HMRC Yeni Mevzuatı ile Değişen Birleşik Krallık Şirket Kuruluşu
27 Mayıs 20245 DakikaŞirket Kurma Süreçleri

HMRC Yeni Mevzuatı ile Değişen Birleşik Krallık Şirket Kuruluşu

Birleşik Krallık’ta Şirket Kuruluşu Hakkında Bilmeniz Gerekenler

İngiltere’de şirket kurmak, girişimciler tarafından ilgi gösterilen bir konudur. Büyük bir ekonomiye sahip olan İngiltere’de işletme sahibi olma aşamasında şirket türü seçiminden gerekli belgelerin hazırlanmasına kadar birçok adım bulunur. Öncelikle şirketin kurulumu için Company House’a kayıt yaptırılması gerekir ve bu işlem çevrimiçi bir şekilde hızlıca gerçekleştirebilir. 1 Mayıs 2024 tarihinden itibaren İngiltere VAT mevzuatı ile ilgili yeni düzenlemeler getirmiştir. Bu düzenlemeler yatırımcılar için VAT ödemeleri ve beyanlarıyla alakalı daha gelişmiş ve yeni bir süreci beraberinde getirir.

HMRC Yeni Mevzuatı ve Birleşik Krallık’ta Şirket Kuruluşu

HMRC (İngiltere Gelir ve Gümrük İdaresi) tarafından yürürlüğe giren yeni mevzuat şirket kuruluş aşamasında olanlara vergi yükümlülüğü konusunda yol göstericidir. İngiltere KDV kaydı işlemleri, HMRC aracılığıyla gerçekleştirilir ve işletmelerin bir VAT numarasına sahip olması zorunludur. Bu numara sayesinde şirketler gelirleriyle orantılı olarak KDV beyannamesi ve ödemelerini düzenli olarak gerçekleştirebilirler. Ancak UK VAT konusunda firmaların gelir düzeyi ve diğer özel durumlarına göre çalışmalar yaparak bazı istisnalar getirmiştir.

VAT Kayıt Zorunlulukları ve İstisnalar

İngiltere, yapmış olduğu düzenlemeler sonucunda UK VAT uygulamasında değişiklikler yapmıştır. İngiltere VAT mevzuatına kayıt zorunluluğu ve istisnaları aşağıdaki gibidir.

  • Yeni düzenlemeye göre yıllık 90 bin sterlin kazancı olan işletmeler VAT sistemine kayıt olmak zorundadır. Bu değişiklik sayesinde küçük işletmeler İngiltere’de KDV mükellefi olmadan ticaret yapabilir.
  • VAT dışında kalma eşiği ise 83 bin sterlinden 88 bin sterline çıkarılmıştır. Böylelikle yıllık cirosu 88 bin sterlinin altında seyreden işletmeler VAT kaydından çıkma hakkına sahip olur. İngiltere VAT mevzuatında beyan ve ödemelerden muaf tutulurlar.

Yerleşik Olmayan Vergi Mükellefi (NEPT) Kişiler 

Yerleşik olmayan vergi mükellefi kişiler de İngiltere VAT uygulamasına tabii olur. Birleşik Krallık bu kişilerin tanımlanması için üç koşul belirlemiştir. Bu koşullar şunlardır: 

  • Birleşik Krallık’ta fiziki bir ofise sahip ancak oturum iznine sahip olmayanlar,
  • İngiltere VAT mevzuatına tabi tedarikler gerçekleştirenler veya 30 gün içerisinde bu tedarikleri yapmayı planlayanlar,
  • Gerçekleştirilen tedarikler mevcut işi geliştirmeye yönelikse,

Bu kriterleri taşıyan kişiler yerleşik olmayan vergi mükellefi olarak değerlendirilir ve UK VAT sistemine kayıt olmaları zorunludur.

