Marka İmajını Yansıtan Şirket İsmi Nasıl Seçilir?
13 Haziran 20245 DakikaŞirket Kurma Süreçleri

Marka İmajını Yansıtan Şirket İsmi Nasıl Seçilir?

Bir şirket isminde karar kılmak, zorlu ve dikkat edilmesi gereken bir süreç. Yurt içinde ve yurt dışında şirket kurmak için önce bir marka ismi bulmak olmazsa olmazdır. Şirket ismi seçme bu konuda kritik önem taşır. Şirket ismini keşfetmek, araştırmasını yapmak ve tescillemek için bir danışmanlığa ihtiyacınız doğar. Jestiyon marka imajınızı temellendirecek şirket ismi bulma sürecinizi son derece kolay kılar. Bu noktada şirket adı seçme, bulma ve tescilleme için Jestiyon hizmetlerinden yararlanabilirsiniz. 

Şirket İsmi Nedir ve Neden Önemlidir?

Şirket ismi son derece elzemdir, çünkü ilk izlenim önemlidir. Belli bir şirket ismi hem aktüel hem potansiyel müşterilere şirket hakkında ufak bir bilgilendirme yapar. Doğru ve uygun seçilmiş bir şirket adı hafızada yer edinir. Aynı zamanda şirket ismi marka değeri oluşturarak sadece müşterilerin ilgisini çekmekle kalmaz, onların güvenini de kazanır. Şirket ismi belirleme sürecini bizzat yönetmek yerine danışmanlık alarak yükünüzü hafifletebilirsiniz. 

Şirket İsmi Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Bir şirket ismi her ne kadar sonradan değiştirilebilse de akılda kalan, hafızada yer edinen bir marka kimliğinin ayrılmaz bir parçasıdır. Bu açıdan şirket ismi konusunda nokta atışı bir seçim yapmak önem taşır. En uygun ve şirketi en iyi yansıtan ismi seçerken şu hususlara dikkat etmenizde yarar vardır: 

Şirket Adınızı Kısa Tutun

Belli başlı bir şirket ismi, işletmenin faaliyet alanını yansıtmalı ve şirketin amacını doğru şekilde ifade etmelidir. İsim, müşterilere ne tür bir hizmet veya ürün sunulduğu konusunda net bir anlam taşımalıdır. Böylesi bir ismin kısa olması önem arz eder. Şirket adının uzun olmaması hem telaffuz hem de akılda kalıcılık açısından önemlidir. 

Marka İmajınızı Göz Önünde Bulundurun

Şirket ismi, işletmenin uzun vadeli hedeflerine ve genel vizyonuna uygun olmalıdır. Şirket ismi, diğer mevcut şirketlerin isimleriyle karıştırılmamalı veya kafa karışıklığına yol açacak şekilde benzememelidir. Şirket ismi bulma sürecinde marka imajı öncelikli görülüp her zaman göz önünde tutulmalıdır. 

Mevcut Şirket Adlarını Kullanmayın

Firma ismi, diğer mevcut şirketlerin isimleriyle karıştırılmamalı veya kafa karışıklığına yol açacak şekilde benzememelidir. Bu açıdan benzersiz ve tanınabilir bir isim seçmek önemlidir. Aynı zamanda şirket ismi, yasal olarak kabul edilebilir ve kullanılabilir olmalıdır. Belirli kelimelerin kullanımı veya tescilli markaların ihlali gibi hukuki sorunlara yol açabilecek unsurlardan kaçınılmalıdır. Şirket adı bulma ve tescilleme sürecinde keşfedip üstünde karar kıldığınız sözcüklerin özgün olmasına dikkat etmenizde yarar vardır. 

Şirket, uluslararası pazarlara açılmayı planlıyorsa veya uluslararası müşterilere hizmet sunacaksa, seçilen ismin kültürel olarak kabul edilebilir ve anlaşılabilir olması önemlidir.

İşletmenin web sitesi için kullanılacak alan adıyla uyumlu bir isim seçmek, online varlığın güçlendirilmesine yardımcı olur. Şirket ismi bulma sürecinde alan adı olarak kullanılabilir ve internet üzerinde kolayca bulunabilir bir kelime seçilmelidir.

Yasaklı Kelimeleri Kullanmayın

Şirket ismi seçerken argo, yasaklı, itici görünen ve rahatsız edici bulunan sözcükler kullanılmamalıdır. Bu sayede doğru, uygun, topluluklar tarafından antipatik bulunmayan bir şirket ismi bulma süreci tamamlanmış olur. 

Şirket İsmi Nasıl Tescil Edilir?

Şirket ismi tescili konusunda bazı formları doldurmak ve prosedürlere uymak gerekir. Şirket ismi bulma ve tescilleme hususunda şu adımları takip edebilirsiniz: 

  • Bu form genellikle ticaret sicili ofisi veya ilgili devlet kurumları tarafından sağlanır. Formda, şirketin ismi, türü, adresi ve yöneticileri gibi temel bilgilerin yanı sıra ismin tescili için gereken diğer bilgileri sağlamanız gerekir.
  • Doldurulan başvuru formunu ve gerekli belgeleri (kimlik belgesi, vergi numarası, şirketin türüne bağlı olarak diğer belgeler) ilgili kayıt kurumuna sunun.
  • Tescil işlemi çoğu zaman belli bir ücret gerektirir. Başvuru formunu sunmadan önce ilgili ücretin ne kadar olduğunu ve nasıl ödeneceğini öğrenmelisiniz.
  • Başvurunuz incelendikten sonra, isminizin tescili için onay almanız gerekir. Onaylandıktan sonra, genellikle resmi bir belge veya tescil sertifikası alırsınız. 
  • Tüm bu zahmetli süreci sadece Jestiyon ile halletmeniz mümkündür. Jestiyon sizin için isim sorgusu ve tescili yapar. Şirket ismi sorgulama ve tescil alma böylece sizin için çok daha kolay hâle gelir. Bu sayede ismin daha önce kullanılıp kullanılmadığı belirlendikten sonra belirli şirket adı sizin adınıza tescillenir. 

Jestiyon ile Şirket İsminizi Kolaylıkla Sorgulayın

Bir danışmanlık firması, marka ismi seçimi konusunda uzmanlaşmış profesyonellerden oluşur. Bu kişiler, pazar trendlerini, hedef kitlenizi ve rekabet ortamını dikkate alarak size en uygun şirket ismi önerileri sunar. Bir danışmanlık firması, seçtiğiniz ismin hukuki açıdan uygunluğunu ve marka tescil sürecini yönetme konusunda katkıda bulunur. Bu ileride karşılaşabileceğiniz marka haklarıyla ilgili sorunları önlemenize yardımcı olur. Danışmanlık firmaları, sizi etkileyecek yaratıcı ve özgün isimler konusunda geniş bir perspektif sunabilirler. Bu durum, sıradışı ve akılda kalıcı bir marka ismi seçmenize yardımcı olur. Bu noktada Jestiyon tüm gereksinimlerinizi karşılar. Jestiyon ile marka ismi sorgulama, arama ve tescilleme gibi kritik konularda yardım alabilirsiniz.

BAŞKA NELER VAR

Siz neredeyseniz
Jestiyon yanınızda

mobil uygulamayı indir