Bulut bilişim teknolojisi, şirketlere çevrim içi olarak kullanılabilen yazılım ve depolama imkânları tanır. Bilgi işlem kaynaklarından yararlanılan bu hizmet sayesinde şirketlerin iş akışını meydana getiren bilgilerin kendi sunucularında ya da veri merkezlerinde yer alması mümkün olur. Bulut bilişimin alt modellerinden biri olan SaaS ise bu teknolojiyi içeren yazılımların kullanıcılara sunulması noktasında ön plana çıkar. İçeriğin devamından hizmet olarak yazılım/ SaaS hakkındaki detayları öğrenebilirsiniz.
İçindekiler
SaaS Nedir?
Software as a Service (SaaS), bulut tabanlı bir yazılım sunma modelidir. Bu modelde hizmet sağlayıcı, yazılımın geliştirilmesi ve dağıtımı gibi süreçleri yürütür. Ayrıca yazılımın bakımlarını ve güncellemelerini de gerçekleştirir. Kullanıcılar ise bu yazılımlara internet üzerinden abonelik sistemiyle erişir. Servis olarak yazılım adıyla da bilinen SaaS özetle, uygulamaları web tarayıcılar aracılığıyla kullanıcılara ulaştıran bulut tabanlı bir modeldir.
SaaS Neden Önemlidir?
Çevrim içi dünyada âdeta bir devrim yaratan hizmet olarak yazılım/ SaaS, şirketler açısından son derece önemlidir. Zira bu bulut tabanlı hizmet yöntemi, esneklikten düşük maliyete kadar pek çok avantajı beraberinde getirir. İş süreçlerini bulut hizmetleri üzerinden yürütmek isteyen firmaların bazı operasyonel ve finansal adımlar atması gerekir. Aylık ya da yıllık kiralama mantığıyla çalışan SaaS modeli, kullanıcının belirli bir ücret ödeyerek uygulamadan yararlanmasını mümkün kılar. Böylece bulut tabanlı yazılımları uzun süreli satın almak, güncellemelerini takip etmek ve bakımlarını yapmak gibi yükler ortadan kalkar.
Hizmet Olarak Yazılım Modelinin Şirket ve Kurumlara Sağladığı Faydalar Nelerdir?
Bulut tabanlı uygulamaları iş akışına dâhil eden hizmet olarak yazılım/ SaaS modelinin şirket ve kurumlara sağladığı pek çok fayda vardır. Bunların başında kaynakların etkin kullanımının desteklenmesi yer alır. SaaS bulut yazılımı hizmetinden yararlanan şirketlerin yazılımı satın alma ve kurma gibi işlemler için harcama yapmasına gerek kalmaz. Bu sayede gelirlerini farklı iş süreçlerine ayırma şansı elde eder. SaaS modelinin kolay erişim, ölçeklenebilirlik, güncellik ve güvenlik gibi faydaları da bulunur.
Kolay Erişim
Bulut bilişim dünyasında yer alan hizmet olarak yazılım/ SaaS, kolay erişim avantajıyla ön plana çıkar. İnternet tarayıcıları aracılığıyla kullanılan bu hizmete farklı cihazlar üzerinden istenilen anda ve yerde ulaşılır. SaaS modeliyle gelen kolay erişim imkânı, uzaktan çalışmanın revaçta olduğu günümüz iş dünyasına pek çok kolaylık getirir. Bu bulut tabanlı hizmet modelinden faydalanan şirketler, çalışanlarına ve müşterilerine esneklik sağlar. Kullanıcılar, bulut tabanlı yazılımlara daima pratik şekilde erişir. Böylelikle iş akışının ve faaliyetlerinin hem hızlı hem kesintisiz hâle gelmesi mümkün olur.
Daha Düşük Maliyetler
SaaS bir diğer adıyla servis olarak yazılım, geleneksel bulut tabanlı modellere göre daha düşük maliyetlidir. Bu durumun temelinde kullandıkça ödeme esasına dayanan bir hizmet olması yer alır. Hizmet olarak yazılım modelinden faydalanmak için aylık ya da yıllık abonelik seçeneklerinden birini belirlemeniz gerekir. Şirketinizin faaliyet hacmi, ihtiyaçları ve imkânları doğrultusunda en doğru abonelik tercihini yapabilirsiniz. Hizmet olarak yazılım/ SaaS modelinin maliyet avantajları arasında şunlar da sayılır:
- Yazılımı kullanmak için büyük ölçekli yatırımlar yapmaya gerek kalmaz.
- Abonelik ücretleri belirli bir süre sabit olduğu için bütçe planlaması yapmak kolaylaşır.
- Yazılımın bakımları ve güncellemeleri bulut hizmeti sağlayıcı tarafından yapıldığı için ek maliyetler ortaya çıkmaz.
Servis olarak yazılım hizmetiyle şirketlerin bulut bilişim teknolojilerine ayırdığı kaynaklar da azalır. Yazılımların kurulumu, bakımı ve güncellenmesi için ayrı bir departman oluşturma gereksinimi ortadan kalkar. Bu sayede bulut tabanlı uygulamaları daha düşük maliyetle ve operasyonel yükle etkin bir şekilde kullanmak mümkün olur.
Ölçeklenebilirlik
Şirketlerin kurumsal kaynak planlamasını, değişen koşullara göre gerçekleştirmesi oldukça önemlidir. Aksi takdirde iş akışının riske girmesi ve müşteri taleplerinin karşılanmaması gibi sorunlar açığa çıkar. Bulut tabanlı yazılımları kurumsal faaliyetlere entegre eden SaaS hizmeti, ölçeklenebilir yapısıyla şirketlerin değişen ihtiyaçlarına başarıyla yanıt verir. Örneğin artan iş hacmine bağlı olarak daha fazla depolama alanı gerektiğinde devreye girer. Benzer şekilde iş yükü azaldığında ya da bütçe tasarrufu hedeflendiğinde hizmetin kapsamını daraltma seçeneği sunar.
