amazon amerikada satış yapmak
Ardıç Dağ
Ardıç Dağ
18 Haziran 202312 DakikaAmerika'da Şirket Yönetimi

Amazon Amerika’da Satış Yapmak

Küresel E-Ticaret Deneyimi: Amazon Amerika’da Satış Yapmak

Dünyanın en büyük Amerika e-ticaret sitelerinden biri olan Amazon, küresel pazara açılmak isteyen işletmeler tarafından rağbet görür. Amerika’da kurulan, daha sonra Asya ve Avrupa’da faaliyet göstermeye başlayan çevrim içi satış platformunun geniş bir müşteri tabanı bulunur. Bu potansiyelin önemli bir bölümü ise Amerika’da yer alır. Durum böyle olunca Amazon Amerika satış süreci hakkındaki detayları merak edebilirsiniz. Bu yazıda küresel e-ticaret deneyiminize sağlam bir adımla başlamanız için izlemeniz gereken yolları ele aldık. 

Amazon Amerika’da Satıcı Hesabı Nasıl Açılır?

Amazon Amerika’da satış yapmaya başlamadan önce bir hesap açmanız gerekir. Amazon satıcı hesabı açılışı, işletmenin bağlı olduğu ülkeye göre değişiklik gösterir. Bu e-ticaret platformuna; Türkiye, İngiltere, Amerika ve Avrupa ülkelerine bağlı şirketinizle katılmanız mümkündür. Amazon Seller Center paneline giriş yaptıktan sonra satıcı hesabı açmak için şu adımlar takip edilir:

  • Seller Central panelindeki “Üye Ol” butonuna tıklanır.
  • Açılan sayfada “Amazon hesabınızı oluştur” kısmına girilir.
  • İlgili kutucuklara isim, soyisim, e-posta ve şifre yazılır.
  • E-posta ile gelen doğrulama kodu bölümü doldurulur.
  • Şirketin yer aldığı ülke ve türü seçilir.
  • Şahıs firmalarında ad, soyad; sermaye şirketlerinde işletmenin tam ismi yazılır.
  • Firmanın adresi, doğrulama için telefon numarası, vergi numarası ve dairesi kısımları doldurulur.
  • Şirket sahibine dair istenen detaylar verilir.
  • Aylık ücret için yurt dışına ve internet alışverişine açık olan kredi kartı bilgileri yazılır.
  • Mağaza ismi, marka ve üreticilik durumu belirlenir.
  • Doğrulama sayfasında kimliğin her iki tarafının da fotoğrafı istenir.
  • Görüntülü görüşme için tarih seçilir.

Amazon yetkilileriyle yapılan görüntülü görüşmede sizden kimliğinizi göstermeniz talep edilir. Açılış aşamalarında bilgilerinizi, Türkçe karaktere yer vermeden yazmanız önemlidir. Ayrıca sizden daha önce kullanılmamış bir telefon numarası ve e-posta adresi istenir. Bu noktada ödeme konusuna ayrı bir parantez açmak gerekir. Amazon Amerika satışlarınızdan elde ettiğiniz kazançların bankanıza aktarılması için öncelikle ödeme sağlayıcılardan hesap açabilirsiniz. 

Amazon Amerika’da Satıcı Hesabı Açılışta İstenilen Bilgi ve Belgeler Nelerdir?

Amerika’da şirket kurmak ve e-ticaret yapmak isteyenlerden talep edilen bazı bilgiler ve belgeler bulunur. Amazon Amerika satış hesabı açılışında kimlik veya pasaportunuzu, PDF formatında sisteme yüklemeniz gerekir. Aşağıda Amazon Amerika hesap açma sürecinde aranan detayları görebilirsiniz. 

