E-2 Yatırımcı Vizesi ile ABD’de Nasıl Şirket Kurulur?
Ardıç Dağ
Ardıç Dağ
14 Nisan 20257 DakikaAmerika'da Şirket Yönetimi

E-2 Yatırımcı Vizesi ile ABD’de Nasıl Şirket Kurulur?

Amerika Birleşik Devletleri, dünyanın dört bir yanından girişimciler ve yatırımcılar için cazip bir ülkedir. Amerika’da bir şirket kurmak ve yatırım yapmak isteyen girişimciler için de pek çok vize seçeneği bulunur. Belirli ülkelerin vatandaşları ABD’de bir işletme kurmak ve yönetmek için vize imkanlarından yararlanabilirler. E-2 vizesi, iş kurma ve yönetme fırsatı sunarak girişimcilerin hayallerini gerçekleştirmelerine yardımcı olur. Peki, E-2 yatırımcı vizesi nedir, bu vizeyi alabilmek için hangi şartları taşımak gerekir, avantajları nelerdir? İçeriğimizde tüm bu soruların yanıtları mevcut. 

E-2 Vizesi Nedir?

E-2 vizesi, ABD ile ticari anlaşması olan ülkelerin vatandaşlarının belirli bir yatırım yaparak iş kurmasına ve yönetmesine olanak sağlayan bir vizedir. Elinde sermaye bulunduran girişimcilerin ABD’de bir işletme kurmalarını ve yönetmelerini sağlar. Bu vize türünden yalnızca ABD ile anlaşması olan ülkelerin vatandaşları yararlanabilir. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları, 15 Şubat 1993 tarihinde Amerika ile imzalanan anlaşma sayesinde bu vizeden yararlanabilirler. E-2 yatırımcı vizesi almak isteyen vatandaşların yeni bir iş kurmaları ya da Amerika’da var olan bir işletmenin tamamını veya en az %50’sini satın almaları gerekir. Bu vize türü, girişimcilere ve yatırımcılara ABD’de oturma ve çalışma hakkı sunar. Yatırımcının eşinin ve çocuklarının da göçmenlik hizmetlerinden yararlanmasını sağlar. 

E-2 Yatırımcı Vizesine Kimler Başvurabilir?

E-2 yatırımcı vizesi almak için kişilerin bazı şartları taşıması gerekir. Hükümleri açıkça belirtilmiş olan şartları taşıyan kişiler bu vize türünü alabilmek için başvuruda bulunmalıdır. E-2 vizesi şartları şu şekildedir: 

  • ABD ile E-2 vizesi anlaşması olan bir ülkenin vatandaşı olunması gerekir. Türkiye Cumhuriyeti’nin bu anlaşmayı yıllar önce imzalaması sayesinde bu şart, Türk vatandaşları için karşılanmış olur.
  • Başvuru sahibinin yeterli bir yatırım yapması gerekir. Özellikle ABD tarafından belirlenen kesin bir yatırım tutarı olmasa da başvuru yapmak isteyenlerin yatırımının anlamlı ve büyük olması beklenir.
  • Girişimcinin belirli bir sermaye ile gelir ve istihdam yaratması beklenir. Yapılmak istenen yatırımın aktif olması şartı aranır. Örneğin, bir gayrimenkul satın alımı bu şartı karşılamaz. Start-up firması, kafe açmak vb. örnekler aktif bir gelir modelini karşıladığı için bu iş planları ile ilerlenmesi önerilir.
  • Yapılması planlanan yatırımın risk altında olması gerekir. Yatırımın gerçekten harcanması ve şirket hesabında pasif bir şekilde bekletilmemesi gerekir. Özetle paranın sistemde işlenmesi şartı aranır.
  • Girişimci veya yatırımcı bir işletmeyi tamamen satın alma yoluyla da başvurusu şartlarından birini karşılayabilir. İşletmenin tamamını satın almanın yanında işletmenin hisselerinin büyük çoğunluğunu alma yolunu da deneyebilir. 

