Solopreneur (Solo Girişimci) Nedir ve Nasıl Olunur?
11 Mart 20246 DakikaGirişimcilik

Solopreneur (Solo Girişimci) Nedir ve Nasıl Olunur?

Durmadan değişen dünyada iş modelleri de güncellenmektedir. Kendi işini kurmak veya ek gelir için girişimci olmak, birçok kişinin aklından geçer. Siz de online girişim yapmak istiyor fakat süreci gözünüzde büyütüyorsanız Jestisyon’a gelebilirsiniz. Solo girişimin detaylarını öğrenip Jestisyon’un profesyonel desteğini arkanıza alarak küçük işletmenizi hizmete açabilirsiniz.

Solopreneur Ne Demektir?

Solopreneur, tek başına anlamına gelen “solo” ve girişimcinin karşılığı olan “entrepreneur” kelimelerinin birleşiminden oluşur. Böylece solopreneur anlamının solo girişimci olduğunu söylemek mümkündür. Solo girişimciler genellikle tek başına çalışır. Kendi işini kurar ve yürütür. Dolayısıyla işletmeleri küçük ölçeklidir. İşlerini büyütmek için de yine tek başına çabalar. Bu bağlamda solo girişimcilerin bağımsız profesyoneller olduğu ifade edilebilir. Bu profesyonellerin birbirinden farklı sektörlerde faaliyet göstermeleri mümkündür.

Solopreneur ile Girişimci (Entrepreneur) Arasındaki Fark Nedir?

Solopreneur ile girişimci arasındaki temel fark, çalışma modelidir. Solo girişimci tek başına çalışır. Girişimci ise farklı ortaklarla iş birliği yapabilir. Diğer farkları görmek için aşağıdaki tabloyu inceleyebilirsiniz.

Solo girişimciGirişimci
İşletme ölçeği küçüktür.Daha büyük ölçekli işletme hedefi kurar.
Dışarıdan profesyonel destek almayı pek tercih etmez.Profesyonel takımlar oluşturur.
Sektörünü kendi yetenek ve uzmanlık alanları doğrultusunda seçer.Sektörünü pazarda büyüme payı olan alanlara göre seçer.
İşe kendi sermayesiyle başlar.Dışarıdan yatırım alabilir.
Daha az finansal risk alır.Daha büyük finansal riskler alabilir.

Bu farklar doğrultusunda solo girişimlerin küçük ve kişisel odaklı olduğu anlaşılabilir. Girişimci hedefleri ise genellikle büyüme odaklıdır. Ancak bu terimlerin zamanla birbirine dönüşmesi de mümkündür.

Solopreneur ile Freelancer Arasındaki Fark Nedir?

Solopreneur girişim ile freelance terimleri farklı bağlamları ifade eder. Freelance, serbest zamanlı çalışma modelidir. Freelancer çalışanların belirli bir mesai başlangıç ve bitiş saatleri yoktur. Solo girişimciler de kendi işlerini yaptıkları için freelancer sayılabilirler. Elbette kendilerine bir mesai oluşturmaları mümkündür. Yine de bir üst sisteme bağlı olmadıkları için serbest zamanlı çalışırlar. Ancak freelancer, girişimci sayılmaz. Çoğunlukla uzmanlık geliştirdiği alanla ilgili dışarıdan proje alır. Yani başkaları adına çalışır. Kendi girişimini başlattığı takdirde bu terimleri harmanlaması mümkün olur.

Girişimci Ruhlu Çalışma: Nasıl Solopreneur Olunur?

Solopreneur girişimci olmak, bir anlamda şirket kurmaktır. Dolayısıyla bu atılımın ciddi bir iş olduğunu anlamalı ve prosedürleri öğrenmelisiniz. Eğer bu adımları tamamladıysanız ve solo girişimci olmaya hazırsanız iş fikri geliştirmeye ve süreci yönetmeye başlayabilirsiniz. Sürecin detaylarına aşağıdaki başlıklardan ulaşabilirsiniz.

Başarının Temeli: İhtiyaçlara Göre İş Fikri Geliştirme

Solo girişimci olmanın ilk adımı iş fikri bulmaktır. Yetenek, uzmanlık ve vizyonunuzu harmanlayan fikirler, zaten senelerdir aklınızda geçiyor olabilir. Onların arasından hem sizi tatmin edecek hem de pazarın talebini karşılayacak olanları seçebilirsiniz. Veya yeteneklerinizi tüketici ihtiyaçlarına göre şekillendirerek yepyeni bir iş fikri yaratabilirsiniz. Bu süreçte çok sayıda örnek görmek ve fikir geliştirmek size yardımcı olur.

Süreç Yönetimi: Ayrıntılı İş Planı

Ayrıntılı iş planı; hedef, strateji, pazar yaklaşımı ve malî kararları içerir. Bu plan bir yol haritasıdır. İşe küçük hedeflerle başlamanız tavsiye edilir. Strateji geliştirmek için gerçekçi davranmalı, bol bol araştırma yapmalı ve deneme yanılma yöntemine başvurmalısınız. Pazar yaklaşımlarını öğrenmek için de yine araştırmaya ihtiyaç duyarsınız. Bu noktada hedef kitle belirlemek işinizi geliştirmeniz için büyük avantaj yaratır. Tüm bu kriterlerle bütçenizi uyumlarsanız tıkır tıkır işleyen bir plana sahip olabilirsiniz.

