beyannamesi ve banka tarafından taahhüt gösterilen ve şirket sermayesini ifade eden belgeler istenir. Anonim şirketlerinde ise ek olarak, Resmî Gazete’de yayımlanan ve şirketin kuruluşunu ifade eden ilanın yayınlanması ve ibraz edilmesi de önemlidir. Şirket kuruluş süreci kimi zaman zor ve karmaşık olsa da, yasal düzenlemeler için gerekli olan tüm evrakları eksiksiz temin etmeli ve yönetimi bu doğrultuda ilerlemelisiniz.

Bütçenizi Planlayın: E-Ticaret Şirketi Kuruluş Maliyeti Ne Kadar?

E-Ticaret şirket kurma maliyeti, hangi şirket türünün kurulduğuna, işin ölçeğine ve faaliyetlerine bağlı olarak değişiklik gösterir. E-Ticaret için şirket kurmak sırasında ortaya çıkan maliyeti belirleyen bazı temel unsurlar mevcuttur. Şirket kuruluş sürecinde ticaret sicil kaydının alınması, noter ücretleri, kuruluş ilanı ve sermaye gibi belirli oranlarda bütçeye ihtiyaç duyulur.

Gereken maliyetin önemli bir kısmı, şirket için konulan sermaye olsa da diğer ücretler de kurulum aşamasında göz önünde bulundurulması ve temin edilmesi gereken miktar vardır. Şahıs şirketleri, limited ve anonim şirketlerine göre daha uygun maliyetlidir.

E-Ticaret şirketi kurarken gerekli diğer maliyetler ise e-ticaret platformunun kurulumu, lojistik ve depolama hizmetleri, pazarlama ve şirket için gereken yasal danışmanlık ücretleri gibi ek giderlerdir. Web sitesinin kurulmasından kullanıcılara sağlanan hizmetin gönderilmesine kadar tüm işlemlerin düzenli olarak ilerlemesini sağlamak için önemli ölçüde maddi kaynağa ihtiyaç duyulur.

Finansal Yükümlülükler: E-Ticaret Şirketinde Hangi Vergiler Ödenir?

E-Ticaret için şirket kurmak, yasal düzenlemelere uymak için belirli vergiler ödemeyi gerektirir. E-Ticaret şirketlerinde ödenmesi gereken vergiler arasında ilk sırada, gelir vergisi yer alır. Kazançlar üzerinden belirli oranlarda belirlenen bu vergi, şahıs şirketlerinde değişkenlik gösterirken limited ve anonim şirketlerde %20 oranında bir hesaplama yapılır. 

E-Ticaret faaliyetlerinde satış yaptığınız ürünler veya hizmetler için KDV tahsil etmeniz ve vergi dairesine ödemeniz de gerekir. KDV oranları, ürün ve hizmet türüne göre değişiklik gösterse de %1, %8 veya %18 oranında belirlenir. 

Şirket çalışanları mevcutsa stopaj vergisi de ödenir. Ayrıca kira ödemeleri, danışmanlık hizmetleri gibi ödemelerden de stopaj kesintisi yapılır. Gelir vergisi, kurumlar vergisi ve KDV için düzenli olarak beyanname ve bildirgeleri vergi dairesine sunulur. Damga vergisi, SGK primleri ve diğer harç ve yerel vergiler de şirketlerin ödemekle yükümlü olduğu vergiler arasında yer alır.

Jestiyon ile Tek Tıkla Kolayca Şirketinizi Kurun

E-Ticaret şirketi kurma sürecini hızlı ve kolay bir şekilde gerçekleştirmek ve doğru adımları atabilmek için yardımcı olan Jestiyon, bu süreçleri en zahmetsiz ve hesaplı bir şekilde gerçekleştirmelerine yardımcı olur. E-Ticaret için şirket kurmak sürecinde gerekli olan belgeleri ve prosedürleri kullanıcılar adına hazırlayarak, işlerin sorunsuz ve verimli bir şekilde ilerlemesine yardımcı olur.

Şirket kuruluş sürecinden işleyişine kadar gereken tüm adımlarda yanınızda olan Jestiyon, sunduğu avantajlar ve hizmet bedelleri sayesinde destek olur. Yasal işlemlerde ve vergi yükümlülüklerinde profesyonel destek sağlayarak en doğru ve başarılı şirketi açmanıza yardımcı olur.

BAŞKA NELER VAR

Siz neredeyseniz
Jestiyon yanınızda

mobil uygulamayı indir