Amerika yatırımcı vizesi şartları dikkate alındığında belirtilen hükümleri karşılayan kişiler bu vize türünü almak için başvuruda bulunabilir. Vize başvurusunda bulunurken girişimci veya yatırımcıların belirli prosedürleri izlemesi gerekir. 

E-2 Vize Başvurusu Nasıl Yapılır?

E-2 vize başvuru süreci belirli adımların takip edilmesi ile gerçekleşir. Vize başvurusu yapmadan önce ABD yatırımcı vizesi şartlarını taşıdığınızdan emin olmalısınız. Ardından başvuru süreci için gerekli aşamaları yerine getirmeye başlayabilirsiniz. E-2 vize başvurusu aşamaları şu şekildedir: 

  • İlk aşama yatırımcının hazırlık ve planlamalarını sunmasıdır. Yatırımcının hangi sektörde ilerleyeceği, bu sektöre ne kadar sermaye yatıracağı ve iş planını oluşturması gerekir.
  • Yeni bir iş kurarak veya mevcut bir işletmeyi satın alarak yatırım yapılacağı kanıtlanmalıdır. Yatırılan sermayenin aktif bir gelir getirmesi, risk altında olması ve elde ettiği gelirle vergi verebilecek düzeyde olması şartı aranır.
  • Amerika’da yatırımcı vizesi almak için gerekli olan belgelerin düzenlenmesi ve toplanması gerekir. Genel olarak bu belgeler yatırımcının pasaportu, finans belgeleri, şirkete ait evrak şeklinde sıralanır.
  • Gerekli belgeler toplandıktan sonra Amerikan Konsolosluğu aracılığıyla ABD Vatandaşlık ve Göçmenlik Hizmetleri’ne başvuru yapılabilir. Randevunun alınmasıyla yatırımcı mülakata davet edilir. Bu mülakatta yatırım hakkında gerekli açıklamaların yapılması istenir.

Vize mülakatından sonra başvuru sonucunun beklenmesi gerekir. Onaylanması halinde yatırımcı hayallerine bir adım daha yaklaşır. Ret alınması durumunda eksik veya hatalı olan belgeler düzenlenerek tekrar başvuruda bulunabilir.

Amerika Yatırımcı Vizesi Başvurusu İçin Gerekli Belgeler

Amerika E-2 yatırımcı vizesi şartları ve başvuru süreci ile ilgili bilgi sahibi olduktan sonra sıra, bu vizeyi alabilmek için hangi belgelerin gerekli olduğuna gelir. Vize başvuru şartları karşılanmasına rağmen eksik veya hatalı belgelerden dolayı mülakatın olumsuz geçmesi istenmeyen bir durumdur. Bu nedenle söz konusu belgelerin eksiksiz şekilde toplanması gerekir. Amerika yatırımcı vizesi için gerekli belgeler şunlardır: 

  • Her aday zorunlu olarak DS-160 formu sunmak zorundadır.
  • Geçerlilik süresi en az 6 ay olan pasaportun olması gerekir.
  • Yatırıma aktarılacak olan paranın kaynağını gösteren banka hesap dökümü, maaş bordrosu, varlık satış belgesi, vergi dokümanları belgeleri hazırlanmalıdır.
  • Yatırıma ait iş planı, işletmenin tescil belgeleri, yapılan harcamalara ait makbuzlar, banka beyanları, yapılan sözleşmelerin detayları sunulmalıdır.
  • Yapılacak yatırımın ekonomik katkılarını gösteren belgeler ve önceden yapılan iş sözleşmeleri detayları ile belirtilmelidir.

İstenen tüm belgeler, İngilizce tercümesiyle beraber eksiksiz bir şekilde teslim edilmelidir. 

E-2 Vizesinin Avantajları ve Dezavantajları Nelerdir?

