Amerika’da marka tescili bir işletme için oldukça kritik öneme sahiptir. Bir marka sahibi olarak markanızın haklarını koruma altına aldığınızda rakiplerinizin önüne geçme fırsatı elde edebilirsiniz. Markanızın güvenirliğini artırırken yasal güvence de elde edebilirsiniz. Yapılan marka tescili, sahibi olduğunuz şirket adına size münhasır haklar vererek başkalarının işletmenize ait logo, slogan ve isimleri kullanmasının önüne geçer.
İçindekiler
ABD Marka Tescili Nedir ve Neden Önemlidir?
Amerika’da marka tescili bir şirketin ürünlerini tanıtmak üzere kullandığı logo ve isim gibi işaretleri yasal şekilde koruması anlamına gelir. Bir diğer deyişle, şirketinizin Amerika’da yasal olarak faaliyette olmasının önünde bir engel olmasını istemiyorsanız bunun için marka tesciline sahip olmanız gerekir.
Son dönemlerde birçok kişinin aklından geçen Amerika’da şirket kurmak, esasında girişimcilere sayısız avantaj sağlar. Bu noktada birçok girişimcinin aklına marka tescili konusu gelir. Neticede ticari bir marka sahibi olmak, bir girişimcinin markası ile ilgili ifade ve kelimelerine yasal anlamda da sahip olduğu anlamına gelmez. Amerika’da marka tescili konusunun önemi bu noktada ortaya çıkar.
Amerika’da marka tescili yapıldığında şunlara karşı yasal güvence sağlanabilir;
- Kanuna aykırı kullanımlar,
- Marka ihlali,
- Marka haklarının savunulması gerekliliği,
- Marka adı ve logosu gibi taklit unsurları,
- Olası taklit durumlarında kişilerden ve kurumlardan tazminat talep edebilme hakkı.
- Doing Business As kavramından korunmak.
Bir girişimci olarak Amerika’da kurduğunuz şirketin söz konusu ülkede korunmasını istiyorsanız buradan marka tescili almalısınız. Başka bir ülkeden alınan marka tescilinin Amerika’da geçerliliği olmaz.
Amerika’da Marka Tescil Başvurusu Ne Zaman Yapılmalıdır?
Son yıllarda iş dünyasının en fazla ilgi gösterdiği konuların başında olan marka tescili, Amerika’da girişimde bulunmak isteyenler için yasal bir zorunluluktur. Gerekli başvuruyu doğru zamanda yapan herkes, ABD’de şirket kurabilir ve buradan dünyanın diğer ülkelerine dahi ticaret yapabilir. Amerika’da marka tescili başvurusu için doğru zaman ise markanın tüketiciyle buluşmadan önceki hazırlık zamanıdır.
Amerika Birleşik Devletleri’ne yapılan her tescil başvurusu, yetkililer tarafından büyük bir özen ve dikkatle incelenir. Bu nedenle başvurunun mümkün olduğunda erken bir tarihte yapılması faydalı olabilir. Yetkililer tarafından yapılan incelemenin süresi ise ortalama 3 – 4 aydır. Başvurunun bu aşamasında acele etmemeli ve sonucu beklemelisiniz.
Marka kullanılmaya başladıktan sonra tescil başvurusu yapma şansınız da vardır. Ancak bu, hazırlık sürecinde yapılan başvuruya göre daha dezavantajlı olabilir. Tescil başvurusu sonuçlanana kadarki süreçte markanız korunmasız olur ve oluşacak herhangi bir olumsuz durumda zarara uğrama riskiniz vardır. Bu noktada tescil başvurusunu, şirketiniz Amerika’da faaliyete geçmeden önceki hazırlık sürecinde, mümkün olan en kısa sürede yapmalısınız.
Amerika’da Marka Tescil Süreci Nasıldır?
Amerika’da marka tescili süreci, marka sahibi olan kişiler için en önemli konuların başındadır. Bu sürecin adımlarının doğru ve zamanında atılması, ileride oluşacak yasal problemlerin önüne geçer. Söz konusu sürecin önemli adımlarını detaylı şekilde öğrenmek için aşağıdaki başlıklara göz atabilirsiniz.
