internet vergi dairesi
1 Mayıs 20236 DakikaMali İşlemler

İnternet Vergi Dairesi Nedir? İnternet Vergi Dairesinde Neler Yapılabilir?

İnternet Vergi Dairesi Nedir?

Günümüzde teknolojinin gelişmesiyle birlikte resmî işlemler de internet üzerinden kolaylıkla gerçekleştirilir. İnternet vergi dairesi de fiziksel şubelerdeki işlemlerin sanal ortamda yapılmasını mümkün kılar. Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) tarafından yönetilen platform, üyelik almış olan gerçek bireyler veya tüzel kişiler tarafından kullanılır. İnternet vergi dairesi sistemi sayesinde vergi borcu sorgulama, vergi ihbarı, motorlu taşıtlar ve kira beyannamesi gibi işlemler yapılabilir.

İnternet Vergi Dairesine Nasıl Erişilir?

İnternet Vergi Dairesi şifre alma işlemini başarıyla gerçekleştirdikten sonra GİB’in resmî sitesinden “Kullanıcı Girişi” seçeneği ile giriş yapılabilir. Bu aşamada tüzel ya da gerçek kişiye ait olan kod ve şifre kullanılır. Bazı işlemler sırasında TC Kimlik Numarası ile giriş yapmanız istenebilir. İnternet Vergi Dairesi, e-Devlet hesaplarıyla sisteme girişe izin verir. Böylelikle şifrenizi unuttuğunuzda giriş alternatifi olarak e-Devlet’i kullanabilirsiniz. 

İnternet Vergi Dairesi Uygulamasına Başvuru

Yeni İnternet Vergi Dairesi düzenlemelerini yakından takip etmek için uygulamaya başvurmanız gerekir. Sistemde oturum açmak veya yeni bir hesap oluşturmak için öncelikle bir kod ya da şifreye ihtiyacınız olur. Bu kodu ve şifreyi resmî makamlardan alabilmek için GİB’in sitesine giderek “İnternet Hizmetleri Kullanım Başvuru Formunu” doldurmanız gerekir.

Form, gerçek ve tüzel kişiler için farklılık gösterdiğinden size uygun seçeneği işaretlemeye dikkat etmelisiniz. Formdan sonraki aşamada ise sayfanın en sonunda yer alan beyan metninin okunup imzalanması gerekir. En son olarak atılması gereken adım ise kurum sorumlusunun en yakın vergi dairesinden fiili başvuruyu gerçekleştirmesidir. Eğer gerçek kişi vergi dairesine kendisi gidemiyorsa noterin yetki belgesiyle tayin ettiği vekilin başvuruyu fiilen gerçekleştirebilir. Vergi dairesindeki yetkililer, başvuru formunun ve beyan metninin doğruluğunu teyit eder. Süreç onaylandıktan sonra da kod ve şifreniz kapalı zarf içerisinde teslim edilir. 

İnternet Vergi Dairesinde Hangi İşlemler Yapılır?

İnternet Vergi Dairesi üzerinden şifre kullanılarak vergi borcu sorgulama, hâlihazırda bulunan borç ödemeleri, geçmişte gerçekleştirilen vergi ödemeleri ve vergi işlemlerinin takibi gerçekleştirilir. Aynı zamanda “borcu yoktur” ve “mükellef yazısı” gibi gereklilikler de GİB üzerinden alınabilir. T.C. Kimlik Numarası ile giriş yaparak motorlu taşıtlar, kira beyannamesi ve ihbar işlemler takip edilir. Şifresiz işlemlerle ise duyurulara, hesaplamalara, formlara ve sıkça sorulan sorulara ulaşılabilir. 

Vergi Borcu Sorgulama

İnternet Vergi Dairesi ödeme ve borç sorgulama işlemlerini gerçekleştirmek için farklı seçenekler karşınıza çıkar. Bu seçenekler GİB’in resmî sitesinden yapılabileceği gibi e-devlet aracılığı ile de gerçekleştirilebilir. İnternet Vergi Dairesi ana sayfasından “Borç Bilgilendirme Sistemi” butonuna tıklayıp T.C. Kimlik Numarası, anne kızlık soyadının ilk ve ikinci harfleri ya da ebeveynlerin veya çocuğun T.C. Kimlik Numarası ile giriş yapılabilir. Bu işlem sonucunda kişiye ait borçlar aşağıda sıralanır. Motorlu Taşıtlar Vergisi için ise şu aşamalar takip edilebilir: 

  • GİB’in ana sayfasından “Motorlu Taşıtlar” bölümüne giriş yapılır. 
  • Açılan sayfada “Motorlu Taşıt Sorgulaması” yapılarak ” Kredi Kartı ile Ödeme” seçeneği seçilir. 
  • Vergi borcunu görebilmek için plaka, T.C. Kimlik Numarası veya vergi kimlik numarası ile tescil tarihi yazılır. 

Genel sorgulamalardan biri olan İnternet Vergi Dairesi yapılandırma işlemleri de benzer aşamaları takip ederek kolaylıkla gerçekleştirilir. E-Devlet üzerinden GİB’in resmî sitesine ulaştıktan sonra gerçek veya tüzel kişinin güncel bir borcu olup olmadığını kontrol etmesi gerekir. Eğer kişi, borcu tek seferde ödeme imkȃnına sahip değilse “Yapılandırma İşlemleri” sekmesinden kolaylıkla başvuru yapabilir. 

