Yapı Denetim Şirketi Kurma Hakkında Bilmeniz Gerekenler
Cemre Subaşı
Cemre Subaşı
18 Nisan 20257 DakikaSektörler

Yapı Denetim Şirketi Kurma Hakkında Bilmeniz Gerekenler

İnşaat faaliyetlerinin başlangıcından teslim edilmesine kadar geçen tüm süreçte birçok denetim yapılır. Bu denetimler, inşaat faaliyetlerinin güvenilir bir şekilde ilerlemesini sağlar. Yapı denetim şirketleri, inşaat projelerinin yasal mevzuatlara uygun olarak gerçekleşmesini sağlayan ve yapının güvenliğini denetleyen kuruluşlardır. Bu şirketler, inşaat projelerinin yasal düzenlemelere ve teknik standartlara uygunluğunu denetler. Yapı denetim şirketi kurmak, inşaat sektöründe kariyer hedefleyen mühendisler ve mimarlar için cazip bir seçenek olabilir. Ancak, bu süreçte bazı noktalara özellikle dikkat edilmesi gerekir.

Yapı Denetim Şirketi Nedir?

Yapı denetim şirketi, inşaat faaliyetlerinin başlangıç sürecinde denetime başlayan ve her aşamayı kontrol eden kuruluştur. İnşaat faaliyetleri tamamlanana kadar tüm denetimlerini yapmaya devam eden şirketler, projelerin yasalara ve imara uygun olması için çalışmalar yürütür. İnşaatın kalite standartları doğrultusunda yürümesi için çalışır. Yapı denetim şirketi, yalnızca sıfırdan başlayan inşaat faaliyetlerini değil mevcut olan binaların denetim işlemlerini de yürütür. Mevcut yapıların sağlamlığını denetleyerek gerekli görülen iyileştirmelerin yapılması için çalışır.

Yapı Denetim Şirketleri Ne İş Yapar?

Bu şirketler, yapıların depreme dayanıklılığı, yangın güvenliği, enerji verimliliği ve diğer teknik konularda uygunluğunu kontrol eder. Aslında hem inşaattan başlayarak binanın güvenliğini hem de o binada yaşayan insanların güvenliği için çalışmalar yürütülür. Yani yapı denetim şirketlerinin temel görevi can ve mal güvenliğini korumaktır. Bu doğrultuda yürüttükleri faaliyetler şu şekilde sıralanabilir: 

  • Projelerin zemin ve temel raporlarını, uygulama projelerini ve hesaplarını inceler. Bu inceleme sırasında ilgili mevzuata uygunluk kontrol edilir. Şirket, projede eksiklik veya hata olup olmadığını belirleyerek doğrudan ilgili idareye görüşü sunar.
  • Yapıların, ruhsat ve ekleriyle beraber mevzuata uygun olarak yapılıp yapılmadığını denetler.
  • Yapımda kullanılan malzemeler ve imalatın proje, teknik şartname ve standartlara uygun olup olmadığını denetler. Denetim sonuçlarını belgelendirir. Ardından imalatla ilgili gerekli deneylerin yapılmasını sağlar.
  • Yapılan tüm denetim hizmetleri belgelendirilir. Bu belgelerin nüshaları ilgili kuruluşlarla paylaşılır. Eğer denetimler sırasında ilgili mevzuata aykırı durumlar belirlenirse konuyla ilgili rapor hazırlanarak ilgili kurum veya kuruluşlara bildirilir.
  • İnşaatta yapılan çalışmaların iş sağlığı ve güvenliği mevzuatına uygunluğu kontrol edilerek gerekli tedbirlerin alınması için uyarılar yapılır. Mevzuata uyulmaması durumunda ilgili kuruluşlara bildirilir.
  • Ruhsat ve eklerine aykırı bir faaliyet yapılması tespit edilmesi durumunda 3 iş günü içerisinde konu idareye bildirir.
  • İlgili yapının ruhsat ve eklerine uygun olarak bitmesi durumunda da ilgili kuruluşlara rapor verilir.
  • Risk bazlı denetimler hazırlayarak malzeme ve imalata yönelik deneyleri mevzuata uygun olarak laboratuvarda yaptırır.
  • Yapı denetim şirketi, ilgili yapının mevzuata uygunluğunu denetim yetkisi sınırında yapar. Denetim yetki sınırı 360.000 m² toplam inşaat alanıdır.

Tüm bunlar, yapı denetim firmalarının faaliyet ve sorumluluk alanlarını oluşturur. Son derece kritik rollere sahip oldukları için bu firmaların açılması da pek çok şarta bağlıdır. 

Yapı Denetim Açma Şartları Nelerdir?

Yapı denetim şirketi kuruluş şartları şu şekildedir: 

  • Elektrik mühendisliği, inşaat mühendisliği, makine mühendisliği veya mimarlık diplomasına sahip kişiler yapı denetim firması açabilir veya var olan bir şirkete ortak olabilir. 
  • Yapı denetim şirketi açmak için izin belgesi alınması gerekir. Şirketin ortakları, kuruluşun faaliyette bulunacağı şehri belirten dilekçe ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na müracaat etmeleri gerekir.
  • Şirketin ödenmiş sermayesinin yazılı hisselerinin tamamının mimar ve mühendislere ait ve faaliyet olarak yapı denetimin seçilmiş olduğunu gösteren ticari sicil gazetesinin bulunması şarttır.
  • Ticaret veya sanayi odasına kayıt belgesinin bulunması gerekir.
  • Kuruluş ortaklarının diploma belgelerinin asılları, oda kayıt belgeleri, kişilerin sabıka kayıtları, noter tasdikli imza sirküleri ve T.C. kimlik numaraları bulunmalıdır.
  • Açılacak olan yapı denetim şirketinde bir proje ve uygulama denetçisi elektrik, inşaat, makine mühendisinin, mimarın ve bir uygulama denetçisi inşaat mühendisinin denetim ve sorumluluğu üstleneceğine dair denetçi belgeleri, taahhütnameleri, T.C. kimlik numaraları ve noter tasdikli imza beyanları gerekir.