  • Banka hesabı: Amazon’dan elde ettiğiniz gelirler, uluslararası ödeme sistemleri aracılığıyla banka hesabınıza aktarılır. Dolayısıyla bu sistemlere entegre edilecek bir banka hesabı açmalı ve söz konusu hesaba dair detayları platforma eksiksiz şekilde aktarmalısınız.
  • Adres ve iletişim bilgileri: Faturaların teslimi, müşteri desteği, operasyonel ve yasal süreçler için adres ve iletişim bilgilerinizi doğru paylaşmanız önemlidir. 
  • Vergi numarası: Amazon Amerika’da satış yapmak için vergi numaranız olmalıdır. EIN (Employer Identification Number) ve ITIN (Individual Taxpayer Identification Number) bilgilerinizle Amazon Amerika’da vergi mevzuatlarına uygun koşullarda e-ticaret gerçekleştirebilirsiniz. 

EIN ve ITIN almak, Amerika’daki vergi türlerini ödemek için gereklidir. EIN işletmeler; ITIN ise bireyler tarafından kullanılır. Amazon Amerika satış sürecinde vergi yükümlülüklerinizi yerine getirmek için bu numaraları edinmelisiniz. Dijital çözüm ortağınız Jestiyon sayesinde EIN ve ITIN alma işlemlerini profesyonel şekilde gerçekleştirebilirsiniz. 

Yeni Ticaret Fırsatları ile Dolu Amazon’da Kullanılabilecek Satış Türleri Nelerdir?

Amazon Amerika’da ürün satmak için bazı detaylara karar vermeniz gerekir. Öncelikle hangi satış türüyle e-ticaret yapmak istediğinizi belirlemelisiniz. Bu noktada iş modeliniz, stratejileriniz, kaynaklarınız ve hedefleriniz size yol gösterir. Tüm bunları gözeterek; Fulfilled by Amazon, Amazon Private Label, Fulfilled by Merchant ve dropshipping yöntemlerinden birini tercih edebilirsiniz.

Fulfillment by Amazon (FBA) Nedir?

Fulfillment by Amazon (FBA), en sık tercih edilen satış teknikleri arasındadır. Satış sürecinin her aşamasının Amazon tarafından yürütülmesine olanak tanır. FBA yönteminde ürünler, e-ticaret platformunun depo yetkilileri tarafından kabul edilir. Sipariş verildiğinde paketleme, kargolama, teslimat ve iade süreçleriyle sizin uğraşmanıza gerek kalmaz. Bunlara ek olarak sizin adınıza 7/24 müşteri hizmetleri de sağlandığı için alıcıların taleplerine kesintisiz dönüş yapmanız mümkün hâle gelir. 

Fulfillment by Amazon tekniğiyle yaptığınız satışlarda iade bedeli, platform tarafından alıcıya ödenir. Ardından bu tutar, satıcıların elde ettiği gelirden masraf olarak düşer. Amazon, bu yöntemle gerçekleştirilen satışlarda kendi lojistik altyapısını kullanır. Ancak satıcılardan ürünün boyutuna ve ağırlığına göre FBA hizmet bedeli alır. 

Amazon Private Label

Amazon Private Label yöntemi, kendi markası üzerinden satış yapmak isteyenler için son derece uygundur. Tasarım sahipleri ve üretici firmalar tarafından tercih edilen bu teknik sayesinde önemli bir rekabet avantajı elde edilir. Zira hem benzersiz ürünler sunarak emsallerden ayrılmak hem de doğrudan hedef kitleye yönelik çalışmalarla satışları artırmak mümkün olur. Söz konusu yöntemle Amazon ABD’de satış yapmak için şu detayları bilmenizde fayda vardır:

  • Amazon Private Label ile e-ticaret gerçekleştirmek için ODM (Original Design Manufacturer) ya da OEM (Original Equipment Manufacturer) üreticileriyle iş birliği yapabilirsiniz. 
  • Bu satış tekniğiyle e-ticaret yapmak isteyenlerin tercih edebileceği pek çok kategori bulunur. Rakip ve sektör araştırmasının ardından bebek eşyaları, elektronik, moda ve diğer alanlarda faaliyet gösterebilirsiniz. 

