swot-analizi
30 Mart 20237 DakikaŞirket Yönetimi

SWOT Analizi Nedir ve Etkili Bir SWOT Analizi Nasıl Yapılır?

SWOT Analizi Nedir?

Bir projede veya işletmede başarıya ulaşmak için hedeflerin belirlenmesi ve plan yapılması amacıyla gerçekleştirilen SWOT analizi, tanımı gereği stratejik bir tekniktir. Söz konusu analiz, herhangi bir organizasyonun güçlü ve zayıf yönlerinin yanı sıra bu işletmenin önüne çıkan fırsatları ve karşısındaki tehditleri belirlemek için kullanılan bir çerçevedir. Bu analizin amacı, şirket kararlarını veya kurumsal bir stratejinin geliştirilmesini etkileyen unsurlar hakkında bilgi sahibi olmaktır. Bu amaçla iç ve dış ortamlar ile kararları etkileyecek faktörler incelenir.

SWOT analizi açılımı; İngilizce Strengths, Weaknesses, Opportunities ve Threats’dir. Bu kelimeler Türkçeye; güçlü yönler, zayıf yönler, fırsatlar ve tehditler olarak çevrilir. Bu açılımdaki her öge, özellikle iş hayatından yadsınamaz bir öneme sahip olan SWOT analizinin kategorilerini oluşturur.

İlk olarak 1960’larda Harvard Üniversitesinden birkaç profesör tarafından geliştirilen SWOT analizi, işletmelerin yanı sıra kâr amacı gütmeyen kuruluşlar tarafından da kullanılır. Belirli bir konuda doğru karar ve planlama yapmak için başvurabileceğiniz bu yöntem, bazı durumlarda bireysel olarak değerlendirme yapmak için dahi kullanılabilir. Örneğin CIO’lar, stratejik bir iş planlama şablonu oluşturmak ya da rekabetçi bir çalışma yürütmek için bu analizden faydalanırlar.

Güçlü ve Zayıf Yönler

SWOT analizi güçlü yönler, size avantaj sağlayan özelliklerdir. İşletmelerde SWOT analizinin belirleyebileceğiniz güçlü yönler arasında ürün yelpazesi ve sadık müşteriler gibi sizi başarıya götürecek dâhili nitelikler bulunur.

SWOT analizinde zayıf yönler ise problemlerle karşılaştığınızda çözüme gitme yolunda size zorlayacak eksikliklerinizdir. Örneğin; veri yetersizliği, rekabet gücünde boşluk ve yüksek borç oranı zayıf yönleriniz arasında bulunur.

Fırsatlar ve Tehditler

Fırsatlar, güçlerinizin gelişmesi için size yardımcı olacak etkenlerdir. İşletmenin dışındaki durumlardan kaynaklanan fırsatlar, çalıştığınız pazardaki teknolojik gelişmeler veya  kendilerini geliştirmek isteyen çalışanlar olabilir.

Tehditler işinizin gelişmesini engelleyebilecek çeşitli faktörlerdir. İşletmenizi olumsuz etkileyebilecek bu tür tehditler arasında gereksiz harcamalar, iş yerinde ayrımcılık ve pazar gereksinimlerindeki değişiklikler bulunur.

SWOT Analizi Ne Tür Faydalar Sunar?

Şirkette karar alma mekanizmalarını etkileyen SWOT analizi, pek çok fayda sunar. İşletmenizi etkileyen iç ve dış faktörleri belirlemenize yardımcı olan bu yöntemin öne çıkan faydaları şu şekilde sıralanabilir:

