ingiltere onay beyanı
Ardıç Dağ
Ardıç Dağ
3 Haziran 20235 Dakikaİngiltere'de Şirket Yönetimi

İngiltere’de Onay Beyanı (Confirmation Statement) Nedir?

Dünya çapında saygın bir iş merkezi olarak kabul edilen İngiltere, yatırımcılar için oldukça cazip bir ülkedir. Finansal hizmetler, teknoloji, sağlık, eğitim ve turizm gibi sektörler oldukça gelişmiş durumdadır. Düşük vergi oranları, esnek iş yasaları, yüksek kaliteli iş gücü ve çeşitli destek programları ile küresel pazarlarda varlık göstermek isteyen yatırımcılar için âdeta bir merkez üssü hâline gelmiştir.

İngiltere’de şirket kurmak için gerekenler eksiksiz şekilde tamamlandığı takdirde ülkede ticari faaliyetlere atılmak mümkün olur. Tıpkı şirket kuruluş sürecinde olduğu gibi sonrasında da bazı yasal yükümlülüklerin yerine getirilmesi gerekir. Bunlardan biri de Confirmation Statement; yani İngiltere’de onay beyanı olarak da bilinen bildirim çeşididir. 

İngiltere’de Onay Beyanı (Confirmation Statement) Nedir?

Onay beyanı, İngiltere’de faaliyet gösteren tüm şirketlerin yılda bir kez ibraz etmekle sorumlu olduğu bir beyanname türüdür. Bu beyan ile şirketlerin mevcut durumları, ortakları ve genel yapıları hakkında bilgi verilir. Companies House, İngiltere’de şirketlerin kayıt altına alındığı resmî kurumdur. Bu şirket kayıt ofisi; işletmelerin yönetimini ve organizasyonunu denetlemek ve kamuoyuna bilgi sağlamakla yükümlüdür. 

Şirketler, yıllık onay beyanlarını bu kuruma iletir. Prosedürün amacı, şirket bilgilerinin güncel şekilde kayıt altında tutulması, mevcut kayıtların doğruluğunun kontrol edilmesidir. Ayrıca onay beyanının bürokratik işlevine ek olarak ülkede hizmet gösteren şirketlerin imajını ve güvenilirliğini yansıttığından da söz edilebilir. 

Kimler Onay Beyanı Verir?

İngiltere’de farklı kuruluş prosedürlerine ve yasal gereksinimlere sahip olan şirketler bulunur. Bunlar; Limited Company, Limited Liability Partnership, Sole Trader ve Partnership olarak sıralanabilir. İngiltere’de faaliyet gösteren tüm şirketlerin onay beyanı vermesi gerekir. Bu prosedür, ayrı yapılarda olan her şirket için geçerli olsa da ortaklık türüne bağlı olarak farklı sıklıklarda verilebilir.  

Onay Beyanı Verme Yöntemleri ve Süreci Nasıl İlerler?

İngiltere’de onay beyanı verme yöntemleri, şirketlerin büyüklüğüne ve ticaret sicil kaydına göre değişiklik gösterir. Beyan verilmesi gereken tarih, şirketin kuruluşundan itibaren bir yıl sonraki hesap dönemi sonunda belirlenir. Pek çok şirket, onay beyanını birinci yıl dönümünden sonraki 12 ay içerisinde herhangi bir zamanda verir. İngiltere’de onay beyanı şu yöntemlerle verilebilir: 

  • Companies House web sitesindeki online hizmetler aracılığıyla
  • Onay beyanı formunu doldurarak posta yoluyla

İngiltere’de onay beyanınızı Companies House web sitesi üzerinden verdiğinizde işleminiz hemen alınır. Kâğıt formu kullanarak verilen beyanların işleme alınma süresi ise farklılık gösterebilir. Bu durum, posta süresi ve işlem yükü ile alakalıdır. 

Onay Beyanı Nasıl Hazırlanır?

