Sanal alışverişte para transferleri, finansal hizmet sağlayıcılar aracılığıyla gerçekleştirilir. Bu sayede online dünyada banka kartı, kredi kartı, sanal kart ve dijital cüzdan gibi yöntemlerle güvenli ödeme ya da tahsilat yapılır. Bu hizmeti verenlerden biri olan Stripe, e-ticaret faaliyetleri yürüten işletmeler tarafından sıklıkla tercih edilir. Çevrim içi ödemeleri daha hızlı ve sorunsuz hâle getiren bu sistemden yararlanmak istiyorsanız yazının devamından Stripe hesabı açmak ve kullanmak için gerekenleri öğrenebilirsiniz.
İçindekiler
Stripe Nedir?
Stripe, işletmelerin çevrim içi ödemelerinde kullanabileceği bir finansal hizmet sağlayıcıdır. Aynı zamanda banka ya da kredi kartıyla yapılan para transferlerinin karşı tarafa güvenli yollarla iletilmesini mümkün hâle getiren bir ödeme ağı geçididir. Stripe ödeme platformunda yapılan işlemlerin gerçekleşme şekli ise şöyledir:
- Stripe yazılımı, online mağazanın satın alma sayfasına bağlanır.
- Müşteriler, ürün ya da hizmet için ödeme yapmak amacıyla satın alma sayfasına finansal bilgilerini yazar.
- Daha sonra ödeme bilgilerinin doğruluğu sorgulanır, hesap bakiyesi kontrol edilir ve Stripe üzerinden satıcıya para transferi gerçekleştirilir.
Ürün ya da hizmet bedelinin tahsilatında bu platformu tercih eden işletmeye Stripe üzerinden farklı yöntemlerle ödeme yapmak mümkün olur. Online girişimler ve müşterileri arasındaki ödeme sürecini kolaylaştıran bu platformda kullanılan yöntemler aşağıdaki gibidir.
- Banka kartı
- Kredi kartı
- Dijital cüzdan
- Banka havalesi
- Nakit bazlı kuponlar
- Şimdi al, sonra öde
“Şimdi al, sonra öde” yöntemi, alışveriş sitelerinin alıcılara sağladığı bir kolaylıktır. Stripe kullanıcısı işletmeler, bu online veresiye sisteminden yararlanarak müşterilerine alternatif ödeme yöntemleri sunar. Dilerseniz ilgili platformla Apple Pay ve PayPal gibi diğer ödeme altyapılarını entegre edebilir, birden fazla finansal hizmet sağlayıcının sunduğu farklı özelliklerden faydalanabilirsiniz.
Neden Stripe Hesabı Açmalısınız?
Stripe, güçlü araçları sayesinde işletmelere kapsamlı mali çözümler sunar. Gelişmiş API’lere, yani yazılım aracılarına sahip olduğu için işletmenizin web sitesi ve ödeme altyapısı arasında kusursuz entegrasyon sağlar. Stripe hesabı açmak isteyenleri bekleyen diğer avantajlar şunlardır:
- Özelleştirilebilir işlevler: Stripe, ödeme sürecini markanızın ihtiyaçlarına göre uyarlamanıza olanak tanır. Böylece tasarım ve kullanıcı deneyimi gibi konularda tam kontrolü mümkün kılar.
- Şeffaf fiyatlandırma yapısı: Stripe, küçük işletmeler için makul sayılabilecek bir fiyatlandırma yapısına sahiptir. Yani ticari yolculuğuna yeni başlayan start-uplar ya da web site ödeme altyapısı için fazla sermaye ayırmak istemeyenler için uygundur.
Online ödemeler için Stripe hesabı açmak isteyen işletmeler, sürecin her aşamasında platformdan destek alabilir. Zira söz konusu ödeme altyapısı; kaynakları, eğitimleri ve destek ekibiyle kullanıcılarına mükemmel geliştirici desteği verir. İşletmeniz için Stripe hesabı açmak, müşterilerinize alternatif yollarla ve güvenli bir şekilde ödeme olanağı sunmanızı mümkün kılar. Böylelikle müşteri memnuniyetini, marka bilinirliğini, satış rakamlarını ve cironuzu artırabilirsiniz.
Stripe Güvenilir mi?
Stripe, çevrim içi dünyadaki ödemeleri güvenli hâle getirmek için çok sayıda önlem almıştır. Bunların başında yer alan PCI-DDS uyumluluğu, veri güvenliğinin uluslararası standartlara göre kontrolünü sağlar. Ayrıca finansal hizmet sağlayıcı; TLS veri şifreleme yöntemi, bilgilerin benzersiz kodlarla eşleştirildiği tokenizasyon sistemi, iki faktörlü kimlik doğrulaması ve makine öğrenimi özellikleriyle dolandırıcılık faaliyetlerinin tespiti gibi önlemlere sahiptir.
Hangi Alanlarda Stripe Kullanılır?