E-2 vizesi, yatırımcılarına avantaj ve dezavantajlar sunar. Bu vizenin sunduğu avantajlar şunlardır;

  • Eş ve 21 yaş altındaki çocuklar da bu vize sayesinde ABD’ye gelebilir. Çocuklar 21 yaşına bastığında ayrıca vize başvurusu yapması gerekir.
  • ABD’de çalışan kişilerin sahip olduğu hak ve hizmetlerden yararlanılır.
  • Belirli bir eğitim seviyesini bitirmiş olma şartı aranmaz.
  • Vizenin geçerli olduğu süre boyunca Amerika’ya sürekli giriş ve çıkış yapılabilir.
  • ABD’de bir işletme sahibi olma hakkı sunar. İş kurma ve yönetme hakları da mevcuttur.

E-2 vizesinin dezavantajları ise şu şekildedir: 

  • Kalıcı oturum hakkı sunmaz.
  • Büyük miktarda yatırım yapma şartı gerektirir.
  • Belirli bir süre sonra yenilenmesi şarttır.
  • Green Card (Yeşil Kart) statüsüne çevrilemez.
  • E-2 vizesi ile vatandaşlık doğrudan verilmez. Dolaylı olarak farkı vize türlerine başvuru yaparak vatandaşlık alınabilir.
  • Yapılacak yatırımın risk taşımasından dolayı olumsuz bir süreçle bitme ihtimali vardır.

Vize başvuru sürecini başlatmadan önce hem avantajları hem de dezavantajları detaylı şekilde incelemeniz önerilir. Bu sayede bu vizenin size uygun olup olmadığını anlayabilirsiniz. 

E-2 Vizesi Süresi ve Yenilenmesi

Belirtilen şartları sağlayan ve başvuru sürecini doğru yöneten kişiler bu vize türünü almaya hak kazanır. Ancak bu vize türünün geçerliliği sınırlıdır. E-2 vizesi süresi genellikle 5 yıl olarak verilir. 1 ile 5 yıl arasında değişen sürelerde kişilere vize verilebilir. Verilen sürenin sonunda yenileme işlemi yapılır. Amerika’da yatırım faaliyetleri devam ettiği sürece kişi, vizesini sınırsız olarak yenileyebilir. 

E-2 Vizesi ile Amerika’da Şirket Kurmak

Amerika E-2 vizesi sunduğu kazanımlar ile birçok yatırımcıyı etkiler. Yatırımcılar Amerika’da şirket kurmak için çalışmalar yürüterek vize almak için uğraşırlar. E-2 vizesi ile Amerika’da şirket kurmak için izlenmesi gereken yol haritası kısaca şöyledir: 

  • Pazar araştırması yapılarak ABD’de potansiyel iş fırsatları araştırılmalıdır.
  • Hangi pazarda yatırım yapılacağı kararlaştırıldıktan sonra detaylı iş planı oluşturulmalıdır.
  • İşletme için en uygun şirket türü seçilmelidir. Şirket kuruluş işlemleri yapılarak yasal tecil prosedürü yapılmalıdır.
  • Detaylı finans analizi yapılarak yatırım giderleri dışında doğabilecek giderler de hesaba katılmalıdır.

Tüm bu süreç boyunca Jestiyon’dan danışmanlık alabilirsiniz. Böylece yasal olarak Amerika’da şirket kurmak için hizmet almış olursunuz ve süreciniz çok daha profesyonel şekilde ilerler. 

Amerika’daki Şirketinizi Jestiyon İle Kolayca Kurun

Amerika’da şirket kurma süreci karmaşık görünebilir. Bu aşamada profesyonel bir danışmanlık hizmeti almak işlerinizi kolaylaştırır. Jestiyon, ABD’de yatırım yapmak isteyen girişimcilere şirket kurulumundan online banka hesabı açılışına kadar birçok aşamada yardımcı olur. Şirketinizi Jestiyon ile kurarak süreci çok daha hızlı ve doğru şekilde yönetilmesini sağlamanız mümkündür.

BAŞKA NELER VAR

Siz neredeyseniz
Jestiyon yanınızda

mobil uygulamayı indir