Benzersiz Vergi Mükellefi Referansı: UTR Numarası Nedir?
6 Şubat 20235 DakikaMali İşlemler

Benzersiz Vergi Mükellefi Referansı: UTR Numarası Nedir?

İngiltere’de şirket kurmak isteyenlerin dikkat etmesi gereken en önemli konulardan biri de UTR numarası almaktır. İngiltere vergi sistemi kapsamında şirketlerin UTR numarası alması ve bunu vergi beyannameleri oluştururken kullanması önemlidir.

İngiltere’deki Vergi Mükellefleri İçin Olan UTR Numarası Nedir?

UTR (benzersiz vergi mükellefi referansı) numarası, her Birleşik Krallık vergi mükellefi için tamamen benzersiz olan 10 basamaklı bir sayıdır. İngiltere’de şahıs, limited, özel limited veya bir ortaklığın sahibi olduğunuzda kısacası bir şirket kurduğunuzda vergi beyanında bulunabilmek için UTR numarası gerekir. Diğer bir ifadeyle İngiltere şirket vergilerine tabi olmak için bu numarayı edinmek gerekir. Geçerli bir UTR numarası olmadan, vergi beyannameniz doğru bir şekilde sunulmaz ve bu olası bir para cezasına neden olabilir.

Ayrıca, serbest meslek sahibiyseniz ve HMRC’ye bildirimde bulunmadıysanız ve bir UTR numarası almadıysanız sorun yaşayabilirsiniz. HMRC durumu fark ettiğinde ağır bir para cezası ödemek zorunda kalabilirsiniz ve potansiyel olarak cezai kovuşturmaya maruz kalabilirsiniz.

UTR Numarası Neden Önemlidir?

İngiltere’de vergi sistemi kapsamında en çok önemsenen konulardan biri, şirketlerin UTR numarasına sahip olmasıdır. İngiltere’de tescilli her şirket aktif olarak ticaret hayatına başladıktan sonra bu durumu HMRC’ye (Birleşik Krallık Gelir ve Gümrük İdaresi)  bildirmekle yükümlüdür. Bunun için de ilgili kuruluştan UTR numarasının alınması gerekir. Bu numara alındıktan sonra ticari faaliyetlere başlanabilir. UTR numarası alınmadan İngiltere’de şirketlerin ticari faaliyetlerde bulunması mümkün değildir. Her şirkete özel olarak atanan 10 haneli UTR numarasının önemi, şirketlerin kurumlar vergisine tabi olmasını, dolayısıyla bu konuda hukuki bir sorun yaşamamasını sağlamasıdır. Bu numara İngiltere’de ticarete başlayan şirketlerin vergi kayıtlarının düzenli tutulması açısından da son derece önemlidir.

Kimler UTR Numarası Almalıdır?

İngiltere’de yaşayan, İngiltere’de şahıs işletmesi ya da limited şirket kurarak bu ülkede ticaret yapmak isteyen herkesin bir UTR numarası alması gerekir. UTR numarası, İngiltere’deki şirketlerin kurumlar vergisine tabi olmaları ve vergi ödemeleri takvimi dâhilinde gerekli beyannamelerini doldurmalarını olanaklı kılar. UTR numarası olmaması durumunda cezai yaptırımlar ile karşı karşıya kalınabilir. Bundan dolayı İngiltere’de şirket kurmayı düşünüyorsanız sonraki süreçlerde sorun yaşamamanız için UTR numarasını en kısa sürede almaya dikkat etmelisiniz. UTR numarası alma zorunluluğuna tabi olup olmadığınız konusunda tereddütleriniz varsa İngiltere’nin resmi devlet portalını ziyaret ederek konu hakkında detaylı bilgi sahibi olabilirsiniz.

UTR Numarası Nasıl ve Nereden Alınabilir? 

UTR numarası başvurusu yapmak ya da UTR numarası sorgulama işlemlerini İngiltere’nin resmi devlet portalı olan gov.uk üzerinden gerçekleştirebilirsiniz. UTR numarası ile ilgili alanda başvuru adımları hakkında ihtiyacınız olan tüm bilgilere erişebilirsiniz. Bir UTR numaranız varsa ve nasıl ulaşacağınızı bilmiyorsanız kişisel vergi hesabınızdan ya da HMRC uygulamasından sorgulama yapabilirsiniz. 