Başvuru Öncesi Hazırlıklar
Amerika’da marka tescil belgesi başvurusu yapmadan önce bazı hazırlıklar yapmanız gerekir. Bu hazırlıkların ilk etabı ön araştırmadır. Söz konusu markanın halihazırda tescilli olup olmadığını araştırmalı ve kontrolünü sağlamalısınız. Böylece başvurunuzun reddedilme riskinin de önüne geçmiş olursunuz. Marka, halihazırda tescilli değilse aşağıdaki adımları uygulayabilirsiniz;
- Marka adınızı belirleyin.
- Belirlediğiniz adın Amerika Birleşik Devletleri sınırlarında ticari marka olarak korunmadığından emin olun. Bu noktada USPTO web sitesindeki “Trade Electronik Search System” arama sekmesini kullanabilirsiniz.
- Markanızın hangi çalışma modelinde, hangi endüstride ve kimler için hizmet/ürün vereceğine dair seçimde bulunun. Şirket sınıfı, marka tescil aşamasında en önemli konulardan biridir ve bu aşamada dikkatli seçim yapılmalıdır.
Başvuru öncesi hazırlıkların tamamlandığından eminseniz artık başvuru yapmaya geçebilirsiniz.
Başvuru Süreci ve Belgeler
Amerika’da marka tescili sürecinde, başvuru öncesi hazırlıklar tamamlandıktan ve marka adı belirlendikten sonra başvuru sürecine geçilebilir. Başvuran kişi ile ilgili gerekli belge ve bilgiler aşağıda sıralanmıştır;
- Tam ad ve adres
- Markanın adı ve logosu
- Logo ile ilgili detaylı bilgiler ve açıklamalar
- Vatandaşlık bilgileri
- Yazışmalar için yetkilendirilen kişinin ismi ve adresi
- Markanın iş modelinde bulunan ürün ve hizmetler
- Mal ve hizmet sınıfı
- Başvuru ve kayıt ücreti
- İmza
Başvurmayı seçtiğiniz sistem tarafından “”Plus” ve “Standart” olmak üzere iki seçenek önünüze sunulur. Her iki seçeneğin ücreti de birbirinden farklıdır. Burada seçim yaparken markanızın özel açıklama gerektiren hizmet ya da ürünü olup olmadığını göz önünde bulundurmalısınız. Şayet böyle bir ürün ya da hizmet varsa “Plus” seçeneğini tercih etmeniz daha faydalı olabilir. Bu seçimi yaptıktan sonra online başvurunuzu tamamlamaya devam edebilirsiniz.
Önemli Not: Başvuru sonunda sunulan başvuru numarasını ve makbuzu kayıt etmeyi unutmayın!
Başvuru İnceleme İnceleme ve Onay Süreci
Yetkili kişiler, yaklaşık 3 – 4 hafta boyunca başvurunuzu incelemeye alır. Bu süreçte avukat, başvurunuz üzerinde detaylı bir şekilde çalışır. ABD mevzuatı nedeniyle başvurunuz 30 gün içerisinde sonuçlanmalıdır. İtirazınıza 30 gün süre içinde itiraz gelme ihtimali vardır. Bu itiraz gelmediyse başvurunuz yüksek ihtimalle onaylanacak ve markanız için tescil belgesi hazırlanması için harekete geçilecektir.
Amerika’da Marka Tescili Nasıl Alınır?
ABD bünyesinde marka tescili yaptırabilmek için marka yetkilisi tarafından iki farklı yöntem kullanılabilir. Bunlar;
- Madrid Protokolü (WIPO) üzerinden başvuru,
- Doğrudan Amerikan ofisine marka tescil başvurusu.
Bu aşamada nasıl hareket etmeniz gerektiğine karar vermek için aşağıdaki başlıkları inceleyebilirsiniz.