Düzenli Güncellemeler
Hizmet olarak yazılım/ SaaS modeli, şirketlerin faaliyetlerinde son sürüm hizmetlerden yararlanmasını mümkün kılar. Bu yazılım modelini sunan SaaS tedarikçileri, sürekli ve otomatik güncellemeler gerçekleştirir. Böylece kullanıcıların bu işlemi manuel olarak yapmak için zaman ve bütçe ayırmasına gerek kalmaz. Güvenlik, hız ve verimlilik gibi konulara getirilen düzenlemelerle uygulamalardan elde edilen fayda artar. Ayrıca şirketler, güncel özellikleri hızlıca benimser ve yeni işlevleri faaliyetlerine dâhil ederek çeşitli avantajlara ulaşır.
Geliştirilmiş Güvenlik
Şirketlerin veri merkezleri, dışarıdan gelen tehlikelere karşı zaman zaman korumasız kalır. Hizmet olarak yazılım/ SaaS modeli, güvenlik açısından oldukça yeterlidir. Verilerin bulut tedarikçisinin sunucularında depolanmasına imkân tanıyarak veri güvenliği sağlar. SaaS sağlayıcılar, katı siber güvenlik protokollerine ayak uydurmak için önemli yatırımlar yapar. Düzenli güncellemelerle veri koruma özelliklerini geliştirir. Verilerin yedeklenmesi ve acil durumlarda kurtarılması gibi işlevlerle de kullanıcıların güvenlik beklentilerini karşılar.
SaaS İş Modeli Nasıl Çalışır?
Hizmet olarak yazılım/ SaaS, bulut tabanlı bir iş modeli olarak tanımlanır. SaaS modelini içeren yazılımlar; finans, insan kaynakları, satın alma, tedarik zinciri ve pazarlama gibi pek çok alanda kullanılır. İşletmelerin stratejisine yön veren her noktada önemli rol oynayan bu hizmet sayesinde güncel, hızlı ve güvenli bir süreç yönetimi gerçekleştirilir. Şirketlere çeşitli finansal ve operasyonel kolaylıklar getiren bu hizmet, faaliyetlerin bulut ortamında yürütülmesi mantığına dayanır. İnternet tarayıcıları üzerinden kiralama yöntemiyle erişilir. Bu sayede bulut bilişim yazılımlarını satın almanıza ve kendi sunucunuza indirmenize gerek kalmaz.
SaaS’nin Diğer Bulut Hizmetleri Modellerinden Farkı Nedir?
Bulut bilişim hizmetleri, kendi içerisinde 3 alt kategoriye ayrılır. Bu kategoriler arasında IaaS (Infrastructure as a Service), PaaS (Platform as a Service) ve SaaS (Software as a Service) yer alır. SaaS hizmetinin farkını anlamak için diğer yazılım modellerini açıklamakta fayda vardır. IaaS ve PaaS modellerinin tanımları şöyledir:
- Hizmet olarak altyapı/ IaaS: IaaS modelinde hizmet sağlayıcılar, işletmelere bilgi işlem altyapısı tedarik eder. Bu sunucularda depolama ve ağ bileşenleri gibi temel IT kaynakları yer alır.
- Hizmet olarak platform/ PaaS: PaaS modeli, uygulama geliştiriciler için gerekli olan platformu sunar. Temel yazılım bileşenleri ve işletim sistemiyle yazılımların test edilmesinden dağıtımına kadar pek çok imkân tanır.
Verilen tanımlardan da anlaşılacağı üzere SaaS modeli, diğer bulut tabanlı modellerden sunduğu hizmetin içeriği bakımından ayrılır. Diğer iki hizmet, genel anlamda bulut tabanlı bilişim teknolojileri alanında kendisini gösterir. SaaS ürünleri ise bireysel ve kurumsal kullanıcılara yazılım hizmeti verir.
Sık Kullanılan SaaS Uygulamaları Nelerdir?
Hizmet olarak yazılım/ SaaS, müşteri ilişkileri yönetiminden insan kaynaklarına kadar pek çok alanda ön plana çıkar. İlgili bulut tabanlı modele göre geliştirilen ve şirketlerin iş akışına yön veren bazı uygulamalar bulunur. Aşağıda sık kullanılan SaaS uygulamalarını görebilirsiniz.
- Salesforce: CRM yani müşteri ilişkileri yönetimi araçları sunar.
- Dropbox: Depolama ve dosya paylaşımı olanağı tanır.
- Slack: Ekip içi iletişim ve koordinasyon için kullanılır.
- Zoom: Sanal toplantılar ve konferans görüşmeleri için tercih edilir.
- Canva: Görsel içerikler ve tasarımlar oluşturmayı sağlar.
SaaS, iş süreçlerine çeşitli kolaylıklar getirir. Operasyonel ve finansal açıdan çeşitli avantajlar elde etmek için Jestiyon tarafından sunulan uçtan uca çözümler de oldukça idealdir. Örneğin Jestiyon’un yazılım ve iletişim paneli sayesinde mali müşavirinizin muhasebe işlemlerini profesyonel şekilde yürütmesi mümkün olur. Jestiyon’un sağladığı diğer olanakları da inceleyerek şirketinizi her anlamda ileriye taşıyacak gelişmiş hizmetlere ulaşabilirsiniz.