marka tescil
26 Nisan 20236 DakikaŞirket Yönetimi

Marka Tescil Nedir? Marka Tescil Başvurusu Nasıl Yapılır?

Marka ve Marka Tescili Nedir?

Marka, bir işletme tarafından sunulan ürün ve hizmetlerin diğer şirketlerden ayırt edilmesini sağlar. Markalar, firmanın adının yanı sıra sözcükler, şekiller ve sembollerden oluşabilir. Baskı yoluyla yayınlanıp çoğaltılabilme özelliği taşır. Marka tescili ise ürünün veya hizmetin kim tarafından sunulduğunu gösterir. Aynı zamanda markalaşmış ürünlerin ve tasarımların korunabilmesi için gerçekleştirilmesi gereken bir işlemdir. Bu işlem sayesinde herhangi bir firmanın oluşturmuş olduğu marka, özgünlüğünü korur. Marka tescili ile aynı zamanda tüm hukuki haklar markanın bünyesine ait olur. Böylece belirlenmiş olan görsel veya yazı yasal olarak koruma altına alınmış olur.

Hangi Markalar Tescil Edilebilir?

Markanın tescil edilebilmesi için kanunlarca belirlenmiş bazı noktalara dikkat etmek oldukça önemlidir. İlk olarak markanın, diğer ürün ve hizmetlerden ayırt edici olması gerekir. Ayırt edicilik maddesine uygun ve sicilde gösterilebilir olan markalar tescil edilebilir. Firmanın diğer ürün ve hizmetlerine işaret etmeden yalnızca mevcut malın özelliklerini içeren bir marka olması önemlidir. Ürünün veya hizmetin özellikleriyle birlikte doğru bir şekilde sunulduğu markaların tescil edilmesi mümkündür. 

Marka Tescil Nasıl Avantajlar Sunar?

Marka tescil, firmanın özgünlüğünü devam ettirici bir unsurdur. Sağladığı avantajlar göz önünde bulundurulduğunda tüm faaliyet gösteren markalar tarafından mutlaka gerçekleştirilmesi gereken bir işlemdir. Marka tescil avantajları şu şekilde sıralanabilir: 

  • Markanın sadece sahibi tarafından kullanılmasını sağlar. 
  • Üçüncü kişilerin marka üzerinde herhangi bir hakkı bulunmaz.
  • Tescili yapan taraf, markayı devredebilir ve miras bırakabilir. 
  • Markanın başkaları tarafından kopyalanmasının veya benzerinin yapılmasının önüne geçilir. 
  • Kalite belgeleri çok daha kolay bir şekilde alınır. 

Günümüzde pek çok ticari amaçlı marka, büyümeyi hedeflediğinden rekabet yelpazesi oldukça geniştir. Bu artan rekabet ortamında, markanın kopyalanmasının ve başkaları tarafından kullanılmasının önüne geçmek gerekir. İşte bu noktada, marka tescil işlemi sayesinde çeşitli risklere karşı yasal bir önlem almış olursunuz.  

Marka Tescil Başvurusu Nasıl Başlar ve İlerler?

Marka tesciline karar verildiğinde bireyi belirli bir süreç bekler. Marka tescil araştırması, başvuru sürecinden önce yapılması gereken bir adımdır. Bu adımda oluşturulmak istenen markanın benzerlerinin veya aynısının olup olmadığını öğrenmek için marka tescil sorgulama oldukça önemlidir. Bu adımdan sonra marka tescil başvurusu, Türk Patent ve Marka Kurumu’na yapılabilir. Kurum, süreci yönetirken firmadan çeşitli evraklar ister. Belgeler tamamlandıktan sonra marka, Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından özgünlük incelemesine alınır. İncelemeler bittikten sonra resmî marka bülteninde yayına girer. Markanın herhangi bir itirazla karşılaşmaması durumunda tescil aşamasına geçilir. Belirlenen harç ödemesi yapıldıktan sonra marka tescili verilir ve sicile kaydedilir. 

Marka Tescil Başvurusu için Hangi Belgeler Gereklidir?