Madrid Protokolü (WIPO) Üzerinden Marka Tescil Başvurusu
Madrid Protokolü, Amerika marka tescil başvurusu için tercih edilen yöntemlerden biridir. Üye ülkelerde onaylanan tescilinin uluslararası şekilde geçerli olmasını sağlayan WIPO üzerinden tescil başvurusu yapabilirsiniz. Bunun için aşağıdaki aşamaları takip edebilirsiniz;
- WIPO web sitesi üzerinde yer alan MM18 isimli formu özenle doldurun.
- Gerekli ödemeleri yapın.
- Sonrasında bu forma ek Amerika Patent ve Marka Ofisine başvuru yapın.
Bu noktada olumlu bir geri dönüş alabilmek için markanıza destek olabilecek uzmanlardan destek almayı düşünebilirsiniz.
Doğrudan Amerikan Ofisine Marka Tescil Başvurusu
Amerika Birleşik Devletleri Patent ve Marka Ofisi (USPTO) seçeneğini de değerlendirebilirsiniz. Bunu tercih edenlerin markası ile ilgili bilgileri ve ayrıntıları sisteme girmesi gerekir. Başvuru esnasında 3 farklı seçenek söz konusudur. Bunlar;
- Kullanıma Bağlı Başvurular: ABD’de o süreç içinde kullanılan ürün veya hizmetleri sunan markalar, bu başvuru seçeneğini tercih edebilir. Bu başvuru yönteminde yetkili kişilere ürün veya hizmetinizin ABD’de kullanıldığında yönelik kayıt sunmanız gerekir.
- Kullanma Niyetine Bağlı Başvurular: Bu yöntemin tercih edecekseniz markanıza ait ürünlerin ABD sınırlarında kullanılmıyor olması gerekir. Marka yetkilisi olarak, belirli bir sürede sorumlu olduğunuz kanuni işlemleri uygulamalı ve formlarınızı USPTO’ ya bildirmelisiniz.
- Türkiye’deki Tescile Bağlı Başvurular: Ülkenizde tescili olan markanın ABD’de de tescil alabilmesi için bu yönteme yönelebilirsiniz. Başvuru süresince markanızın ülkenizdeki tescil durumunu belirtebilir ve gereken belgeleri sunarak başvurunuzu gerçekleştirebilirsiniz.
Bu üç yöntemden size uygun olanı tercih ederek başvurunuzu gerçekleştirebilirsiniz. Onay sonrası Amerika marka tescil sorgulama işlemi için USPTO (Amerika Patent ve Marka Ofisi) web sitesi üzerinde bulunan veri tabanını kullanabilirsiniz.
Amerika Marka Tescili Sürecinde Nelere Dikkat Edilmelidir?
Tescil belgesi alma sürecinde şu noktalara dikkat ederek ilerlerseniz markanızı daha güçlü şekilde koruma altına alabilirsiniz;
- Markanızı belirlerken benzersiz ve başka bir tescilli marka ile çalışmasını önleyecek şekilde seçim yapmalısınız.
- Markanızı belirlerken mevcut ihtiyaçlarınıza ek olarak ileri vadeli büyüme planlarını da düşünmelisiniz.
- Markanızın hangi kategorilerde kullanılacağını doğru bir şekilde belirleyerek gelecekteki stratejilerinizi daha sağlam şekilde kurgulayabilirsiniz.
- Başvuru formunu eksiksiz ve doğru şekilde doldurduğunuzdan emin olmalısınız. Bu nokta son derece önemlidir. Bilgilerin eksik veya yanlış olması durumunda süreç uzayabilir ve hatta başvurunuz reddedilebilir.
- Başvuru sürecinin doğru yönetilmesinde ücret ödemeleri ve takibi de rol sahibidir. Ücretlerinizi zamanında ödemeli ve son ödeme tarihlerinin takibini yapmalısınız. Bu konudaki gecikmeler, sürenin uzamasına sebep olabilir.
Süreci daha sorunsuz ve başarılı bir şekilde yönetmek için profesyonel bir yardım almayı düşünebilirsiniz. Jestiyon, marka tescili sürecinizin daha profesyonel şekilde ilerlemesine ve olası sorunların önceden engellenmesine destek olur.