İzin belgesi almak için tüm işlemler tamamlandıktan sonra bakanlığın ilgili bölümüne başvuru yapılır.

Yapı Denetim Firmasını Kimler Kurabilir?

Yapı denetim şirketinin ortaklarının tamamı mimar ve mühendislerden oluşmak zorundadır. Elektrik mühendisliği, inşaat mühendisliği, makine mühendisliği veya mimarlık diplomasına sahip olan kişiler bu şirketlere ortak olabilir. Bu diplomalara sahip olmak, yapı denetim şirketi kurmak için gerekenler arasında olmazsa olmazdır. 

Yapı Denetim Şirketi Nasıl Kurulur?

Yapı denetim şirketi kuruluş aşamaları eksiksiz bir şekilde yapılarak tüm gerekli belgeler ilgili kuruma teslim edilmelidir. İlgili kurum ve kuruluşlarının onaylaması ile şirket kurmak için işlemler tamamlanır. Yapı denetim şirketi kuruluş aşamaları şu şekildedir:

  • Limitet veya anonim gibi bir şirket türü seçilmelidir.
  • Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’ndan izin belgesi alınmalıdır.
  • Şirket için uygun bir ofis açılmalıdır.
  • Nitelikli personeller istihdam edilerek çalışmaya başlamalıdır.

Yapı denetim şirketi kurmak için belirtilen aşamaların takip edilmesi gerekir. Yapı denetim şirketi kurarken gereksinim duyulan belgeleri bir sonraki başlıkta bulabilirsiniz. 

Yapı Denetim Şirketi Kurmak İçin Hangi Belgeler Gerekir?

Yapı denetim şirketi kurmak için gerekli belgeler toplanmalı ve bu belgeler ilgili kurumlara teslim edilmelidir. Bu süreçte hem şirket kuruluş belgeleri hem de yapı denetim faaliyetine özel başvuru evrakı hazırlanmalıdır. Ticaret sicil gazetesi, vergi levhası, imza sirküleri, faaliyet belgesi gibi standart belgelerin yanı sıra, teknik personel bilgileri, diploma ve oda kayıt belgeleri ile taahhütnameler de dosyada yer almalıdır. Ayrıca yapı denetim izin belgesi başvuru formu eksiksiz doldurulmalı ve belirlenen teminat yatırılmalıdır.

Yapı Denetim Şirketi Kurmanın Maliyeti Nedir?

Yapı denetim şirketi kurmak belirli bir maliyet gerektirir. Ancak kurulacak olan şirketin türü maliyet oranını etkiler. Şirketin anonim veya limitet olmasına göre maliyeti değişkenlik gösterir. Şirketin büyüklüğü ve faaliyet gösterdiği bölge de maliyeti etkileyen önemli faktörlerdir.

Şahıs şirketi kurarken belirli bir sermaye şartı aranmaz. Yapı Denetimi Uygulama Yönetmeliği’nin 32. maddesine göre, yapı denetim kuruluşu izin belgesi almak isteyenlerden belirli bir teminat alınması gerekmektedir. Bu teminat tutarı, her yıl Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi’ne göre güncellenmektedir. Ayrıca şirket açılış ücretleri ödenir. Anonim ve limitet şirketlerde ilgili yılın belirlenmiş asgari sermaye miktarının karşılanması gerekir. Ayrıca, noter masrafları, şirket kuruluş giderleri ve ofis kiralama gibi ek harcamalar da maliyeti etkiler.

Jestiyon ile Yapı Denetim Şirketi Kurmak Çok Kolay

Yapı denetim şirketi kurmak, belirli prosedürlere ve maliyetlere bağlıdır. Bu alanda girişim yapmak isteyenlerin yasal gereklilikleri tam olarak yerine getirmesi gerekir. Kimi zaman mevzuat ve yasal süreci takip etmek işleri yavaşlatır. Hatta işleri karmaşıklaştırarak şirket kurma işlerini uzatabilir. Gerekliliklerin yerine getirilmesi, sürecin hızlı ve sorunsuz bir şekilde ilerlemesi için uzman yardımı alınabilir.

Yapı denetim sektöründe faaliyet göstermek isteyenler için Jestiyon, profesyonel danışmanlık hizmeti sunar. Prosedürlere ve karmaşık süreçlere takılmadan sorunsuz bir şekilde şirket kurmanızı sağlar. Zamandan ve bütçeden tasarruf sağlayarak şirket kurmanın avantajlarını yakalayabilirsiniz. Danışmanlık hizmetlerinden yararlanabilmek için birkaç dakika içerisinde Jestiyon’a kayıt olun ve hayallerinize bir adım yaklaşın!

BAŞKA NELER VAR

Siz neredeyseniz
Jestiyon yanınızda

mobil uygulamayı indir