Amazon Private Label yöntemi, markalaşmak isteyen işletmeler için oldukça idealdir. Bunun için marka ismi, logosu, prestiji, ürün yelpazesi ve diğer tüm detaylara önem vermelisiniz. Böylece Amazon Amerika satışlarınızı artırabilir, küresel pazarda başarılı olan bir marka hâline gelebilirsiniz. 

Fulfillment by Merchant (FMA) Nedir?

Amazon Amerika satış sürecini kendi imkânlarınızla yönetmek istiyorsanız Fulfillment by Merchant (FMA) tekniğini tercih edebilirsiniz. Bu modelde satıcılar, aldıkları siparişin lojistik ve teslimat aşamalarını gerçekleştirir. Ayrıca müşteri hizmetleri ve iade işlemleri de satıcıların sorumluluğunda olur. FMA yönteminden Türkiye’den Amazon Amerika’da satış yapmak için yararlanabilirsiniz. Bunun için mikro ihracat prosedürlerine hâkim olmalısınız. 

Elektronik Ticaret Gümrük Beyanı (ETGB) kapsamındaki mikro ihracat, 300 kilogramın altındaki ve KDV hariç fatura tutarı 15.000 Euro’dan az gönderimlerde geçerlidir. Bu ihracat yöntemiyle yurt dışına, gümrük vergisi ödemeden satış yapmanız mümkündür. Böylece Amerika’da depolama yeri için kira ve satın alma ücreti ya da FBA bedeli ödemeye gerek kalmadan küresel pazarda e-ticaret yapabilirsiniz. 

Dropshipping Nedir?

Dropshipping, Amazon Amerika’da satış yapmak isteyenler tarafından sıklıkla tercih edilen bir yöntemdir. Stoksuz satış anlamına gelen bu yöntemin mantığı, tedarikçi ve satıcılar arasındaki iş birliğine dayanır. Tarafların anlaşması sonucunda ürünler, doğrudan sipariş adresine gönderilir. Yani envanter ve kargo yönetiminden tedarikçi firma sorumludur. Dropshipping yapanlar ise tedarikçiler ve alıcılar arasında bir nevi bağlantı kurar. Ürünlerin pazarlanması ve müşteri ilişkileri gibi süreçleri yönetir. Böylece lojistik masraflarına katlanmadan Amazon Amerika’da satış gerçekleştirme fırsatı yakalar. 

Amazon Amerika’da Satış Yapmanın Sağlayacağı Avantajlar Nelerdir?

Amazon ABD’de satış yapmanın sağlayacağı pek çok avantaj bulunur. Bunların başında ilgili e-ticaret platformunun güvenilir ve profesyonel işleyişi yer alır. Amazon Amerika’da satıcı hesabı açmak için bazı şartları taşımanız gerekir. Ayrıca ürünlerinizi pazarlarken sizden birtakım prosedürlere ve standartlara uymanız beklenir. Amazon ismine duyulan güven, geniş müşteri tabanına ulaşma ve lojistik kolaylığı, bu süreçte sizi bekleyen avantajlardan yalnızca birkaçıdır. 

Amazon İsmine Duyulan Güven

Dünyanın dört bir yanından milyonlarca satıcının faaliyet gösterdiği Amazon, en güvenilir çevrim içi e-ticaret pazar yerleri arasındadır. Sadece belirli şartları karşılayanların yer aldığı bu platformda tüm tarafların hakları korunur. Amazon ismine duyulan güven, ürünlerinizin daha kolay alıcı bulmasını sağlar ve süreç içerisinde yaşanması muhtemel sorunları da minimum seviyeye indirir. 

