Düzeltme Beyannamesi Nedir ve Nasıl Verilir?
Cemre Subaşı
Cemre Subaşı
28 Şubat 20257 DakikaVergi

Düzeltme Beyannamesi Nedir ve Nasıl Verilir?

Şirketlerin faaliyetlerine yasal bir şekilde devam edebilmeleri için vergilerini belirlenen zamanda ödemesi gerekir. Ödeme öncesinde ilgili vergiye dair beyanname hazırlanır. Hazırlanan beyannamelerde hata yapılması mümkündür. Düzeltme beyannamesi, önceki beyannamelerde yapılan hataların düzeltilmesi için hazırlanır. Yapılan hatalar düzeltilir ve yeni bir beyanname oluşturularak vergi dairesine sunulur. 

Düzeltme Beyannamesi Nedir?

Düzeltme beyannamesi, daha önceki dönemlerde hazırlanan beyannamelerde yapılan hataların düzeltilmesiyle oluşturulan yeni beyannamedir. Geriye dönük düzeltme beyannamesi olarak da düşünülebilir. Muhtasar beyanname, Gelir İdaresi Başkanlığı’na ait vergi türleri listesinde yer alır. 0003 Gelir Vergisi S. (Muhtasar) şeklinde belirtilir.

Düzeltme beyannamesi vermek için mükellefin şu tür gruplardan birine ait olması gerekir:

  • Yatırım fonu yönetenler
  • Kazanç bakımından zirai ve bilançoya tabi çiftçiler
  • Ticaret şirketleri
  • İş ortaklıkları
  • Dernek ve vakıflar
  • Kamu idare ve kuruluşları
  • İktisadi kamu kuruluşları

Mükellefin bu gruplardan birine ait olması, düzeltme beyannamesi hazırlayabilmesini olanaklı hale getirir. Grup dışında kalan kişiler ise geriye dönük beyanname düzeltme işlemleri için ayrı bir beyanname hazırlama şansına sahip değildir.

Düzeltme Beyannamesi Hangi Durumlarda Verilir?

Daha önceki vergi dönemlerinde hazırlanan beyannamelerde eksik ya da hatalı bilgilerin verilmesi gibi durumlarda daha sonra, bu hataların düzeltilmesi gerekir. Hatalı beyanname, mükelleflerin çeşitli cezai yaptırımlarla baş başa kalmasına neden olabilir. Mükelleflerin yasal sorumluluklarını tam anlamıyla yerine getirdiklerini Vergi Dairesi’ne bildirebilmesinin yolları arasında düzeltme beyannamesinin yer aldığını söylemek mümkündür. 

Düzeltme Beyannamesi Nasıl Verilir?

KDV düzeltme beyannamesi ya da diğer vergilerin beyannamelerinde yapılan hataların düzeltilmesi için gerekli adımların atılması ve beyanname oluşturulması gerekir. Beyanname oluşturma ve verme işlemi son derece basittir. Bunun için ilk olarak e-Devlet üzerinden Gelir İdaresi Başkanlığının (GİB) sitesine gidilmesi gerekir. e-Devlet üzerinden gerekli yönlendirme yapılır. GİB sistemine giriş yapabilir, ardından hatalı beyan dönemini seçebilirsiniz. Daha sonra ise düzeltme beyanname vermeniz mümkündür.

Beyanname vermek için doğrudan vergi dairesine giderek başvuruda bulunabilirsiniz. Dilekçe hazırlayıp beyannameyi ilgili vergi dairesine sunmanız gerekir. Bu adımların tamamı, beyanname hazırlayıp vergi dairesine ulaştırmanızı sağlar. 

Düzeltme Beyannamesi Dilekçesi Nasıl Yazılır?

