ABD İşveren Kimlik Numarası: EIN Nedir?
31 Ocak 20235 DakikaMali İşlemler

ABD İşveren Kimlik Numarası: EIN Nedir?

Amerika’da şirket kurduktan sonra yapılması gereken önemli adımlardan biri de EIN numarası almaktır. Bu numara, Amerika’da “İşveren Kimlik Numarası” ya da “Şirket Vergi Numarası” olarak bilinir. Amerika’da iş aktivitelerini yasal olarak yürütebilmek için oldukça önemlidir. Amerika’da kamu kurumları, finans kuruluşları ve özel sektörde ticaret faaliyetleri ile ilgili yapılabilecek tüm işlemlerden bu numara istenir. EIN alınmadığı takdirde Amerika’da banka hesabı açmak, sanal POS başvurusu yapmak, kredi başvurusu yapmak, online pazaryerlerine kayıt olmak gibi ticari faaliyetleri yürütmek mümkün değildir.

ABD İşveren Kimlik Numarası (EIN) Nedir?

Türkçe karşılığı Federal İşveren Kimlik Numarası olan EIN (Employer Identification Number), 9 haneli benzersiz bir numaradır. Amerika’da ticari faaliyetlerin yasal bir şekilde sürdürülebilmesi ve vergilendirme işlemleri için alınması gerekir. Amerika’da şirket kurduktan sonra yapılması gereken ilk adımlardan biri olan EIN iş yeri kimlik numarası, ticarete konu birçok işlemin yapılmasında kullanılır.

EIN Numarasının Önemi Nedir?

EIN numarası almak, ABD’de şirket kurmak ve kurallara olarak uygun yasal bir şekilde iş yapmak isteyenler için önemlidir. İşletme lisans başvurusu, vergi ve beyanname işlemleriyle Amerika’da banka hesabı açmak için EIN numarası gerekir. Bunun yanı sıra online pazar yerlerine üyelik, kredi kullanmak, işçi çalıştırmak, çalışanlara ödeme yapmak gibi pek çok işlem için bu numara gereklidir. Bu numara olmadan Amerika’da vergi beyanında bulunmak da mümkün değildir. 

Kimler EIN Numarası Almalıdır?

Amerika’da şirket kurmak isteyen kişiler ve kuruluşlar bu ülkede yasal bir şekilde iş yapabilmek için şirket kuruluşunu tamamladıktan sonra EIN numarası almalıdır. İşverenler, şirketler, serbest çalışanlar, şirket ortaklığı bulunanlar ve şahsı adına çalışanlar için bu 9 haneli numarayı almak zorunludur. Ayrıca kâr amacı gütmeyen kuruluşlar, çiftçi kooperatifleri, emeklilik planı olanlar, emeklilik planı ve emeklilik fonu yöneticileri gibi Federal Gelirler Servisi tarafından belirlenen kategorilerde yer alanlar için de EIN gereklidir.

EIN Numarası Nasıl ve Nereden Alınabilir?

EIN numarası, Amerika’da Türkçe karşılığı Amerikan Gelirler İdaresi olan IRS (Internal Revenue Service) tarafından verilir. Bu numarayı almak için öncelikle Amerika’da kurulmuş bir şirketiniz olmalıdır. Sonrasında EIN numarasını verme konusunda yetkili kuruluş olan IRS’nin web sitesinde yer alan formu doldurup imzalamak ve istenen diğer belgeler ile birlikte faks yoluyla ileterek işlemleri başlatabilirsiniz. Kuruluşun yoğunluğuna göre EIN numarası alma süresi değişiklik gösterebilir. Faksla yapılan başvurular posta yoluyla yapılan başvurulara göre daha kısa sürede sonuçlanır. EIN numaranız çıktıktan sonra belirttiğiniz faks numarasına ya da ABD’deki posta adresinize gönderilir. Bunun yanında bu numarayı almak için IRS’in internet sitesi üzerinden online başvuru da yapabilirsiniz.

Federal Vergi Kimliği (EIN) Başvurusu için Gerekli Belgeler Nelerdir?

Amerika’dan EIN numarası almak için öncelikle şirketin kurulmuş olması gereklidir. Bu numarayı vermek konusunda yetkili kuruluş olan IRS tarafından kişi ve kuruluşlardan bazı bilgi ve belgeler istenir. Bunlar arasında; kuruluş evrakı, kimlik, ikametgah ve iletişim bilgileri gibi belgeler bulunur. Bu belgeler; şirketin ismi, faaliyet alanı, işe başlama tarihi, faaliyet göstereceği adres, vergi kategorisi, kurulduğu eyalet bilgisi ve işletmeden sorumlu kişinin bilgilerini içerir. Sunulan bu bilgilerin yetkili kuruluş IRS tarafından doğruluğu teyit edildikten sonra EIN tanımlama işlemlerine başlanır ve yoğunluk durumuna göre birkaç gün içinde başvuru sonuçlanır.

EIN Numarasına Sahip Olmanın Avantajları Nelerdir?

EIN numarası sahibi olmadan Amerika’da ticari faaliyetleri yürütmek mümkün değildir. Bu 9 haneli numara kişi ve kuruluşların ABD’de kurdukları şirket aracılığıyla sorunsuz bir şekilde iş yapmasına ve ticari faaliyetlerini sürdürmelerine olanak tanır. Bu numara alındıktan sonra tüm vergilendirme işlemlerinin yanı sıra Amerika’da banka hesabı açmak, kredi çekmek, işçi çalıştırmak, sanal POS almak, farklı ödeme sistemlerini kullanmak ve online pazar yerlerine kayıt olmak mümkündür. EIN numarası, kişisel hesaplarla ticari hesapların birbirinden ayrılmasına yardımcı olduğundan, olası bir hukuksal durumda kurumsal borçlardan sorumlu olmamak açısından da önem taşır. Bu numara sayesinde şirketin muhasebe işlemlerini yönetmek ve defter tutmak da kolaydır. EIN, şirketlerin yanı sıra bireysel olarak serbest çalışan kişilerin de güvenilir kabul edilmeleri açısından önemlidir.

Jestiyon Avantajlarıyla ile EIN Numarası Edinebilirsiniz!

Amerika’da yasal bir şekilde iş yapmak için gereken tüm prosedürün hızlı ve güvenilir bir şekilde tamamlanması, işinize odaklanmanız açısından oldukça önemlidir. Amerika’da şirket kurmak için gerekli olan tüm işlemleri tek başınıza kısa sürede gerçekleştirmeniz mümkün olmayabilir. Bu noktada sizin adınıza bu işleri profesyonel bir şekilde yürüten kuruluşlar ile çalışabilirsiniz. Amerika’da yasal bir şekilde iş yapmak için ihtiyacınız olan EIN numarası almak ve diğer tüm işlemlerin sorunsuz ve hatasız bir şekilde tamamlanması konusunda Jestiyon’un profesyonel ekibinden destek alabilirsiniz. Jestiyon ile çalışarak Amerika’da şirket kuruluşu sürecinde yürütülen tüm işlemlerin kısa sürede kurallara ve mevzuata uygun bir şekilde tamamlanmasını sağlayabilirsiniz. Jestiyon ekibinden destek alarak Amerika’da yapmayı düşündüğünüz iş için uygun şirket türünün belirlenmesi, vergi beyanı, online banka hesabı açılması ve sanal POS alınması gibi birçok süreci kolayca tamamlayabilirsiniz.

BAŞKA NELER VAR

Siz neredeyseniz
Jestiyon yanınızda

mobil uygulamayı indir