Yeni Kurulacak Anonim ve Limited Şirketlerinde Asgari Sermaye Tutarı Düzenlenmesi
14 Aralık 20233 DakikaGirişimcilik

Yeni Kurulacak Anonim ve Limited Şirketlerinde Asgari Sermaye Tutarı Düzenlenmesi

Kendi işinin patronu olmak, birçok çalışanın hayalidir. Siz de bu hayali kuran ve hatta gerçekleştirmek için ilk adımları atanlar arasındaysanız sermayenizi hazırlıyor olabilirsiniz. Bu noktada limited şirket asgari sermaye tutarını öğrenmeniz gerekebilir. Eğer sınırsız ortakla çalışmak istiyorsanız bu kez anonim şirket asgari sermaye miktarını hazır etmeniz şarttır. Söz konusu sermayeleri bulmak veya oluşturmak başlangıçta zor görünebilir. Ancak doğru bütçe planlaması ve profesyonel destek ile hayalinizdeki işi kurmanız mümkündür.

Yeni Kurulacak Anonim ve Limited Şirketlerinde Asgari Sermaye Tutarı Nedir?

Kendi işini kurmak isteyen biri öncelikle şirket türüne karar vermelidir. Farklı şirket türleri arasında pazarlamasını yapacağınız ürün ya da hizmete ve mevcut koşullarınıza en uygun olan seçeneği tercih etmeniz gerekir. Bu seçenekler arasında anonim ve limited şirketler, yaygın olarak tercih edilir. Bu iki şirket türü, birçok konuda olduğu gibi sermaye koşulları açısından da birbirinden ayrılır. Dolayısıyla bu şirketlerin asgari sermaye tutarları da birbirinden farklıdır.

Anonim şirketlerde sermaye hem belirlidir hem de paylara bölünmüştür. 2024 itibariyle yeni kurulacak anonim şirket asgari sermaye tutarı 250.000 TL’dir. Kayıtlı sistemi kabul eden halka açık olmayan anonim şirketlerde asgari sermaye tutarı ise 500.000 TL olarak belirlenmiştir.

Limited şirketler her bir ortağın pay değeri belirli oranlara göre düzenlenir. 2024 yılı itibariyle yeni kurulacak limited şirket asgari sermaye tutarı ise 50.000 TL’dir. Limited şirketlerde asgari sermaye miktarını beyan etmeden işlem yapmak mümkün değildir.

Söz konusu rakamlar, 2023 yılı itibarıyla anonim şirketler için 50.000, limited şirketler için ise 10.000 TL idi. Dolayısıyla yapılan bu değişiklik, şirket kurmak için bildirilmesi gereken asgari sermaye tutarlarında 5 kat gibi önemli bir artışı gösterir niteliktedir.

Anonim ve Limited Şirketlerde Asgari Sermaye Tutarı Düzenlenmesi Ne Zaman Yürürlüğe Girecek?

Anonim ve limited şirket asgari sermaye tutarlarındaki düzenleme, 1 Ocak 2024 tarihinden itibaren geçerli olacaktır. Başvurusunu söz konusu tarihten sonra yapacak olan girişimcilerin yeni düzenlemeye uygun limited ve anonim şirket asgari sermaye tutarını hazırlamaları gerekir.

Mevcut şirketleriniz için de sermaye yükseltmesine uygun düzenlemeler yapabilirsiniz. Eğer sermayeniz şirket türüne göre belirtilen tutarların altındaysa artırma yoluna gidebilirsiniz. Bu bir zorunluluk değildir. Yine de öz kaynak güçlendirmesi bakımından sermayenizi yeni düzenlenen asgari tutarlara göre artırmanız tavsiye edilir.

Şirket Kurarken Tüm Adımlarda Jestiyon ile Profesyonel Destek!

Jestiyon, şirket kurma ve geliştirme sürecinde en büyük yardımcınızdır. Ön muhasebe, e-ticaret, özel entegratör, yazılım, ERP, yurt dışı pazar yerleri ve şirket yönetiminde tecrübeli bir kadroyla hizmet verir. Üstelik yalnızca Türkiye’de değil, farklı ülkelerde gireceğiniz şirket kurma süreçlerinde de size destek olur. Çözüm odaklı yaklaşımıyla birçok işlemi zahmetsizce tamamlamanızı sağlar. Böylece süreçte karşılaşabileceğiniz küçük fakat can sıkıcı pürüzlerle uğraşmak zorunda kalmazsınız.

Dijital çağa ayak uyduran Jestisyon, ihtiyaç duyduğunuz e-dönüşüm süreçlerini de tamamlar. Bu süreçte e-imza, e-fatura, e-arşiv ve mâli mühür gibi muhasebe işlemlerini Jestiyon’a emanet edebilirsiniz. Şeffaf iş anlayışı sayesinde güven endişesi duymazsınız. Hayallerinizi gerçekleştirirken profesyonel destek almanın konforunu yaşarsınız.

BAŞKA NELER VAR

Siz neredeyseniz
Jestiyon yanınızda

mobil uygulamayı indir