  • SWOT analizi için kapsamlı bir eğitime veya herhangi bir teknik beceriye ihtiyacınız olmadığı için uygun maliyetli bir uygulamadır. Bu analiz için önceden iş bilgisine sahip bir personel yeterlidir.
  • Bu yöntem, tartışmayı teşvik ettiği için çalışanların yeni fikirler bulması ve yaklaşımlar geliştirmesi mümkün hâle gelir.
  • Şirketin güçlü ve zayıf yönlerini tartışmak, tehditleri belirlemeye veya fırsatlardan yararlanmaya yardımcı olur.
  • SWOT analizi sayesinde hedef belirlemeniz kolaylaşır. Takım hedeflerini daha iyi belirleyebilir, güçlü yönlerinizi geliştirmek ve zayıf yönleri desteklemek için yapılması gerekenleri tespit edebilirsiniz.
  • Her kadranın bir faktörü temsil ettiği SWOT analizi tablosu, etkili bir görsel düzenlemeye sahiptir. Bu sayede şirketin konumunu kapsamlı ve hızlı bir şekilde gözden geçirebilirsiniz. Bu anlayış, bir kuruluşun güçlü yanlarını geliştirmesine ve zayıf yönlerini azaltmasına yardımcı olur.
  • Söz konusu analiz, pazar hakkında fikir edinmek için de kullanılabilir. Rakiplerinizin karşısındaki konumunuzu anlamak için ilk adım olan bu analizden sonra kendinizi pazarda nasıl öne çıkartacağınıza dair bir plan hazırlayabilirsiniz.
  • SWOT analizi, işbirliğini teşvik ettiği için şirket içerisinde açık bilgi alışverişini de destekler. Analistler, meslektaşlarının bilgi ve faaliyetlere dair fikir sahibi olduğunda anlaşmazlıkların kolay çözülebilmesi adına daha iyi bir çalışma ortamı geliştirilebilir.

Süreci detaylı bir şekilde ele alan SWOT analizi örneğini inceledikten sonra yukarıda bahsi geçen faydalarla ilgili daha net bir fikre sahip olabilirsiniz. Bunun yanı sıra SWOT analizinin tekniğini ve aşamalarını inceleyerek de yöntemin avantajlarını anlayabilirsiniz.

Etkili Bir SWOT Analizi Nasıl Yapılır?

İşinizi başarıya taşımanızı yardımcı olacak etkili bir SWOT analizi, ekibinizi doğru kurmaktan ve süreci aşama aşama yönetmekten geçer. Bu aşamaları hazırlık süreci, yöntem ve teknikler, sonuçların değerlendirilmesi olarak da ele alabilirsiniz.

SWOT Analizi Hazırlık Süreci

SWOT analizine başlamadan önce ekibinizi bir araya getirmeli ve onları motive etmelisiniz. Bunun için analizin yapılacağı ortam, profesyonel ancak rahat olmalıdır. Ayrıca oturumu yönetmesi, iletişimin ve analizin doğru şekilde ilerlemesi adına bir lider seçebilirsiniz. Bu kişinin iletişim becerilerinin gelişmiş ve bilgili olması analiz için daha iyi olabilir.

SWOT Analizi Yöntem ve Teknikleri

SWOT analizi yaparken kullanacağınız en etkili yöntem bir tablo oluşturmaktır. Tablonuzu analizin kategorilerini yan yana veya alt alta koyduğunuz şekilde hazırlayabilirsiniz. Daha sonra tablodaki kategorilere uygun soruları sorarak takımının beyin fırtınası yapmasını sağlayabilirsiniz. Beyin fırtınası, herkesin fikirlerini özgürce söyleyebildiği ve değer gördüğü bir ortam yaratılmasına olanak tanır. Bu sayede gözünüzden kaçan konuları farklı bakış açıları ve fikirler sayesinde fark edebilirsiniz. Ayrıca bu esnada ekibinizdeki kişilerin güçlü yanlarını keşfedebilirsiniz.

SWOT analizi soruları her kategoriye uygun olarak belirlenir. Örneğin zayıflıklar başlığı altında rakiplerinize göre hangi alanda daha az kaynağa sahip olduğunuzu; güçlü yönler kategorisinde ise ürününüzü eşsiz yapan özelliklerin ne olduğunu sorabilirsiniz. Bu sorulara verilen cevaplar doğrultusunda analizinizi derinleştirebilirsiniz. Bu esnada her şeyi kayıt altına alarak değerli bilgilerin kaybolmaması sağlayabilirsiniz. Bunun için toplantıya katılan herkesin tutanak tutması son derece önemlidir.