Vergi Borcu Ödeme

İnternet Vergi Dairesi, borç ödeme işlemlerinin hızlı ve güvenli bir şekilde yapılmasını sağlar. Gelir İdaresi Başkanlığının resmî sitesinden “İnternet Vergi Dairesine” giriş yapılır. Açılan sayfa üzerinde “T.C. Kimlik Numarası ile yapılan işlemler” seçeneğine tıklanır. İstenilen bilgiler eksiksiz girildikten sonra “İnternet Vergi Dairesi ödeme bilgisi” sorgulamaları sıralanır. E-devlet Kapısı üzerinden giriş yapıldığında da site, kişiyi GİB’in ilgili bölümüne yönlendirir. Vergi borcu ödeme işlemleri için şu seçenekleri kullanabilirsiniz:

  • Mobil bankacılıklardaki vergi ödeme ödemeleri seçeneği
  • Tıbbi atık ve hasar karışıklıkları gibi işlemlerde bulunduğunuz Büyükşehir Belediyesi’ni sorguladıktan sonra çıkan ödeme seçeneği
  • İnternet Vergi Dairesi’nin web sitesinden “Cep Telefonu Harcı Ödeme” seçeneği 

Aynı zamanda GİB’in resmî sitesinden “vergi borcu yoktur” yazısını da edinebilirsiniz. E-Devlet Kapısı’na giriş yaptıktan sonra “borç durum yazısı talep girişi” şeklinde bir arama yapılır. Gerçek ya da tüzel kişi seçimi yaparak belgenin kim için alınacağı belirlenir. Son aşamada ise dilekçenin verileceği kurum ve talep nedeniyle ilgili sorular cevaplanarak gönderilir. 

Vergi Levhası Alma

Ticari, zirai kazanç sahiplerinin ve şirket işletmelerinin mutlaka bir vergi levhasına sahip olması gerekir. İnternet Vergi Dairesi vergi levhası işlemleri sayesinde bu alım aşamasını kolaylıkla gerçekleştirmek mümkün. Vergi levhasına sahip olmak isteyenlerin şu aşamaları takip etmesi gerekir:

  • GİB’in internet sitesi üzerinden İnternet Vergi Dairesi kısmına size ait kod ve şifre ile giriş yapınız. 
  • Açılan sayfadaki “sorgulama” sekmesinden “vergi levhası bilgileri” kısmına ulaşabilirsiniz. 
  • Gelir Vergisi mükellefi olanlar, mükellef vergi kimlik numarası ile T.C. Kimlik Numarasını kullanarak giriş yapabilir. 
  • Kurumlar Vergisi Mükellefleri, sadece firmalarının vergi kimlik numarasını girebilir. 
  • Vergi levhasının oluşturulmak istendiği yılın seçilmesi gerekir.

İnternet Vergi Dairesi web sitesi üzerinden gerçekleştirilen bu aşamalarla birlikte vergi levhasını anında alabilmeniz mümkündür. Belgeyi aynı zamanda indirebilir ve çıktısını da alabilirsiniz. 

Beyanname İşlemleri

Bireyler, yasal beyanname yükümlülüklerini içeren evrakları İnternet Vergi Dairesi üzerinden gerçekleştirebilir. E-beyanname başvurusu yapmak için ilk adımda “Elektronik Beyanname Gönderme Aracılık Yetkisi Talep Formu” doldurulur. e-Beyanname, formatının çalışmasını sağlayan bir yazılımla düzenlendikten sonra GİB’in web sitesine yüklenir. İnternet Vergi Dairesi beyanname görüntüleme üzerinden “paket gönderme” sekmesi seçilir ve onay sürecinin tamamlanması beklenir. Tüm beyanname türleri için bu işlemi yapabilirsiniz.

Adres Değişikliği

Bireyler, Gelir İdaresi Başkanlığı’nın internet vergi dairesi sisteminden şirketlerinin adres değişikliğiyle ilgili işlemleri yapabilir. GİB üzerinden kod ve şifre ile giriş yapıldıktan sonra mükellefiyet işlemlerinden “iş yeri adres değişikliği” başlığı seçilir. Yeni şirket hakkında sorular bilgiler ilgili alanlara eklenir. Son olarak adres değişikliği tarihi de bildirildikten sonra talep gönderilir. 

Finansal İşlemleriniz Jestiyon ile Çok Kolay!

Şirketlerin vergi durumlarının sorgulanması firma sahiplerinin atacakları adımları belirlemeleri için büyük önem taşır. İnternet Vergi Dairesi ile hızlıca gerçekleştirilen tüm işlemlerde Jestiyon, atacağınız adımları çok kolay bir hâle getirir. Danışmanlık hizmeti ve finansal yönlendirmeleriyle firmanızla ilgili konularda size destek olur. Daha pek çok operasyonel ve mali kolaylığa ulaşmak için Jestiyon ile iletişime geçebilirsiniz.

BAŞKA NELER VAR

Siz neredeyseniz
Jestiyon yanınızda

mobil uygulamayı indir