Düzeltme beyannamesi dilekçesi, çeşitli alanların eksiksiz bir şekilde doldurulmasıyla hazırlanır. Bu nedenle dilekçenin nasıl hazırlanacağı ile ilgili detaylı bilgi edinilmesi önemlidir. Muhtasar düzeltme beyannamesi hazırlamak için genel olarak şu tür alanların doldurulması gerekir:

  • İl
  • Tarih
  • Vergi türü
  • Vergilendirme dönemi
  • T.C. kimlik numarası
  • Vergi dairesi adı
  • Açıklama
  • Ad/soyad/unvan
  • Adres bilgileri
  • İş telefonu
  • E-posta adresi
  • Cep telefonu

Ayrıca daha önceki beyannamede yapılan hatanın düzeltilmesine dair detaylı bilgi verilmelidir. Düzeltmenin ne şekilde yapılacağı da belirtilmelidir. Bulunması halinde düzeltmeyi destekleyen belgelerin eklenmesi de gerekli olabilir. 

Düzeltme Beyannamesi Dilekçe Örneği

Daha önceki vergi türlerinden hangisi için düzeltme yapılacaksa ona uygun bir dilekçe yazılması gerekir. Beyannamede genel olarak şu bilgiler yer almalıdır:

  • T.C. …… Vergi Dairesi Müdürlüğü’ne
  • Vergi Kimlik No: Vergiye konu olan vergi kimlik numarası
  • Ad/soyad ya da unvan: Şirket ya da gerçek kişinin adı
  • Telefon: Vergi mükellefinin telefon numarası
  • Adres: Açık adres

Örnek beyanname şu şekildedir:

….. Vergi Dairesi Başkanlığına/Müdürlüğüne

Başkanlığınızın/Müdürlüğünüzün …. vergi kimlik numaralı mükellefiyiz. … yılı Kurumlar Vergisi beyannamenizde …. yılında yapmayı öngördüğümüz yatırım teşvik belgesi kapsamındaki harcama tutarı olarak …. lirayı kurum kazancımızdan indirdik. Ancak … yılında bu kapsamda yaptığımız harcama tutarı …. lira olarak gerçekleşti. Dolayısıyla …. lira fazladan öngörülen yatırım indirimi uygulamış bulunmaktayız.

Gerçekleştiremediğimiz öngörülen yatırım harcaması tutarı olan …. lira, indirim konusu yaptığımız öngörülen harcama tutarı olan …. liranın %10’ununu geçmemektedir. Bu nedenle ekteki …. Kurumlar Vergisi düzeltme beyannamenizin kabulü ile eksik ödediğimiz …. lira Kurumlar Vergisi’nin Gelir Vergisi Kanunu’nun Ek 4’üncü maddesinin son fıkrası gereği faizsiz ve cezasız olarak tahsilini saygılarımızla arz ederiz.

Muhtasar Beyanname Düzeltmesi

Muhtasar beyannamelerinde gerçekleştirilen hataların düzeltilebilmesi için düzeltme beyannamesi kullanılır. Vergi numarası, hesap hatası ya da kimlik bilgilerinde herhangi bir hata tespit edildiği durumda bu hataların düzeltilmesi talep edilir. 

KDV Beyanname Düzeltmesi

Düzeltme beyannamesi, KDV beyannamesi kapsamında yapılan hataların düzeltilmesi için de kullanılabilir. Yanlış KDV oranı uygulanması, önceki beyannamede yanlış gelir ya da geri bildirimde bulunulması ve eksik veya fazla KDV uygulanması gibi hallerde KDV beyanname düzeltmesi gerçekleştirilmesi gerekir.

Gelir Vergisi Beyanname Düzeltmesi

Düzeltme beyannamesinin ihtiyaç duyulduğu vergi türlerinden bir diğeri Gelir Vergisi’dir. Unutulan gelir ya da gider, hatalı beyan, hatalı vergi oranı kullanımı gibi durumlarda hatanın düzeltilmesi gerekir. Mükellef hatasını fark ettiyse hatayı düzeltmek için dilekçe yazabilir. Bununla birlikte Vergi Dairesi de hatayı tespit edebilir. 

ÖTV Beyanname Düzeltmesi

Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) beyannamesinde herhangi bir hatanın tespit edilmesi durumunda düzeltme gerekçesinin bildirilmesi ve düzeltme beyannamesinin hazırlanması gerekir. Düzeltme beyannamesi GİB üzerinden kolaylıkla ilgili vergi dairesine iletilebilir. 