Geniş Bir Hedef Kitleye Ulaşma İmkanı

Amazon Amerika satış sürecinde geniş bir hedef kitleye ulaşabilirsiniz. Dünya çapında rağbet gören bu e-ticaret platformu, binlerce farkı kategoriye ve ürüne yer verdiği için her gün çok sayıda kişi tarafından ziyaret edilir. Özellikle Amazon Prime Day indirim günlerinde bu sayının bir hayli arttığı gözlemlenir. Öyle ki çevrim içi pazar yerinin 2022’de yaptığı basın açıklamasına göre 48 saatlik indirimde 300 milyonu aşkın ürün satılmıştır. Siz de bu fırsatlardan yararlanmak için Amazon Amerika’da satıcı hesabı açabilir, e-ticarete başlayabilirsiniz. 

Lojistik Kolaylığı

Amazon, satıcıların depolama ve envanter süreçlerini kolaylaştıran olanaklar sunar. Örneğin Fulfillment by Amazon satış modeliyle ürünlerinizi pazar yerinin depolarında bekletebilirsiniz. Böylelikle Amerika’da depo kirası ve satın alma masraflarına katlanmanıza gerek kalmaz. Üstelik iade süreçleri de sizin adınıza yürütülür. Bu sayede lojistik için ayıracağınız finansal ve operasyonel kaynağı, işletmenizin e-ticaret faaliyetlerini ileriye taşıyacak alanlara yönlendirebilirsiniz. 

Amazon Amerika’da Nasıl Satış Yapılır?

Amazon Amerika’da satış yapmak için öncelikle bir hesap oluşturmalısınız. Seller Center paneli üzerinden oluşturulan satıcı hesabının ardından lojistik yöntemi belirleme, ürün listeleme, fiyatlandırma, iptal ve iade işlemlerini yönetme gibi farklı adımlar izlenir. Amazon Amerika satış sürecinde verileri de düzenli olarak takip etmelisiniz. Bu online pazar yerinde performansınızı görmenizi sağlayan satış raporları vardır. Söz konusu raporlardan faydalanarak satışlarınızı optimize edecek adımlar atabilirsiniz. 

Amazon Amerika’da Satış Yapabilmek için Amerika’da Şirket Kurulması Zorunlu mudur?

Amazon Amerika’da satış yapmak için bazı yasal prosedürleri izlemelisiniz. Bu prosedürler arasında vergi yükümlülüklerini yerine getirmek de bulunur. Amerika’da şirket kurmadan Amazon’da e-ticaret yapabilirsiniz. Ancak belirli bir sınırın üzerinde ciro elde ettiğinizde ABD vergi sistemi gereğince şirket kurmanız zorunlu hâle gelir. Bu noktada Amerika’da kurulabilecek şirket türlerinden birini tercih ederek e-ticaret faaliyetlerinizi yasal mevzuatlara uygun şartlarda sürdürebilirsiniz. 

Amazon Amerika’da Satış Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Amazon Amerika satış sürecine başlamadan önce bazı detaylara dikkat etmelisiniz. Rekabetin bir hayli zorlu olduğu Amazon’da satışları artırmanın ve daha geniş kitlelere ulaşmanın ipuçları şunlardır:

  • Ürünlerin kaliteli olmasına ve müşteri memnuniyetine önem vermek
  • Rakip analizlerinin ardından benzer satıcılardan ve ürünlerden ayrışmak
  • Detaylı ürün açıklamaları ve net fotoğraflarla müşterilerin dikkatini çekmek
  • Pazarlama ve reklam kampanyalarına katılarak hedef kitleye ulaşmak
  • Performans verilerini izleyerek mevcut faaliyetleri geliştirecek adımlar atmak

Bunlara ek olarak Amazon’un kurallarına uymanız da son derece önemlidir. Bu online pazar yerinde ürün listelemeden iade sürecine kadar kapsamlı bir satıcı politikası bulunur. Söz konusu standartları göz önünde tutarak Amazon Amerika satışlarınızda sorun yaşamayı önleyebilirsiniz. 