Onay beyanı hazırlamak için uyulması gereken özel bir format bulunmaz. Şirketin son yıl içerisindeki faaliyetlerini gösteren ve belirli bilgileri içeren bir beyan hazırlamak yeterlidir. Hazırlayacağınız onay beyanı şu bilgileri içermelidir: 

  • Şirket adı, türü ve sicil numarası
  • İşletmenin merkezinin adresi
  • Şirket yöneticilerinin isimleri ve adresleri
  • Son yıl içerisinde gerçekleştirilen değişiklikler (Örneğin; yönetim kurulunun veya hissedarların değişmesi)
  • İşletmenin faaliyetleri hakkında bilgi

Onay beyanı hazırlandıktan sonra şirket sicil kayıtlarının tutulduğu merkez kurum Companies House’a iletilir. Bu noktada beyanın eksiksiz ve doğru bir şekilde hazırlanmasının oldukça önemli olduğunu hatırlatmakta fayda var; aksi takdirde ilgili kurumlar tarafından yasal yaptırımlar uygulanabilir. 

Hangi Sıklıkla Onay Beyanı Verilir?

İngiltere’de kurulan şirketler için ilk onay beyanının teslim edilmesi gereken tarih, işletmenin kuruluşundan itibaren 1 yıl sonrasıdır. İlk beyanın sunulmasının ardından şirketlerin yönetiminde veya idaresinde herhangi bir değişiklik söz konusu olmasa dahi yıllık periyotlarla beyan verilmeye devam edilmelidir. 

Onay beyanı, tıpkı diğer vergisel yükümlülüklerde olduğu gibi İngiltere’de vergi sisteminin bir parçasıdır. Şirketler, her yıl hesap döneminin bitiminden sonraki 14 iş günü içerisinde onay beyanını iletir. Bir vergi yılına eşit olan hesap dönemi, İngiltere’de faaliyet gösteren çoğu şirkette nisan ayının birinci günü başlar, martın sonunda biter. 

Onay Beyanı ile İlgili Yasal Düzenlemeler ve Ceza Durumları

Onay beyanının zamanında verilmemesi, şirketler için ciddi cezai yaptırımları da beraberinde getirir. Ülkede yapılan yasal düzenlemelere göre beyanın zamanında iletilmemesi hâlinde şirket yöneticileri para cezasına çarptırılabilir, hukuki olarak suçlu konuma düşebilir. Aynı şekilde belgenin yanlış bilgi veya yanıltıcı beyanlar içermesi hâlinde de benzer cezalar uygulanabilir. 

Beyan tarihini kaçıran ve belirtilen sürelerde beyanda bulunmayan şirketler, doğrudan Companies House tarafından kapatılabilir. Bu noktada şirketlerin yönetimi ve idaresi ile ilgili değişiklikleri son teslim tarihini beklemeden de beyan edebileceğini hatırlatmakta fayda var. Bu sayede teslim tarihini kaçırmak bir sorun olmaktan çıkar. Özetle yasal yaptırımlardan kaçınmak için beyanın eksiksiz şekilde düzenlenmesine ve son teslim tarihi gibi hususlara mutlaka dikkat edilmelidir. 

İngiltere’de Onay Beyanı Ücretleri

İngiltere’de onay beyanı ücretleri, Companies House tarafından belirlenir. İlgili maliyet, şirket türüne ve belirli kriterlere göre değişebilir. Jestiyon, İngiltere’de şirket kuruluşu ve diğer yasal süreçler konusunda uzman ekibiyle uçtan uca çözümler sunar. İhtiyacınız olan tüm danışmanlık ve destek hizmetleriyle şirketinizin yasal yükümlülüklerini tam ve zamanında yerine getirmeniz de sağlanır.  İngiltere’de şirket kurmak ve bu ülkedeki ticari faaliyetlerinizi hem güvende tutmak hem de büyütmek için Jestiyon’a başvurabilirsiniz.

BAŞKA NELER VAR

Siz neredeyseniz
Jestiyon yanınızda

mobil uygulamayı indir