irs
31 Ekim 20234 DakikaGirişimcilik

Vergi Dünyasının Önemli Kurumu: IRS Nedir ve Şirketler için Neden Önemlidir?

Amerika’daki vergi sistemi, Türkiye’ye göre kıyasla bazı farklılıklara sahiptir. Bu sisteme göre; ABD’de çalışarak ya da şirket sahibi olarak kazanç elde eden herkes federal vergi yasalarına uyma yükümlülüğüne sahiptir. Bu yasalar, kişilerin ve kurumların IRS adı verilen yıllık vergi beyannamesini doldurmasını zorunlu kılar. Hazırladığımız bu içerikte, söz konusu beyanname türünün kapsamından bahsettik.

IRS Nedir?

IRS açılımı Internal Revenue Service’tir. Bu kurum, federal hükümete bağlı olarak çalışır. Söz konusu kurumun temel görevleri; vergi iadelerini toplamak, beyannameleri kabul etmek ve yükümlülüklerin yasalara uygun bir biçimde yerine getirilmesini sağlar. ABD’de eyaletlerin kendilerine göre vergi yasaları olabilir fakat IRS tarafından belirlenen standartlar Amerika’da şirket kurmak veya çalışmak isteyen herkesi ilgilendirir.

Hangi Yollardan IRS Vergi Borcu Ödenir?

ABD IRS sisteminde vergi mükelleflerine çeşitli seçenekler sunar. Bu seçenekler arasından beyan türüne veya ödenmesi gereken miktara göre bir tercih yapmak mümkündür. Ödeme için tercih edebileceğiniz seçenekler şunlardır:

  • EFTPS (Elektronik Federal Vergi Ödeme Sistemi): Hazine Bakanlığı’na bağlı olarak çalışan bu sistem farklı Amerika vergi türlerinde ödeme yapılmasına yardımcı olur. Servise giriş yaparak profil oluşturabilir ve banka hesap bilgilerinizi entegre edebilirsiniz. Bu sistem üzerinden geçmiş vergi ödemelerini görüntülemeniz de mümkündür. Söz konusu uygulamayı kullanarak ilerleyen tarihlerde yapacağınızı ödemeleri planlayabilir ve banka hesabınızdan çekilmesini sağlayabilirsiniz.
  • Doğrudan Ödeme: IRS’ye bağlı web hizmeti üzerinden ödemelerinizi doğrudan yapmanız mümkündür. Bu ödeme hizmeti banka hesap ve kişisel bilgilerinizi saklamaz. Tek seferlik ödemeleriniz için söz konusu uygulamayı kullanabilirsiniz.

Vergilerinizi dijital kanallar üzerinden ödemeyi tercih etmiyorsanız ABD Posta Servisi’ni kullanabilirsiniz. Her eyalet ve şehirde vergi postaları için farklı adresler bulunur. Bu adresleri IRS’nin web sitesi üzerinden öğrenebilirsiniz.

IRS Vergi İadesi nasıl Alınır?

Amerikan yasaları, yıl boyunca ödenen vergilerin bir kısmının geri alınmasını mümkün kılar. IRS vergi iadesi almak için öncelikle daha önce yapmış olduğunuz ödemeleri beyan etmeniz gerekir. Bunun için Form W-2 veya Form-1099 belgelerini toplayabilirsiniz. Söz konusu dokümanları doldurduktan sonra dijital ortam üzerinden ya da posta yoluyla kuruma iletebilirsiniz. Kurum, formlarınızı inceleyip iade almaya hak kazandığınıza karar verdikten sonra ödemelerinizi gerçekleştirir.

Vergi iade süreçleri genellikle birkaç hafta sürer. Özellikle yoğun dönemlerde bu süreçler uzayabilir. Dolayısıyla kurumdan geri dönüş almak için beklemeniz gerekebilir. Beyan kontrolleri manuel olarak yapıldığı için bu süreçlerin uzaması normaldir.

IRS Vergi Beyannamesi Nasıl Doldurulur?

IRS beyannamesi gelir türlerine ve ödenmesi gereken vergilere göre doldurulabilir. Bunun için tercih edilebilecek farklı formlar bulunur. Örneğin; şirketler genellikle Form 1120’yli tercih eder. Ancak freelance çalışanlar veya serbest meslek sahipleri için Gelir Programı C Formu daha uygundur. 

Vergi beyan formunda ilk sırada kimlik ve iletişim bilgileri yer alır. Sosyal güvenlik, ITIN numarası ya da kimlik numaranızı da buraya yazmanız gerekir. Sonrasında, yıl boyunca elde ettiğiniz gelirleri beyan etmeniz beklenir. Maaşlar, şirket kazançları, ev kiraları ve hisse senetlerinden gelen kârlar bu beyana dâhildir. Kurum, kazançlarınızı ve durumunuzu gözden geçirdikten sonra ödemeniz gereken vergi tutarını belirler.

Vergi Yükümlülüklerine Uygunluk: IRS Vergi Cezaları Nelerdir?

Amerika Birleşik Devletleri’nde oldukça sıkı vergi kanunları vardır. Dolayısıyla beyan vermemenin ya da yanlış beyanda bulunmanın çeşitli müeyyideleri bulunur. Şirketler için IRS, yasal mevzuatlara uygunluk açısından hayati bir öneme sahiptir. Vergilerin zamanında ödenmemesi, ödemelerin beyan edilmemesi ya da yanlış bilgi verilmesi para cezası başta olmak üzere çeşitli yaptırımlara sebep olur. Bu konulara dikkat ederek yasal yaptırımlardan kaçınabilirsiniz.

IRS W-4 Formu Nedir ve Nasıl Doldurulur?

W-4, gelir vergisi için doldurulan bir formdur. ABD’deki bir şirkette çalışıyorsanız işvereninizin söz konusu formu doldurarak maaşınızdan yapılacak kesintileri belirlemesi gerekir. Formu aşağıdaki gibi doldurabilirsiniz.

  • Adı, soyadı, adres, sosyal güvenlik numarası ve IRS no bilgilerini ilk kısma yazın.
  • Birden fazla işte çalışıyorsanız ortak beyannamenizi forma ekleyin.
  • Medeni durumunuzu işaretleyin. Eşinizle birlikte çalışıyorsanız ortak beyanname vermeniz gerekir.
  • Varsa çocuklarınızın sayısını belirtin

Formda yer alan bilgilerin doğru ve eksiksiz olması gerekir. Yukarıdaki bilgilere ek olarak kesinti miktarları da dokümanda yer almalıdır. Bu formu doldurup imzaladıktan sonra yetkili kuruma teslim edebilirsiniz. Siz de Amerika’da şirket kurmak sürecinde karşılaşabileceğiniz sorunları uzmanların yardımıyla çözerek işlemleri hızlıca çözmek isterseniz Jestiyon’la hemen iletişime geçebilirsiniz.

BAŞKA NELER VAR

Siz neredeyseniz
Jestiyon yanınızda

mobil uygulamayı indir