Şahıs Şirketi Vergilendirmesi ve Vergi Tutarları
Cemre Subaşı
Cemre Subaşı
5 Temmuz 20246 DakikaVergi

Şahıs Şirketi Vergilendirmesi ve Vergi Tutarları

Şahıs şirketi, ticari faaliyetler sonunda ele geçen gelirin vergilendirilmesinde en pratik şirketlerden biridir. Şahıs şirketleri tek kişi tarafından açılır ve bazı kişiler bunu ortaklı şekilde yapmayı da tercih edebilir. Bu şirketlerin vergi oranlarını ise elde edilen gelir belirler. Yani şahıs şirketi vergi oranları kazanç ile doğru orantılıdır ve bu tutarın ödemesinin vergi beyan tarihleri içerisinde yapılması gerekir. Peki şahıs şirketi vergi oranları nedir ve nasıl belirlenir? Detaylar için yazının devamına göz atabilirsiniz.

Şahıs Şirketi Vergi Dilimleri Nedir?

Şahıs şirketlerinde vergi oranları, adil düzen sağlamak açısından şirket sahiplerinin geliriyle uygun şekilde belirlenir. Bu şirketler için gelir vergisi, artan oranlı dilime yönelik hesaplanır. Yani bu,  yüksek gelirden fazla, düşük gelirden ise daha az vergi alınacağı anlamına gelir. 2024 yılı ile birlikte gelir vergisi, %15, %27, %20, %40 ve %35 gibi dilimlere ayrılmıştır. Yeni yıla göre taban vergi dilimi, %15’tir ve gelir arttığında kademeli olarak yükselir. 

2024 yılı için gelire yönelik şahıs şirketi vergi dilimleri aşağıda sıralanmıştır;

  • 110.000 TL’ye kadarki gelirlerin vergi oranı: %15
  • 230.000 TL’nin 110.00 TL’lik kısmı için 16.500 TL, fazlası 20: %20
  • 580.000 TL’nin 230.000 TL’si için 40.500 TL, (ücret gelirlerinde 870.000 TL’nin 230.000 TL’si için 40.500 TL), fazlası: %27
  • 3.000.000 TL’nin 580.000 TL’si için 135.000 TL, (ücret gelirlerinde 3.000.000 TL’nin 870.000 TL’si için 213.300 TL), fazlası: %35
  • 3.000.000 TL’den fazlasının 3.000.000 TL’si için 982.000 TL, ücret gelirlerinde 3.000.000 TL’den fazlasının 3.000.000 TL’si için 958.800 TL), fazlası: %45

Şahıs şirketleri, anonim ve limited şirket tiplerinden farklı olarak tüzel kişiliğe sahip değildir. Bu nedenle şirket yetkilisi, doğrudan gelir vergisi mükellefidir. Şayet bir şirket sahibiyseniz bir önceki yılda elde ettiğiniz zarar ve kâr bilgilerini yıllık gelir vergisi beyannamesi ile ilgili yerlere bildirmelisiniz. Şahıs şirketi vergi oranları ödemesi yaptıktan sonra devlete olan sorumluluğunu yerine getirmiş olursunuz. Bir önceki yılda elde ettiğiniz kazançların vergi borçlarını ise mart ve temmuz aylarında taksit seçeneğiyle ödeyebilirsiniz. 

Vergiler Ve Tutarları: Şahıs Şirketi Hangi Vergileri Öder?

Şahıs şirketi sahipleri, doğrudan vergi mükellefi olduğundan yılın belirli zamanlarında ödemekle yükümlü oldukları vergi ve gider kalemleri vardır. Bunlar;

  • Gelir Vergisi
  • KDV (Katma Değer Vergisi)
  • Muhtasar Beyanname
  • Damga Vergisi
  • Stopaj Vergileri
  • Bağ-Kur Prim Ödemeleri

Önemli: Yıllık Gelir Vergisi, mart ve temmuz sonunda iki taksit şeklinde ödenir. Şahıs şirketi aylık vergi ödemelerine ise Muhtasar Beyanname ve Damga Vergisi gibi diğer vergiler örnek verilebilir. Bu vergiler, aylığın yanı sıra dönemsel olarak da ödenebilir. KDV, aylık- 3 aylık Muhtasar ve Damga Vergilerinin ise 26 Mart tarihine kadar ödenmiş olması gerektiğini hatırlatmakta fayda var. 

Gelir Vergisi

Gelir Vergisi, şahıs şirketinin ödemesi gereken vergilerinde baş sıradadır. Doğrudan vergi mükellefi olan bir şahıs şirketi sahibiyseniz Gelir Vergisini öncelikli olarak ödemelisiniz. Bu kalemin ödeme zamanı, şahıs şirketi vergi oranları konusunun yanı sıra şahıs şirketi kurmak isteyenlerin kafasını en çok karıştıran konudur. Daha önce de söylediğimiz gibi ilk taksit mart ayında, ikinci taksit temmuz ayında ödenebilir. Önceki yılda kâr elde etmediğinizde bu vergiyi ödemeniz gerekmez. 

