Küresel Pazardaki Yerinizi Alın: Fiyatlandırma Stratejisi Nedir?
28 Aralık 20235 DakikaMali İşlemler

Küresel Pazardaki Yerinizi Alın: Fiyatlandırma Stratejisi Nedir?

Her sektörde faaliyet gösteren iş sahiplerinin edinmesi gereken farklı beceriler vardır. Doğru ürün fiyatlandırma planı da bu çeşitli becerilerin arasında yer alır. Rakiplerle rekabette firmayı öne çıkararak kısa sürede daha fazla müşteriye ulaşmayı sağlayabilen fiyatlandırma stratejileri, bir iş için başarıya giden yolda son derece önemlidir. Farklı fiyatlandırma stratejileri arasından firmanın bulunduğu pazara, potansiyel müşteri profillerine ve kâr beklentilerine göre seçim yapılabilir.

Fiyatlandırma Nedir?

Her türlü ticarette malın ya da hizmetin bir bedeli olmalıdır. Bu bedel alıcı tarafa fiyat olarak yansıtılır. Diğer bir deyişle işletmelerin müşterilerin ödeyeceği miktara karar vermesi eylemi fiyatlandırma olarak adlandırılır. Ürün fiyatlandırma, firmaların müşterilerle ilişkilerini belirleyen temel unsurdur çünkü müşterilerle firma bir nevi fiyat üzerinden tüm anlaşmalarını yapar. Dolayısıyla bütçe planlama sürecinin de bir parçası olan fiyatlandırma firmalar için büyük öneme sahiptir.

Fiyatlandırma stratejisi, sunulan ürün için ideal fiyatı belirleme sürecine verilen isimdir. Farklı analizler yapılarak fiyatlandırma stratejisi aşaması ilerletilebilir. Hedeflenen kâr, ürünün maliyeti gibi farklı unsurlar göz önünde bulundurularak fiyat konusunda karara varmak mümkündür. Firmanın başarısı için psikolojik fiyatlandırma gibi yöntemler de izlenebilir.

Fiyatlandırma Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Firmaların temel amacı kâr etmektir. Dolayısıyla firmaların ürünleri satabilecekleri en yüksek fiyata satmaları gerekir. Bu ideal fiyatı belirlemek hassas bir süreçtir çünkü fiyat bazı müşterilerin üründen uzaklaşmasına ya da ürünün rekabette geride kalmasına yol açabilir. Bu tür durumların önüne geçmemek için fiyatlandırma yöntemleri açısından doğru kararları vermek, hatalardan kaçınmak gerekir. 

Rakip Analizi Yapın

Özellikle dış ticarette fiyatlandırma yaparken izlenen ilk adımlardan birisi rakip analizidir. Rakip analizi, aynı ya da benzer işi yapan firmaların sundukları fiyatları analiz etmeyi ve bu bilgiler ışığında fiyatlandırma stratejisi belirlemeyi ifade eder. Uzun yıllardır sektörde olan firmaların fiyatlarına hakim olmak, onlarla rekabet ederken aynı zamanda kâr elde etmek fiyat stratejisinin temel unsurlarındandır. 

Hedef Kitlenizi Tanıyın

Hedef kitle, bir ürünün ya da hizmetin hitap ettiği kişiler anlamına gelir. Örneğin bir basketbol topunun hedef kitlesi bu spora ilgi duyan ve duyabilecek kişilerdir. Basketbol topu satın alması muhtemel olan kişilerin bu ürüne ayırabilecekleri para miktarını belirlemek fiyata karar verirken faydalı olabilir. Bu yüzden hedef kitlenin özelliklerinin farkına varmak fiyatlandırma amaçları belirlerken büyük önem arz eder. Hedef kitleyi tanımak aynı zamanda firmalara büyük bir rekabet avantajı da sağlar.

Maliyet Hesaplaması ve Pazar Analizi Gerçekleştirin

Maliyet belirlemeden kâr belirlemek imkansızdır. Maliyeti en doğru biçimde hesaplamak sonraki aşamada kâr marjının belirlenmesine ve fiyat stratejisi seçmeye ön ayak olur. Öte yandan, pazar fiyatlarının çok üstüne ya da çok altına satış yapmaya çalışmak firmalar açısından genellikle olumsuz olarak sonuçlanır. Maliyet hesaplaması ve pazar analizi doğru fiyat stratejisini belirlerken atlanmaması gereken adımlar arasında yer alır.