SWOT Analizi Sonuçlarının Değerlendirilmesi

Gerekli soruları yönelttikten ve beyin fırtınası yaptıktan sonra iç veya dış meseleleri tartışarak elde ettiğiniz sonuçları değerlendirebilirsiniz. Soruları yöneltip cevapları aldıktan sonra eldeki verilerin geçerliliğini tartışabilirsiniz. Tüm katılımcıların demokratik şartlarda fikirlerini söylemesine olanak sağlayarak önerilerden ve endişelerden en iyi şekilde yararlanabilirsiniz.

Topladığınız verilerle ileriye dönük hangi adımları atacağınıza karar verebilirsiniz. Şirketinizin güçlü yönlerinin muhtemel fırsatlardan yararlanmanız hususunda nasıl bir etki göstereceğini inceleyebilirsiniz. Bu doğrultuda seçeneklerinizi inceleyebilir ve uygun olanları uygulamaya geçirebilirsiniz. İşletmenizi geliştirecek kısa ve uzun vadeli hedeflerle listenizi oluştururken elde ettiğiniz verilere dayanarak önceliklerinize karar verebilirsiniz. Son olarak SWOT analizinin düzenli olarak yapılması gerektiğini unutmamalısınız. Hedeflerinizi ve başarılarınızı takip edebilmek için bu toplantıları periyodik olarak tekrarlayabilirsiniz.

Swot Analizi Hangi Etkenlere Sahiptir?

SWOT analizi kategorileri, kendi içerisinde iç ve dış faktörler olarak ikiye ayrılır. SWOT analizi şablonunu bu sınıflandırmaya göre yaparak sonuçları daha iyi değerlendirebilirsiniz.

İç Faktörler

İç faktörler, güçlü (S) ve zayıf (W) yönlerden oluşur. Bütçe ve gelir gibi finansal kaynaklar ile yazılım sistemleri; iç faktörler arasında gösterilir. Analiz yapılırken bu tür faktörlerin ayrı ayrı ele alınması son derece önemlidir. Örnek vermek gerekirse yazılım yetersizliği şirketin zayıf yönü, insan kaynaklarındaki üstünlüğü ise güçlü yönü olarak görülür. Analiz tamamlandıktan sonra güçlü yönlerin desteklenmesi zayıflıkların ise azaltılması yönünde bir plan ve program hazırlanır.

Dış Faktörler

Olumlu veya olumsuz etkileri olan dış faktörler, şablondaki fırsatlar (O) ve tehditlerden (T) oluşur. Genellikle işletmenin kontrolünün dışında gerçekleşen bu faktörler arasında market trendleri ve demografik bilgiler bulunur. Dış faktörler şirketin kendi durumuna göre zayıflık olarak değerlendirilebileceği gibi bir güç de olabilir. Örneğin market trendlerini doğru değerlendiren bir şirket zayıflıklarını ortadan kaldırarak başarıya adım adım yaklaşır.

Şirketinizi Kurarken Temel İhtiyaçlarınızı Jestiyon ile Karşılayın!

Şirket kuruluş sürecindeki temel ihtiyaçlarınızı karşılamak için iyi bir ekibe ihtiyacınız var. Bu ekibi bir araya getirmek ise başlı başına bir uzmanlık gerektirir. İşlerinize hızlı bir şekilde odaklanmak için kurulum sürecindeki ihtiyaçlarınızı sizin için karşılayacak Jestiyon’dan yararlanabilirsiniz. Jestiyon; finansal faaliyetlerinizin düzenlemesi için ön muhasebe, danışmanlık hizmeti, yüksek kira giderlerini ortadan kaldıran sanal ofis ve ticari girişimlerinizin kârını artıracak marka tescili hizmetleri sunar. Şirketinizi başarıya taşırken profesyonel ekibiyle tüm süreci kusursuz bir şekilde yöneten Jestiyon’un avantajlı hizmetlerinden yararlanabilirsiniz.

BAŞKA NELER VAR

Siz neredeyseniz
Jestiyon yanınızda

mobil uygulamayı indir