Mali Müşavir Kimdir, İşletmeler İçin Neden Önemlidir?
Cemre Subaşı
Cemre Subaşı
7 Mayıs 20256 DakikaMali İşlemler

Mali Müşavir Kimdir, İşletmeler İçin Neden Önemlidir?

Mali müşavirler, işletmelerin finansal sağlığı açısından oldukça önemlidir. Yasalara ve mevzuatlara uygun şekilde hareket eden ve bu alanlarda uzmanlaşmış kişilerden oluşan mali müşavirler, vergi beyannamelerinin hazırlanmasından finansal rapor oluşturmaya kadar son derece geniş bir alanda işletmenin finansal sağlığının korunmasına destek olur. Bunların yanı sıra SGK işlemleri, devlet tarafından sunulan teşvik ya da hibeler gibi konularda da işletme çıkarları doğrultusunda karar alınmasına da katkı sağlar. 

Mali Müşavir Ne İş Yapar?

Mali müşavir, temel olarak işletmelere mali konularda destek veren ve bu alanda uzmanlaşmış kişidir. Görev tanımı son derece geniş olmakla birlikte en genel anlamda işletmenin finansal sağlığını korumak adına bazı kararların alınması ve yasal yükümlülüklerin yerine getirilmesinde destek sağlar. Mali müşavirlerin görev ve sorumluluklarına ilişkin tüm detaylar 3568 sayılı Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirlik Kanunu kapsamında düzenlenmiştir.

Mali müşavir görev ve sorumlulukları, ilgili kanunda yer alan düzenlemelere göre sadece işletmelere danışmanlık hizmeti vermekle sınırlı değildir. Mali defterlerin tutulmasında görevli olan mali müşavir, bazı önemli finansal süreçlerde de görev alabilir. Genel olarak mali müşavirlerin görev ve sorumluluklarını şu şekilde sıralamak mümkündür:

  • Tüzel ya da gerçek kişiliklerin hesap dönemi boyunca gelir ve giderlerini mevzuata uygun şekilde belgelendirir. Gelir ve giderleri resmi defterlere kaydeder.
  • Kâr ve zarar tablosu oluşturur. Bilançoyu hazırlar.
  • Hesap defterlerini denetler, olası hataları önlemek adına eksiklikleri giderir.
  • İşletmeye ait muhasebe sistemlerinin kurulmasında ve bu sistemlerin geliştirilmesinde görev alır.
  • Finansal analizler yaparak işletmenin geleceğe yönelik kararlar alırken etkili hareket edebilmesini sağlar.
  • Vergi yükümlülüklerini yerine getirme konusunda destek sağlar.
  • Maaş bordrolarını kontrol eder ve denetler.
  • Bütçe planlama ve raporlama yapar.
  • Ödenmesi gereken borçlara ilişkin vergi tahakkuk fişlerini toplar. Yetkili mercilere bildirir.
  • Şirket adresinin değişmesi durumunda ilgili değişikliği kaydeder.
  • 3568 sayılı Kanun kapsamında belirtilen hükümler doğrultusunda mali danışmanlık hizmeti verir.
  • Düzenli raporlar ile ilgili yetkilere rapor verir.
  • İşletmenin yasalar ve mevzuatlar uyarınca resmi kurumlarla yapmış olduğu işlemleri denetler ve kontrol eder.

Bunların yanı sıra söz konusu kişiler, cari hesap ve finans takibinde de işletmelere destek sunar. IFRS (Uluslararası Finansal Raporlama Standartları) kapsamında görevli olduğu alanda raporlama faaliyetlerini yürütür. Ayrıca iş planının hazırlanmasında ve iş planlarının oluşturulmasında da sorumlulukları bulunur. Mali müşavirler, işletmeler için vergi ve mevzuat yükümlülüklerini yerine getirmenin dışında finansal danışmanlık görevini de üstlenir. 

Muhasebeci ile Mali Müşavir Arasındaki Fark Nedir?

Mali müşavirler, işletmelerin mali süreçlerini yönetme konusunda uzmandır. Müşavir kelimesi, tam olarak “danışman” anlamına gelir. Dolayısıyla bu kişilerin birincil görevi mali konularda danışmanlık sağlamaktır. Buna karşın mali müşavirlerin yetki ve sorumlulukları bazı durumlarda muhasebeciler ile karıştırılabilir.

Mali müşavir muhasebeci farkı her iki uzmanlık alanının farklı yetki ve sorumluluklara sahip olmasının sonucudur. Muhasebeciler, işletmelerin günlük ve periyodik olarak muhasebe kayıtlarını tutan uzmanlardır. Temel finansal işlemlerden fatura giriş-çıkışlarına kadar periyodik işlemleri yerine getirir. Mali müşavirlik ise daha genel ve kapsamlı bir uzmanlık alanıdır.