Popüler Fiyatlandırma Stratejileri Nelerdir?

Fiyatlandırma stratejileri her ne kadar işletmeden işletmeye değişebilse de genellikle kullanılan bazı stratejiler bulunur. Bu fiyatlandırma stratejileri uzun yıllardır piyasada kullanılan, deneme-yanılma yoluyla farklı koşullar altında test edilmiş yöntemlerdir. 

Rekabetçi Fiyatlandırma

Bu fiyatlandırma biçimi rekabete dayalıdır. Rekabetçi fiyatlandırma biçimini izleyen firmalar pazarda diğerlerine kıyasla daha büyük pay almayı ve rekabet ettikleri öbür işletmelerin önüne geçmeyi hedefler. Düşük kâr marjı ile sektöre girme, büyük indirim ve promosyonlar gibi yöntemlerle rekabetçi fiyatlandırma biçimi izlenebilir. Bu fiyatlandırma stratejisinde önemli unsur ürünün zaten bir pazarının olması gerektiğidir. 

Biçimlendirme Fiyatlandırması

Bu fiyatlandırma stratejisinde öncelikle ürünün maliyeti ve hedeflenen kâr marjı büyük önem taşır. Ürünün maliyeti üzerine kâr marjı eklenerek ürün piyasaya sürülür ve malın satılarak gelir elde etmesi beklenir. Biçimlendirme fiyatlandırmasını diğer stratejilerden ayıran unsur rakip analizi, pazar tespiti gibi unsurları içermemesidir. Bu fiyatlandırma yöntemi sadece beklenen kâr ve maliyet üzerinden gerçekleştirilir.

Çoklu Fiyatlandırma Stratejisi

E-ticaret fiyatlandırma stratejilerinde sıklıkla kullanılan bu yöntemde birkaç ürün bir paket haline getirilerek müşteriye sunulur. Çoklu fiyat stratejisinde müşteride uygun fiyata fazla sayıda ürün alıyormuş algısı yaratılır. İşletme açısından da tek seferde birden fazla ürün satmak tercih sebebidir. Aynı zamanda normalde daha az satılan bir ürün çok satılan bir ürünle birleştirilerek elden çıkarılabilir.

İndirimli Fiyatlandırma

Bu fiyatlandırma stratejisinde ürünün fiyatı biraz düşürülerek satış miktarının artması hedeflenir. Fiyattaki düşüş müşteriye indirim olarak yansıtılır. İlk bakışta fiyat düşüşü kâr açısından olumsuz bir durum olarak görünse de indirim ile daha fazla ürün satmak mümkündür. Böylece üründen daha çok satarak normal fiyata kıyasla daha fazla kâr etmek mümkündür. Kâr marjı yüksek olan ürünlerde indirim uygulamak diğer ürünlerle karşılaştırıldığında daha kolaydır. Dolayısıyla yüksek kârlar elde eden firmalar bu stratejiyi sıklıkla uygular.

Jestiyon ile Şirketinizin Finansal Süreçlerini Kolaylıkla Yönetin

Doğru fiyatlandırma ticarette başarıyı yakalamak için büyük önem arz eder. Hem yerel pazarda hem de küresel pazarda tutunabilmek ve başarılı faaliyetler gösterebilmek için fiyat stratejisinin en iyi biçimde belirlenmesi ve uygulanması gerekir. Bunun için de rakip analizi gibi yollar izlenebilir. Kimi zaman karışık olabilen fiyatlandırma stratejisi belirleme sürecinde profesyonel yardım almak iyi bir seçenektir.

Firmanız için ideal fiyatlandırma stratejisi belirlerken her adımınızda Jestiyon’dan destek alabilirsiniz. Çözüm odaklı yaklaşımıyla her sorunu en kısa sürede açıklığa kavuşturabilen Jestiyon, her türlü finansal süreçte sizin ve şirketinizin yanındadır. Yılların tecrübesini dinamik bir bakış açısıyla birleştirerek hızlı sonuç almayı hedefleyen Jestiyon ile fiyatlandırma stratejisi gibi farklı finansal süreçleri kolaylıkla tamamlayabilirsiniz. 

BAŞKA NELER VAR

Siz neredeyseniz
Jestiyon yanınızda

mobil uygulamayı indir