SGK Bildirimlerine İlişkin Düzeltme

Sosyal Güvenlik Kurumu’na (SGK) verilen beyannamede yapılan hatalar ya da eksikliklerin düzeltilmesi adına, düzeltme beyannamesi cezasıyla karşı karşıya kalmamak adına gerekli düzeltmelerin yapılması gerekir. Çalışanların prim günleri, sigorta bilgileri ve kazançları başta olmak üzere hatalı unsurun tespit edilmesi ve düzeltmenin zamanında yapılması son derece önemlidir. 

Vergi Kesintilerine İlişkin Düzeltmeler

Mükellef tarafından vergi beyanlarında ya da stopaj kesintilerinde herhangi bir hata yapılırsa düzeltme beyannamesine ihtiyaç duyulur. Katma Değer Vergisi (KDV), Gelir Vergisi, Kurumlar Vergisi stopajları ya da Damga Vergisi gibi hallerde vergi kesintileri yapılabilir. 

BA-BS Formu Düzeltmesi

Mal ve Hizmet Alımlarına İlişkin Bildirim Formu (Form Ba) ile Mal ve Hizmet Satışlarına İlişkin Bildirim Formu (Form Bs) ile ilgili yapılan hataların mükellef tarafından fark edilmesi durumunda ba bs düzeltme beyannamesi hazırlanmalıdır. Ba-Bs bildirimlerinin elektronik ortamda gönderilmesi sonrasında hata veya eksiklik tespit edildiğinde belgeler tekrar düzenlenebilir. 

Düzeltme Beyannamesi Cezası Hangi Durumlarda Uygulanır?

Düzeltme beyannamesi cezası, birçok hususa göre belirlenebilir. Beyan edilen hatanın ne zaman fark edildiği oldukça önemlidir. Ayrıca hatanın niteliği de cezai durum için belirleyiciler arasında yer alır.  Kanuni süresi içinde verilen düzeltme beyannamesinin verilmesi durumunda genellikle herhangi bir ceza verilmez. Fakat kanuni süresinden sonra düzeltme beyannamesinin verilmesi, cezai durumun oluşmasına sebebiyet verebilir.

Vergi Dairesi inceleme yaptıktan sonra hatanızı tespit ettiyse ve yapılan inceleme sonrasında düzeltme işlemini gerçekleştirdiyseniz çoğunlukla usulsüzlük cezası ile karşı karşıya kalırsınız. Fakat beyannamenin mükellefin kendi isteği ile düzeltilmesi durumunda cezanın hafifletilmesi olanaklıdır. 

Düzeltme Beyannamesi Cezası Ne Kadar?

Düzeltme beyannamesinde ceza miktarı beyannamenin ne zaman verildiğine göre değişiklik gösterir. Kanuni süresi içerisinde düzeltme beyannamesinin verilmesi halinde cezai işlem uygulanmaz. Bununla birlikte kanuni süresi sonrasında verilen beyannamelerde vergi ziyaı cezası, usulsüzlük ya da özel usulsüzlük cezası gibi cezaların uygulanması olanaklıdır. 

Şirketinizin Yasal Süreçlerini Jestiyon ile Yönetin!

Şirketlerin yasal bir şekilde faaliyetlerine devam edebilmesi için çeşitli hususlara dikkat edilmesi gerekir. Bu hususlar arasında yer alan ödemekle yükümlü olan vergiler, şirketin herhangi bir ceza ile karşı karşıya kalmaması adına düzenli olarak ve zamanında ödenmelidir. Ayrıca vergi ödemesi öncesinde ilgili veriye dair beyanname hazırlanır. Beyannamenin doğru ve eksiksiz bir şekilde doldurulması son derece önemlidir.

Vergi beyannamelerinde hatalı bilgi vermeniz durumunda düzeltme beyannamesi hazırlamanız gerekir. Jestiyon, geçici vergi düzeltme beyannamesi ve düzeltme beyannamesi süresi gibi konularda size profesyonel destek sunar. Aynı zamanda beyanname türleri hakkında bilgi edinmenizi de sağlar. Uzman desteği talep ederek vergi beyannamesi ve vergi ödemeleri sürecinde profesyonel bir şekilde hareket etme şansına sahip olabilirsiniz.   

BAŞKA NELER VAR

Siz neredeyseniz
Jestiyon yanınızda

mobil uygulamayı indir