Mali müşavirler, SMMM (Serbest Muhasebeci Mali Müşavir) sıfatına sahiptir. TÜRMOB (Türkiye Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirler Odaları Birliği) tarafından yetkilendirilirler. TÜRMOB tarafından ruhsal verilerek SMMM görevini üstlenenler, resmi kurumlar ile işletmeler arasında köprü niteliği kuracak şekilde özel bir eğitimden geçerek sınava tabii tutulur. 

Mali Müşavirler İşletmelere Nasıl Katkı Sağlar?

Mali müşavir, işletmelerin mali süreçlerinde önemli bir yere sahiptir. İşletmenin finansal durumunu kontrol ederek finansal sağlığının korunmasında görev alır. Bunun yanı sıra söz konusu uzmanların işletmelere sağladığı bir diğer önemli katkı ise yasal gerekliliklerin yerine getirilmesi ve işletmenin muhasebe süreçlerini mevzuatlara uygun şekilde sürdürebilmesini sağlamaktır.

Mali müşavirlik hizmeti ve bu kişilerin işletmelere katkılarını genel olarak şu şekilde özetlemek mümkündür:

  • Vergi yükünü azaltarak veya kârlılığı artırarak işletmenin finansal sağlığına destek olur.
  • Büyüme stratejileri geliştirir ve iş planın yapılmasında görev alır.
  • Büyük ölçekli işletmelerin kuruluş süreçlerinde SGK, vergi daireleri ya da ticaret odaları tarafından talep edilen gereklilikleri yerine getirir.
  • Muhasebe süreçlerinin yasalara ve mevzuatlara uygun şekilde kurulmasını sağlar.
  • Çalışanların bordrolarını düzenler.
  • İşletmenin gereksiz olarak yaptığı harcamaları tespit edebilir.
  • Hibe, devlet teşvikleri ve destek programlarından işletmenin en verimli şekilde faydalanmasını sağlar.

Mali müşavirler, kriz dönemlerinde işletmeler için son derece hayati bir rol oynar. İşletmenin nakit akışının yönetilmesini destekleyerek olası kriz durumlarından en az zararla ayrılmasını sağlar. Bunun yanı sıra finansal risk analizleri ile de işletmelere rehberlik edebilirler. 

Her İşletme için Mali Müşavir Tutmak Şart mı?

Her işletmenin mali müşavir bulundurma zorunluluğu yoktur. Fakat bazı işletme türlerinde VUK (Vergi Usulü Kanunu) kapsamında mali müşavir tutma zorunluluğu vardır. Örneğin şahıs şirketleri için muhasebe desteği almanın zorunlu olmaması gibi mali müşavir tutma zorunluluğu da yoktur. Buna karşın söz konusu uzmanlar, işletmelerin kuruluşlarından itibaren son derece önemli görevleri üstlenir.

Mali müşavir görevleri, sadece yasal zorunluluklar ve yükümlülüklerin yerine getirilmesi ile sınırlı değildir. Aynı zamanda işletmelerin hedefleri doğrultusunda büyüme sürecinde de finansal sağlığın korunması adına bu uzmanlar bir rehber niteliğindedir. Ayrıca yasal olarak işletmelerin yükümlülüklerini eksiksiz şekilde yerine getirdiğinden emin olması için bu kişilere ihtiyaç duyulabilir.

Mevzuatlarda belirtilen standartlara uygun şekilde düzenlenmeyen evrak, vergi yükümlülüklerinin yerine getirilmesinde ortaya çıkan hatalar, işletmeler için ciddi finansal sorunları beraberinde getirebilir. Bu kapsamında mali müşavirlik hizmeti almak bazı işletmeler özelinde zorunlu olmasa da işletmenin finansal iyiliği açısından son derece önemlidir. Günümüzde online mali müşavir hizmeti ile dijital ortamdan destek almak da işletmeler için tercih edilebilecek bir çözümdür. 

Şirketinizin Mali Süreçlerini Jestiyon ile Yönetmek Çok Kolay

Şirketinizin mali süreçlerini Jestiyon ile çok daha kolay bir şekilde yönetebilirsiniz. Başta ön muhasebe olmak üzere şirket kurulumu, fatura süreçleri, marka tescili ve sanal ofis gibi imkanlardan Jestiyon güvencesiyle faydalanabilirsiniz. Tüm bu süreçleri Jestiyon sizin adınıza yönetir, işletmenizin gereklilikleri doğrultusunda ihtiyaç duyduğunuz hizmetlere kolaylıkla ulaşmanızı sağlar. Ayrıca Jestiyon ile ücretsiz araçlardan faydalanabilir, şirketiniz için en özel hizmetlere güvenle ulaşabilirsiniz. 

BAŞKA NELER VAR

Siz neredeyseniz
Jestiyon yanınızda

mobil uygulamayı indir