forfaiting
Cemre Subaşı
Cemre Subaşı
30 Ekim 20234 DakikaMali İşlemler

İhracatın Güvencesi: Forfaiting Nedir?

İhracattan doğan alacakları temin etmek için forfaiting yöntemine başvurulabilir. Bu yöntem, mal ve hizmetlerin ihracında yapılacak olan ödemelerin aracı kuruluşlar tarafından devralınmasını ifade eder. Söz konusu yöntemden yararlanarak finansmanlar ile ilgili uzun süreli risklerden kurtulabilir. Sizin için hazırlanan bu içerikte bahsi geçen faaliyetin genel özelliklerinden ve avantajlarından bahsedilmiştir.

Forfaiting Nedir?

Forfaiting, mal ve hizmet ihracatında ortaya çıkan alacaklarla ilgili bir kavramdır. Bu faaliyet, belli bir ödeme planı içinde tahsil edilecek olan borçların bir bankaya ya da finans kurumuna devredilmesiyle gerçekleşir. Söz konusu faaliyet gerçekleştiğinde alacaklar daha önce bu hakkı elinde bulunduran kişilere rücu edilmeden finans kurumlarına devredilir. İhracat forfait işlemleri, kredi başta olmak üzere finans ürünlerini kullanarak borçlanmış olan firmalara büyük avantajlar sağlar.

İhracatta Forfaiting Neden Önemlidir?

Yurt dışına satış yapan firmaların karşılaştığı bazı riskler bulunur. Örneğin; döviz kurundaki değişimler firmaların kazancını etkileyebilir. Diğer yandan işlemlerden doğan faiz masrafları ve ticari riskler de ihracat sürecinde karşılaşılan zorluklar arasındadır. Forfaiting işlemleri firmaların risklerden korunmasını sağlar. Söz konusu işlemler sayesinde alacakları sorunsuz bir biçimde tahsil etmek mümkün olur.

Forfaiting İşlemlerinin Özellikleri Nelerdir?

Forfaiting işlemlerinde senet ve poliçe zorunluluğu vardır. Faktoringin aksine bu faaliyetler, tek seferlik gerçekleşir. Alacaklarını bu şekilde yapılandıran firmaların söz konusu faaliyeti uzun vadeli olarak sürdürmek gibi bir zorunluluğu yoktur. İşlem, belirli bir ticari faaliyetten doğan alacaklar için tek sefere mahsus olarak yapılabilir.

Vade kullanımının esnekliği forfait faaliyetlerinin bir diğer özelliğidir. Bu işlemlerde 6 ay ile 7 yıl arasında bir vade aralığı belirlemek mümkündür. Söz konusu vadeleri belirlemek için özel bir anlaşma veya sözleşme yapmak gerekmez. Senet üzerinden başvuru yaparak alacaklar yapılandırılabilir. Bu sayede döviz kur riskinden korunarak düzenli ödeme sağlanabilir. Forfait işleminin tarafları ise şunlardır:

  • Forfaitist (İhracat yapan işletme)
  • Aval (Garantör finans kurumu)
  • İthalatçı işletme
  • Forfaiter (Alacakların haklarını satın alan kurum)

Alacak tahsili, yukarıdaki taraflar arasında gerçekleşir. Forfaitist, alacaklarından doğan hakları avalın gözetiminde forfaitere satar. Bu faaliyet, satıcı kurumun ödemesini düzenli almasını sağlarken ithalatçı ve ihracatçı arasındaki güven ilişkisinin kurulmasına yardımcı olur.

Finansal Akışı Destekleyen Forfaiting İşleminin Avantajları Nelerdir?

İhracat likiditesinin artışı forfaiting avantajları arasında ilk sıradadır. Güvenilir finans kurumlarının garantör olması, ihracatçıya duyulan güvenin artmasını sağlar. Bu sayede firmaların yurt dışına açılması kolaylaşır. Söz konusu faaliyet bir ihracat desteği olarak tanımlanabilir. Yurt dışına mal ve hizmet satmak isteyen firmalar forfaitist olarak satış işlemlerini kolaylıkla gerçekleştirebilir.

Forfait faaliyetlerinin bir diğer avantajı da düşük maliyetlerle yüksek işlem hacmi sağlama olanağıdır. Bu işlemlerde bürokratik engeller söz konusu değildir ve maliyetler de oldukça düşüktür. Alacakların finans kurumlarına devredilmesi işlemlerin döviz kurundan etkilenmesini önler. Bu sayede, ihracatçı yapması gereken ödemeleri önceden kesin olarak bilebilir. Maliyetlerin düşük olması işlemlerin sürekli olmasını sağlar.

İşlemlerin sağladığı avantajların yanı sıra forfaiting risklerine değinmek de faydalı olabilir. Döviz noktasında kaynak yetersizliği olan ülkelerde transferlerin doğru zamanda yapılması gecikebilir. Bu yüzden, forfait işlemi yaparken döviz rezervi bulunan ve gelişmiş ülkeleri tercih etmek gerekir.

Forfaiting İşlemi için Gerekli Belgeler Nelerdir?

Forfaiting işleminin gerçekleşmesi için gereken bazı belgeler bulunur. Bu belgelerin kopyaları hem taraflarda hem de yetkili kurumlarda bulunmalıdır. Söz konusu işlem için gereken dokümanlar şunlardır:

  • İhracat Sözleşmesi: Forfait işlemleri, ihracatçının vadeli satışları üzerinden yapılır. Bu sebepten ötürü, ihracat ve ithalat yapan taraflar arasında bir sözleşme bulunması gerekir. Sözleşmede satışa ilişkin koşullar ve detaylar yer almalıdır.
  • Import Forfainting Anlaşması: Bu anlaşma, işlemin detaylarını düzenler. Şirketin alacakları devralma koşulları ve komisyon oranları gibi detaylar anlaşmada yer alır.
  • Alacak Belgesi: İşleme konu olan alacakların belgelenmesi gerekir. Faaliyet, bu belgeler üzerinden yapılır.
  • Teminat Belgesi: Tarafların alacakları için teminata gereksinimi bulunur. Bu belge, ödemelerin sürekliliğinin temin edilmesini sağlar.

Faaliyetlerde yukarıdaki dokümanlara ek olarak farklı belgeler de gerekebilir. Örnek vermek gerekirse, bazı durumlarda tahsilat sürecini düzenleyen belgelere ihtiyaç duyulabilir. Bu detaylar taraflar arasındaki anlaşmalarla belirlenir. Düşük maliyetle yüksek hacimli işlemler yapabileceğiniz forfaiting ve diğer mali işlemlerle ilgili Jestiyon’dan yardım alabilir, finansal süreçlerinizi çok daha kolay bir şekilde yönetebilirsiniz. 

BAŞKA NELER VAR

Siz neredeyseniz
Jestiyon yanınızda

mobil uygulamayı indir