Katma Değer Vergisi (KDV)

Şahıs şirketi dâhil tüm şirket tiplerinde KDV Beyannamesi söz konusudur. Aylık düzenli şekilde Katma Değer Vergisi ödemesi yapılmalıdır ve bu yasal bir sorumluluktur. Bir mal ya da hizmeti alma – satma uygulamalarınızda bu uygulamaları fatura etmelisiniz. Burada şahıs şirketi vergi oranları ise %1’den %20’ye kadar değişkenlik gösterir. Bir şahıs şirketinin ne kadar Katma Değer Vergisi ödeyeceği, o şirketin mal ve hizmet konusuyla alakalıdır. 

Muhtasar Beyanname

10 kişiden az çalışana sahip bir şahıs şirketiniz varsa üç ayda bir Muhtasar Beyanname verme sorumluluğunuz vardır. Aynı şekilde 10 kişiden fazla çalışanınız varsa bu süre ayda 1’e iner. Bu beyanname ödendiğinde çalışanların Kıdem Tazminatı, İhbar Tazminatı, ve sigorta primleri gibi kalemlerin yakından takibi yapılabilir. Muhtasar Beyannamenin ödeme zamanları ise ocak, nisan, temmuz ve ekim aylarıdır.

Damga Vergisi

Şahıs şirketi vergi türlerinden biri olan Damga Vergisi, ticarete konu olan taraflar arasındaki sözleşmelerin ve resmi belgelerin geçerliliğini yasal bir sağlamlığa alır. Ücret ödemesi, Kira Sözleşmesi ve ihale gibi işlemler, Damga Vergisinin konusudur. Bu vergiyi ödemek için makbuz, basılı damga veya istihkaktan kesinti yöntemlerini kullanabilirsiniz. 

Stopaj Vergileri

Şahıs şirketi vergi ödemeleri arasında olan Stopaj Vergileri, şahıs şirketlerinin belirli dönemlerde yerine getirmekle yükümlü olduğu bir vergidir. Maaş, kira ve serbest meslek ödemelerinden kesilebilir. Menkul sermaye iratları ve gayrimenkul sermaye gelirleri de stopaj vergisinin konusudur. 

BAĞ-KUR Prim Ödemeleri

BAĞ-KUR Prim Ödemeleri, 4/B Sigorta ismi özelinde uygulama konusudur. Bağ-Kur primi, asgari ücrete yönelik her yıl değişir ve prim, işverenin sağlık haklarını ve emekliliğini güvence altına alır. 2024 yılı için BAĞ-KUR prim tutarı 5.900,69 TL olarak belirlenmiştir ve bu prim oldukça önemli bir ödeme kalemidir. 

Önemli!

Vergi borcu olan şahıs şirketi sahiplerinin işletmelerini kapatarak mükellefiyetten düşürülme talebinde bulunma hakkı vardır. Ancak bu, vergi borçlarının silineceği anlamına gelmez. Mükellefin tüm borçları aktifliğini korur ve şirket sahiplerinin şirket kapandıktan sonra mevcut borçlarını en kısa sürede ödemesi gerekir. 

Şahıs Şirketinin Vergiden Düşebileceği Gelirler Nelerdir?

Şahıs şirketlerinin tüzel şirketler gibi gider kalemi olsa da vergi istisnalarını yakından takip etmek önemlidir. Bu, ödeme dengesi ve şirket geleceği açısından büyük kolaylık ve avantaj sunar. Bir şahıs şirketi vergi mükellefi olarak şu gider kalemlerini vergiden düşebilirsiniz;

  • Şirket sahibi ve çalışanların yemek masrafları,
  • Ofis giderlerini belli tutara kadar doğrudan,
  • Ofis giderlerini belli tutarın üzerinde demirbaş amortismanı şeklinde,
  • Günlük yemeklerin yanı sıra iş yemekleri,
  • Araç kiralama bedelinin belli bir miktarı, (amortisman üzerinden vergiden indirim hakkı)
  • Metro ve metrobüs abonmanlık ücretleri,
  • İş seyahatleri için gereken uçak ve tren bilet masrafları,
  • Mühendislik uygulamaları, grafik programları, dijital lisans ve ofis yazılımları,
  • Ofis veya iş yeri olarak kullanılan evlerde, faturaların tamamını gider olarak gösterebilirsiniz.

Tüm bunlara ek kargo ücretleri, işyeri aidatları, özel sağlık sigortası ve benzeri masraflar da gelir vergisi dışında kalabilir. 

Jestiyon ile Şirketinizin Mali Süreçlerini Kolayca Yönetin!

Şahıs şirketiniz için açılış ve vergi takip süreçleriniz için Jestiyon ekibinden finansal danışmanlık hizmeti alabilirsiniz. Elektronik fatura, şirket kuruluşu, ön muhasebe ve şahıs şirketi vergi oranları hesaplama gibi konuları zahmetsizce gerçekleştirebilir ve önünüze çıkan zorlukların üstesinden kolayca gelebilirsiniz. Böylece kafanız rahat bir şekilde şirketinizin diğer konuları için vakit ayırabilir ve şirketinizin diğer hedeflerine odaklanabilirsiniz.

BAŞKA NELER VAR

Siz neredeyseniz
Jestiyon yanınızda

mobil uygulamayı indir