Marka tescil belgesi alımı için Türk Patent ve Marka Kurumu’na başvurulduğunda çeşitli evrakların toparlanması gerekir. Bu süreç, tescili şahıs ve tüzel kişi olarak yapmak isteyenler için farklılık gösterir. Şahıs başvuruları için gerekli olan evraklar şunlardır: 

  • T.C. Kimlik Kartının fotokopisi
  • Markanın logosu, amblemi, yazı karakteri ve ambalaj örneği 
  • Vekȃletname 
  • Başvuru ücretinin ödendiğini gösteren dekont 

Tüzel kişilerden istenen evraklarda ise bunlara ek olarak Ticaret Sicil Gazetesi ve vergi levhasının fotokopisi istenir. Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından istenen bu evraklar eksiksiz bir şekilde tamamlanması gerekir.

Marka Tescil Ücretlendirmesi Nasıldır?

Türk Patent Marka tescil ücreti, marka ile ilgili yürütülecek işlemler doğrultusunda değişebilir. Türk Patent ve Marka Kurumu, her sene tüm işlemler için geçerli olan fiyatları ayrı olarak ilan eder. Kurumun resmî sitesinden; tek sınıflı marka başvuru, marka başvurusu ek sınıf, marka tescil, lisans kayıt ve lisans yenileme ücretlerine ulaşmanız mümkündür. Ücretlendirme marka tescil sınıfı doğrultusunda değişebilir. Marka tescil ücreti her yıl değişiklik gösterebildiğinden Türk Patent ve Marka Kurumu resmî web sitesini takip etmenizi öneririz. 

Marka Tescil Süresi Ne Kadardır?

Şahıs veya tüzel kişi olarak yaptığınız başvurularda sizden farklı belgeler talep edilir. Türk Patent ve Marka Kurumu belgelerin doğruluğunu ve markanın herhangi bir benzerinin bulunup bulunmadığını tespit etmesi yaklaşık 2 ila 4 ay sürer. Marka araştırmaları sonucunda herhangi bir sıkıntı olmadığında resmî marka bülteninde 2 ay süreyle yayınlanır. Bu süreçte üçüncü kişi itirazları değerlendirilir. Bu aşamada herhangi bir itiraz olmadığı takdirde marka tescili 6-8 ay içerisinde verilir. Tüm bu aşamalar göz önünde bulundurulduğunda marka tescil süresi yaklaşık 12-14 ay kadardır. Marka koruma süresi ise 10 aya tekabül eder ve daha sonrasında yenilenebilir. Marka, bitiş süresine 6 ay kala yenilenirse ödenecek harç daha düşük olur. 

Amerika ve İngiltere’de Marka Tescil İşlemleri Nasıl Yapılır?

Türkiye sınırları içerisindeki marka tescili yalnızca ülkemize aittir. Bu sebeple uluslararası olarak hizmet veren bir markanın yurt dışı marka tescilini de alması gerekir. Uluslararası marka tescil; ürünün yurt dışında kullanılmasını, satılmasını, üretilmesini ve böylece firmanın daha fazla müşteriyle bağ kurmasını sağlar. Yurtdışında geçerli olan marka tesciline sahip olunabilecek ülkelerden en merak edilenleri İngiltere ve Amerika’dır. Amerika marka tescil sorgulama sürecinden Amerika Birleşik Devletleri Patent ve Marka Ofisi (USPTO) sorumludur. İngiltere’de marka tescil işlemleri ise ulusal ofis veya uluslararası anlaşmalar aracılığıyla gerçekleştirilir. Bu işlemler için Madrid Protokolü Sistemi, topluluk marka tescili, bölgesel marka tescili ve ulusal marka tescili olmak üzere dört sistem bulunur. 

Marka Tescil Sürecinizi Jestiyon ile Kolaylaştırın!

Ürün veya hizmetin temsili olan markanın tescillenmesi, firmanın müşterilerle kurduğu bağı kuvvetlendirmesini sağlar. Çeşitli aşamalardan oluşan marka tescil süreci iyi bir şekilde yönetildiği takdirde şirket için pek çok avantaj sağlar. Jestiyon’un marka tescili konusundaki bilgileri, süreç boyunca yolunuza ışık tutar. Bilgi birikimiyle konuya hâkim olan Jestiyon’un uzman ekibinin danışmanlık hizmetinden ve finansal desteğinden yararlanarak markanızın özgünlüğünü kolaylıkla tescil ettirebilirsiniz. 

BAŞKA NELER VAR

Siz neredeyseniz
Jestiyon yanınızda

mobil uygulamayı indir