UTR numarası almanız için İngiltere’de ikamet etmeniz gerekmez. Bu numaranın nasıl alınacağı konusunda bir bilginiz yoksa Jestiyon gibi aracı kuruluşlar ile çalışarak kolay bir şekilde edinebilirsiniz. Aracı kuruluşlar UTR numarası başvuru işlemlerini sizin adınıza gerçekleştirir ve süreci takip eder. UTR numarası sisteme kayıt olduktan sonra ortalama 10-21 gün içinde tarafınıza ulaşmış olur.

UTR Numarası için Nasıl Başvurabilirim?

İngiltere’de bir limited şirketi kurduğunuzda otomatik olarak UTR numarası başvurmuş olursunuz. Şirketiniz kurulduktan 21 iş günü sonra resmi şirket kayıt adresinizde UTR numaranız posta yoluyla gelecektir. Bu numaranın adresinize ulaştığından ve size sunulduğundan emin olmalısınız. Serbest meslek sahibi olduktan sonra mümkün olan en kısa sürede HMRC’yi çevrimiçi olarak bilgilendirmelisiniz. Alternatif olarak formu doldurabilir, yazdırabilir ve ardından HMRC’ye gönderebilirsiniz. HMRC, bir işletme açtıktan sonraki ilk üç ay içinde bir UTR numarası başvuru işlemi için kayıt olmanızı bekler.

UTR Numarasının Kişilere Sağladığı Faydalar Nelerdir? 

İngiltere’de ticari faaliyetleri sorunsuz ve kurallara uygun bir şekilde sürdürmek önemlidir. İngiltere’de şirket kurmak, ticaret yapabilmek için tek başına yeterli olmadığından dolayı İngiltere’nin vergi sistemi ve mali yıl içinde verilmesi gereken beyannamelere yönelik yükümlülüklerinizi de tamamlamanız gerekir. UTR numarası sahibi olduğunuzda devlet sizi resmî vergi mükellefi olarak kabul eder ve dikkate alır. Bu numara ile vergi açısından tüm sorgulamaları sistemden kolayca gerçekleştirebilir ve vadesi gelmiş borçlarınızı kolay bir şekilde ödeyebilirsiniz. UTR numarasının avantajları arasında öne çıkan başlıklar; kurumlar vergisine tabi olmak, vergi beyannamelerini sorunsuz bir şekilde vermek, mali konular hakkında resmî kuruluşlardan daha kolay bir şekilde destek almak olarak açıklanabilir.

Sizlere Özel Olan UTR Numarasını Kaybederseniz Ne Olur?

UTR numaranızı kaybettiyseniz panik yapmayın. HMRC ile doğrudan telefonla iletişime geçebilirsiniz. 0300 200 3310 UTR numaraları her birey için benzersizdir. Bu nedenle kendinize ait olanı güvende tutmanız önemlidir. Bir UTR numarasını kaybetmek, en kötü senaryoda kimlik hırsızlığına neden olabileceğinden potansiyel olarak tehlikeli olabilir.

Jestiyon ile UTR Numaranıza Hemen Sahip Olun!

Jestiyon ile İngiltere’de şirket kuruluş başvurunuzu kısa sürede yapabilirsiniz. En hızlı sürede şirketinizi ve İngiltere’de kurulan şirketiniz için ihtiyaç duyduğunuz her hizmete ulaşabilirsiniz. Jestiyon’un Londra’da prestijli konumda bulunan adresine UTR Numaranız ve diğer tüm şirket evraklarınız gelir adınıza teslim edilir ve Jestiyon hesabınıza yüklenir. Jestiyon ile İngiltere’de şirket kuruluşu, ön muhasebe, muhasebe danışmanlığı, online banka hesap açılışı ve size özel adres gibi ihtiyaç duyduğunuz tüm hizmetlere avantajlı fiyatlarla sahip olabilirsiniz.

BAŞKA NELER VAR

Siz neredeyseniz
Jestiyon yanınızda

mobil uygulamayı indir