Stripe, çeşitli alanlarda kullanılabilen bir ödeme işleme platformudur. Özellikle e-ticaret siteleri, online pazar yerleri, SaaS, kripto, B2B/B2C platformları ve kâr amacı gütmeyen kuruluşlar gibi alanlarda tercih edilir. Nitekim Amazon, AliExpress, Apple ve Etsy gibi pek çok dünya devi tarafından kullanılır.
Stripe için Ücret Ödemek Gerekiyor mu?
Stripe’da hesap açmak isteyenleri bekleyen farklı fiyat tarifeleri bulunur. Bu ödeme altyapısında entegre ve özelleştirilmiş olmak üzere iki ayrı fiyatlandırma planı vardır. Entegre planda her işlem için sabit oranlı ücret ödenir. Oranlar, ödeme yöntemine ve işletmenin niteliğine göre değişir. Kullandıkça öde mantığıyla çalışan bu sistemde güncel bilgilere göre işlem başına %2,9 + 30 cent ücret alınır. Özelleştirilmiş planda ise büyük ölçekli firmalar ve işlemler için belirlenen farklı fiyat seçenekleri mevcuttur. Her iki yöntemde de kurulum için ödeme yapma ya da gizli ücretler söz konusu değildir.
Stripe Hesabı Açmak İçin Gerekenler Nelerdir?
Sorunsuz Stripe hesabı açmak için bazı noktalara dikkat etmelisiniz. Öncelikle bu ödeme altyapısının Türkiye’de aktif olmadığını belirtmekte fayda vardır. Fakat platformun kullanıldığı ülkelerden birinde şirkete sahip olunduğunda Türkiye’den Stripe hesabı açmak mümkün hâle gelir. Türkiye Stripe hesabı olmadan platformdan yararlanmak için sağlamanız gereken şartlar ise aşağıdaki gibidir.
- Hesabın açılacağı ülkede postaları kabul etmek için bir fiziksel adres edinmek
- İlgili ülkeden telefon numarası ve vergi numarası almak
- Stripe üyeliğinin bağlı olduğu ülkede geleneksel banka hesabı açmak
- Satılan ürünleri ya da verilen hizmetleri içeren bir internet sitesine sahip olmak
Bu detayları göz önünde bulundurarak ticari faaliyet gösterilen yabancı ülkede oturum almadan bireysel banka hesabı ile Stripe açmak mümkündür. Takip eden başlıklarda bu finansal hizmet sağlayıcıda hesap açmak için izlenmesi gereken adımları görebilirsiniz.
Stripe Hesabı Nasıl Açılır?
Stripe hesabı açmak için takip edeceğiniz birkaç aşama bulunur. Öncelikle platformun kayıt sayfasına giriş yapmanız gerekir. Ardından sırasıyla şu adımlarla ilerleyebilirsiniz:
- E-posta adresi, ad soyad, ülke ve şifre bilgilerini doldurun.
- “Hesap Oluştur” butonuna tıklayarak bir sonraki aşamaya geçin.
- “Start” bölümünden Stripe hesabını aktive etmek için istenen işlemleri yapın.
- Belirttiğiniz e-posta adresine gelen doğrulama linkine tıklayın.
- Panelden “Hesabı Aktive Et” bölümüne girin.
- İş adresi, şirket türü, faaliyet alanı ve diğer firma bilgilerini yazın.
- Markanıza ait web sitesinin URL adresini ekleyin.
- Şirket sahibine ilişkin bilgileri belirtin.
- Banka hesabına dair detayları yazın.
- İki faktörlü oturum açma aşamalarını belirleyin.
Son adımda sizden belirttiğiniz tüm bilgileri tekrar kontrol etmeniz istenir. Bu kontrolü gerçekleştirdikten sonra “Gönder” butonuna tıklamanız yeterlidir. Böylece online ödemelerin tahsilatı için kullanıma hazır bir Stripe hesabınız olur.
Stripe Geri Ödemeleri Ne Zaman Yapar?
Stripe, hesabınızda yeterli bakiye olduğunda geri ödemeleri müşterilerinize anında gönderir. Fakat bu işlemin hesaba yansıması, 5 ila 10 iş günü sürebilir. Öte yandan, bakiyeniz yoksa geri ödeme talebiniz, hesapta işlem için gereken tutar mevcut olana kadar beklemede kalır.
Stripe ile Amerika’da Şirket Kurmak
Oturum izniniz olmasa bile ödeme altyapısından Amerika, Almanya ve Estonya Stripe hesabı gibi seçeneklerle yararlanabilirsiniz. Ayrıca platformun yan hizmetlerinden biri olan Stripe Atlas ile Amerika’da şirket kurmanız da mümkündür. Stripe Atlas, dünyanın dört bir yanından ABD’nin Delaware eyaletinde online şirket açma imkânı sağlar. Bunun için ilgili hizmetin ana sayfasından bilgilerinizi girmeniz, firma kurma belgelerini imzalamanız ve ardından IRS’ten vergi numarası almanız gerekir. Amerika’da şirket kurmak için Jestiyon’dan da destek alabilirsiniz. Jestiyon’un kapsamlı paketleriyle girişimciler için fırsatlarla dolu olan bu ülkede yasal prosedürlerle uğraşmadan başarılı işlere imza atabilirsiniz.