Amerika’da Amazon Pazar Araştırması: Hangi Ürünler Popüler?

Amerika’da en popüler sektörler ve ürünleri bildiğinizde Amazon’daki e-ticaret serüveninizin başarıya ulaşması kolaylaşır. Teknoloji, sağlık, enerji, dijital pazarlama ve daha pek çok sektöre yön veren Amerika’da ürünlerinize talep gösterme potansiyeline sahip geniş bir kitleye hitap edebilirsiniz. Amazon pazar araştırmaları sonucunda belirlenen, popüler e ticaret sitelerinde satabileceğiniz ürün kategorileri şunlardır:

  • Elektronik ürünler
  • Kitaplar
  • Ev ve mutfak ürünleri
  • Giyim ve aksesuar
  • Sağlık ve kişisel bakım ürünleri
  • Evcil hayvan malzemeleri
  • Güzellik ve kişisel bakım ürünleri

Ayrıca bu kategorilerde ön plana çıkan bazı ürünler de bulunur. Örneğin kedi kumu, yoğun rağbet gören ürünlerin başında gelir. Bununla birlikte Wi-Fi güçlendirici, kablosuz şarj cihazı, duruş düzeltici, tablet ve araç telefon tutacağı gibi seçenekler de talep görür. Amazon Amerika satışında ister kategori bazında ister niş ürünlere yönelerek faaliyet gösterebilirsiniz.

Amazon Amerika’da Satış Yaparken Vergi ve Yasal Konular

Amazon Amerika, vergi mevzuatlarına tabi tutulan online pazar yerleri arasındadır. Zira bu platformda faaliyet gösteren satıcıların kazançları, IRS (Internal Revenue Service) tarafından izlenir. ABD’nin gelir idaresini sağlayan bu kurum, belirli bir sınırın üzerinde kazanç sağlayanlardan vergi alır. Bu nedenle ITIN ve EIN numaralarının Amazon Amerika satış hesabı açılışından önce mutlaka alınması gerekir. 

Amazon Komisyon Oranları Nasıldır?

Amazon Amerika komisyon oranları, ürün kategorilerine göre değişiklik gösterir. Aşağıda bazı kategorilere ait komisyon oranlarını görebilirsiniz. 

KategorilerAmazon Amerika Satış Komisyonları
Elektronik ürünler%8-%15
Mutfak eşyaları ve dekorasyon%15
Ofis ürünleri%15
Kitaplar, VHS, DVD%15
Sağlık ve kişisel bakım%8-%15
Evcil hayvan ürünleri%15
Giyim%17

Bu oranlarda dönem dönem güncellemeler yapılır. Amazon Amerika satışlarınızda güncel komisyonları göz önünde bulundurmalısınız. Böylece doğru fiyatlandırmalar gerçekleştirerek gelir ve gider dengenizi koruyabilirsiniz. 

Jestiyon ile Amerika’da Amazon Ticaretinize Güvenle Başlayın!

Jestiyon ile yerinizden kalkmadan Amerika’da şirket kurabilir, Amazon üzerinden e-ticaret yapmaya başlayabilirsiniz. Kapsamlı ve avantajlı paketlerde EIN, ITIN, Registered Agent ve online banka hesabı açılışı gibi pek çok imkân bulunur. Ayrıca şirket adresinizin Amerika’nın en prestijli konumlarında yer alması da sağlanır. Jestiyon’un uzman ekibiyle Amerika’da iş kurmak için ideal eyaletleri belirleyebilir, düzenli federal gelir vergisi beyannamesi sunabilirsiniz. Böylece ticari faaliyetleriniz hem kârlı hem de vergi mevzuatlarına uygun hâle gelir. Amerika’da online şirket kurmak için Jestiyon’dan destek alarak sürecin her aşamasında profesyonel adımlar atabilirsiniz. 

BAŞKA NELER VAR

Siz neredeyseniz
Jestiyon yanınızda

mobil uygulamayı indir