£135 Altındaki Ürünler için VAT Muafiyeti

Türkiye’den İngiltere’ye gönderilen ürünlerin İngiltere VAT mevzuatına takılmayacağı tek istisna ürünün değerinin 135£ altında olmasıdır. Bu istisna, ürünlerin doğrudan Türkiye’deki satıcıdan İngiltere’ye gönderilmesi durumunda geçerlidir. Ürün maliyeti ve nakliye bedeli toplamda 135£ sınırında olduğu durumda satıcı VAT muafiyeti kapsamındadır. Burada önem verilmesi gereken nokta satıcının Amazon gibi aracıları kullanmadan ürünü göndermesi gerektiğidir.

Birleşik Krallık’ta Personel Çalıştırma ve İşletme Kaynakları

İngiltere VAT mevzuatına göre bir şirketin Birleşik Krallık’ta kurulması firmayı bir UK kuruluşu yapmak için yeterli değildir. Firmanın yönetimsel faaliyetlerinin ve merkezinin de İngiltere’de olması gerekir. Bu durumda şirketin kaynaklarına, personel istihdamına ve faaliyetlerine göre İngiltere kuruluşu olup olmadığı belirlenir. Tüm bu niteliklere sahip olan firmalar İngiltere VAT mevzuatında Program 1 veya 3A altındaki maddeler uyarınca vergilerini ödemekle yükümlüdür. Ancak kaynaklar için bir depo, teslimat adresi ve posta yönlendirme gibi hizmetleri verebilen firmalar Birleşik Krallık kuruluşu olarak değerlendirilemez.

Amazon’da Satış Yapmak İsteyenler için HMRC Yeni Mevzuatı

Yeni HMRC düzenlemeleri, Amazon’dan elde edilen gelirlerin 1 Ocak 2024’ten itibaren nasıl raporlanacağı ve vergilendirileceği konusunda önemli değişiklikler getirmiştir. Bu değişikliklerin amacı çevrimiçi satış gelirlerinin daha şeffaf ve doğru bir şekilde beyan edilmesini sağlamaktır. Amazon’dan yapılan satışlarda her vergi yılı için £1,000 vergi muafiyeti düzenlemesi yapılmıştır. Bu miktarın altındaki gelirler raporlanmak zorunda değildir. 

Amazon’da satış yapan şirketler için, şirketin direktörünün Birleşik Krallık’ta ikamet etmesi bir zorunluluk değil. Ancak şirket, İngiltere VAT mevzuatındaki vergi düzenlemelerine uymakla yükümlüdür.Yurt dışından satış yapma durumunda VAT işlemleri, işletmenin yerleşiklik durumuna bağlıdır. Kaynaklar Birleşik Krallık’ta depolanıyorsa İngiltere müşterilerine yapılan satışlarda VAT ödeme sorumluluğu bulunur. Bu durumda Amazon’da satış yaparken vergi yükümlülükleri için ya İngiltere VAT sistemine kayıt olmak ya da bir direktör atamak gerekir. Aksi takdirde satış yapma aşamasında Amazon’da zorluklarla karşılaşma ihtimali bulunur.

Jestiyon ile Şirketinizi Kolayca Kurun ve Yönetin!

İngiltere’de iş kurmak istiyorsanız, kuruluş sürecinde işlerinizi düzgün bir şekilde yürütmek ve firmanızı hızlıca büyütmek için bir aracı kuruluşla çalışabilirsiniz. Jestiyon, ticari faaliyetlerinizi kolaylaştırmak için size profesyonel anlamda yardımcı olur. Şirket adresi temini, Kurumlar Vergisi Beyannamesi hazırlığı, online banka hesabı açılışı ve size uygun UK VAT numarasının alınması gibi bir dizi işlemi, uzman ekibiyle sizin için halleder. Bu hizmetler sayesinde işinize odaklanırken Birleşik Krallık vergi sistemine uygun bir şekilde şirketinizi kurabilirsiniz.

BAŞKA NELER VAR

Siz neredeyseniz
Jestiyon yanınızda

mobil uygulamayı indir