Hukuki Çerçeveye Uyum: İşinizi Yasallaştırın

Denetimlerden geçebilmek için yasal yönetmeliklere uygun hareket edin. İş türünüze göre vergi mükellefiyetinizi ve yerel düzenlemeleri öğrenin. Tüm işlemlerinizi belgelendirmeyi ihmal etmeyin. Bazı yükümlülük veya masraflardan kaçınmak için hukuka aykırı davranış sergilemeyi seçmeyin. Yasalara uymak, sizi ve girişiminizi korur.

Finansal Hedefler: Bütçe Oluşturma

İş kurmak, sonuç olarak finansal hedefe yönelik bir atılımdır. Bu sebeple girişime başlamadan önce sermayenizi kontrol edin. Yasal haklarınızı, alabileceğiniz kredi ve yardımları, indirim ya da muafiyet durumlarını öğrenin. Mümkün olan en yüksek sermaye ile işe başlayın ancak bunun için girişimi ertelemeyin. Mâlî büyüme hedefleri belirlerken gerçekçi olun. Kâr ve zarar tahminlerine göre satış stratejisi belirleyin.

Markalaşma Yolculuğu: Pazarlama Stratejisi

Pazarlama için mutlaka bir strateji belirleyin. Öncelikle pazarın neresinde durduğunuzu keşfedin. Herkese hitap etmeye çalışmayın. Hedef kitlenizi belirleyin ve pazarlamada kullanacağınız dil ve üslubu buna göre seçin. İnterneti aktif ve etkin kullanın. Güncel trendleri takip edin. Markanızı tanıtma konusunda yaratıcı olun. Sizi benzerlerinizden ayıran noktayı bulun ve oraya odaklanın. Hedef kitlenize neden diğerlerini değil de sizi seçmeleri gerektiğini gösterin. 

Faaliyete Geçiş: Hizmete Başlama Süreci

Hizmete başladıktan sonra disiplinli çalışmaya özen gösterin. Müşteri ilişkilerine önem verin. Yalandan kaçınmaya çalışın. Siparişleri özenle hazırlayın ve zamanında teslim edin. Bu süreçte müşteri ile ilişkiyi kesmeyin ve gerekli bilgilendirmeleri sağlayın. Ayrıca müşterinin kendini özel hissetmesini sağlayın. Tüm bu adımlar, güven ve sadakat yaratır. Ancak emek sömürüsünün önüne geçmek için kendi sınırlarınızı da koruyun. Özgün dengenizi yakalamaya çalışın.

Network Belirleme: İşbirlikleri Oluşturma

İş birliği yapmak, daha fazla tanınmanıza yardımcı olur. İş birliği için diğer solo girişimciler veya freelancerlar ile iletişime geçebilirsiniz. Örneğin tanınan bir tasarımcıdan sizin markanıza özel işler yapmasını talep edebilirsiniz. Influencerlara hediye göndererek sizin ürünlerinizi kullanmalarını ve göstermelerini sağlayabilirsiniz. Sizinle aynı veya benzer üretimi yapan girişimcilerle ortak setler hazırlayarak birbirinizin kitlesinden yararlanabilirsiniz. Hangi iş ağında olduğunuzu keşfederek bu fikirleri geliştirmeniz mümkündür.

Solopreneur Olmanın Avantajları ve Dezavantajları Nelerdir?

Solopreneur avantajlarından ilki özgürlük ve kontroldür. Ayrıca solo girişimcilerin esnek çalışma imkânları vardır. Kişisel marka ile benzersiz bir kimlik geliştirebilirler. Hızlı karar alabilirler. Düşük maliyetle ve daha az giderler çalışabilirler.

Solopreneur dezavantajları ise yüksek sorumluluk ve sınırlı iş büyütme potansiyeliyle başlar. Kişinin teknolojik bilgisi yetersizse zorlanabilir. Tek başına çalışmanın getirdiği izolasyon sosyal hayatı ve psikolojiyi olumsuz etkileyebilir. Birçok farklı rolü üstlenmek ve iş yükünün ağırlığı da dezavantajdır.

Jestiyon ile Kendi Şirketinizi Kurun ve Hayalinizdeki İşi Geliştirin

Jestiyon, solo girişimci olmanın zorluklarını ve dezavantajlarını bertaraf etmek için özenle çalışır. Uçtan uca hizmet anlayışıyla işiniz için gereken tüm desteği sunar. Hem iş kurma hem de geliştirme sürecinde size yardımcı olur. Sıfırdan girişimci olmanızı sağlar. Jestisyona’a güvenerek dilediğiniz sektörde zahmetsizce şirket kurabilir ve kendi işinizin patronu olabilirsiniz.

BAŞKA NELER VAR

Siz neredeyseniz
Jestiyon yanınızda

mobil uygulamayı indir