Yasal Düzenlemelere Uyum: İyi Hal Belgesi Nedir?
7 Mart 20245 DakikaMali İşlemler

Yasal Düzenlemelere Uyum: İyi Hal Belgesi Nedir?

İyi hâll belgesinin temini birçok şirket için olumlu hatta zorunlu olabilir. Yasal düzenlemelere uygunluğu ifade eden somut bir kanıt olan iyi hâl belgesi, şirketin derecelendirilmesini tanımlar. Bu yazıda iyi hâl belgesinin edinilmesine dair süreç hakkında birçok ayrıntıyı öğrenebilirsiniz. 

İyi Hâl Belgesi Nedir?

İyi hâl belgesi, finansal borç raporu olumlu olan, şeffaf ve güvenilir şirketlere tahsis edilen bir belgedir. Söz konusu belge şirketin iç ve dış borçlarının ödendiğini, vergi mükellefi yükümlülüklerin karşılandığı, eğer mevcutsa belirli cezaların karşılandığını gösterir nitelikte yazılı bir kanıttır. 

Söz konusu belge aynı zamanda şirketin ticari faaliyetlerini yürütmek üzere gerekli olan resmî gereklilikler arasında yer alır. İyi hâl belgesi, şirketin dürüstlüğünü ve güvenilirliğini kanıtlamak amacıyla da kullanılır. Bu sayede şirketin ticari ilişkilerinde güven oluşturarak, sektörel dünyada itibarını korumasına ve iş yapma kabiliyetini artırmasına yardımcı olur. İyi hâl belgesi, genellikle ticari faaliyetlerin yürütülmesi için resmi işlemler sırasında talep edilen somut bir dayanak olarak kullanılır. Bu açıdan iyi hâl belgesi avantajları saymakla bitmeyecek bir kanıttır. 

Başarılı İş Sürecini Belirten İyi Hâl Belgesine Sahip Olmak Neden Önemlidir?

Bir iyi hâl belgesi beyannamesi, şirketin vergi tutarlarını rutin olarak ödeyip bunu yazılı biçimde sunduğunu gösterir. Aynı zamanda şirketin vergi borçlarını zamanında ve yeteri tutarda ödediğini kanıtlar. 

Bu belge aynı zamanda şirketin, kendi sektöründe faaliyet göstermesi için gereken lisans, izin ve gereklilikleri de karşıladığını ortaya koyar. Ek olarak şirketin iflas ya da konkordato sürecinde olmadığını, hâlâ karlılığını artırabilen bir firma olarak varlığını sürdürdüğünü de gözler önüne serer. Bu bakımdan iyi hâl belgesinin sunumu, şirketin mevcudiyetini, süreğenliğini ve şeffaflığını belgelemesi açısından son derece önem taşır.

Kimler İyi Hâl Belgesi Alabilir?

İyi hâl belgesinin temin edilmesi için belirli şartlar aranır. Şirketlerin bu iyi hâl belgesi şartları olarak bilinen koşulları eksiksiz şekilde karşılaması zaruridir. Şirketin öncelikle tüm vergi borçlarını düzenli ve eksiksiz olarak ödemiş bir finansal rapor geçmişine sahip olması gerekir.

Şirket vergi borçlarının yanı sıra diğer yasal zorunlulukları da yerine getirmiş olmalıdır. Bu süreçte herhangi bir yasal sorun ile karşılaşmamış olması gerekir. Eğer varsa, geçmişte şirkete kesilmiş cezai yükümlülüklerin giderilmiş olması zorunludur. 

Sertifikalandırılan Uyum: İyi Hâl Belgesi Nasıl Alınır?

İyi hâl belgesi alma aslında son derece basit bir süreçtir. Belgeyi almak için izlemeniz gereken adımlar şunlardır:

  • İlk ve öncelikli olarak, adli sicil kaydını sorgulamak için e-Devlet üzerinden bilgilerinize erişim sağlamalısınız. Adli sicil kaydı bilgisini içeren dosyayı indirebilirsiniz. 
  • İkinci adım olarak kuruma ibraz için sunulan iyi hâl belgesi başvuru formunu doldurmalısınız. Bu form devletin ilgili kurumlarının web sitesinden ya da doğrudan somut belge olarak tarafınıza verilebilir. Formun tarafınıza teminini Ticaret Sicil Memurlukları üstlenir. 
  • Başvuru formu ile birlikte genellikle nüfus cüzdanı fotokopisi, vesikalık fotoğraf, ikametgâh belgesi gibi belgelerin de sunulması gerekir. Şirketin finansman raporları, vergi mükellefi çıktıları ve ödenmiş borçların bir listesini elinizde bulundurmanız önem arz eder. 
  • Son olarak eğer çıkarsa ücret ödemelerini de gerçekleştirip başvuru sürecinin sona ermesini beklemeye koyulabilirsiniz. Belgenin geçerlilik süresi genellikle bir yıl olup, bu müddet çeşitli durumlara ve yasa farklılıklarına göre değişiklik gösterebilir. 

İşletmelerin Düzenlemelere Uyumunu Gösteren İyi Hâl Belgesi Nereden Alınır?

Amerika’da iyi hâl belgesi (certificate of good standing), farklı eyaletlerde bulunan kurumlarca takdim edilir. Bu kurumlar totalde Ticaret Sicil Ofisi olarak isimlendirilir. Bu belgeyi talep etmek için ise çevrimiçi bir şekilde başvuru yapmanız mümkündür. Belgenin çıkma süresi günler ve haftalar ile ifade edilir. Kısa süre içinde belge elinize geçmiş olur. 

İngiltere’de ise bu durumu Şirketler Evi (Companies House) isimli kurum tahsis eder. Türkiye’de iyi hâl belgesi, Ticaret Sicil Memurlukları tarafından size teslim edilir. Başvurduğunuz takdirde, talebiniz olumlu karşılanırsa elinize geçebilecek olan bu belge, şirketinizin bulunduğu konuma en yakın Ticaret Sicil ofisine gitmeniz suretiyle temin edilebilir. 

İyi Hâl Belgesinin Geçerlilik Süresi Ne Kadardır?

İyi hâl belgesinin geçerlilik süresi, şirket türüne ve alınan belgenin hangi amaçla kullanılacağına bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Genellikle iyi hâl belgesi süresi 1 yıldır. Bazı durumlarsa bu süre 6 ay ya da 1 yıldan fazla olmak üzere değişir. İyi hâl belgesinin geçerlilik süresi, belgeyi düzenleyen makamın politikalarına ve uygulamalarına bağlı olarak farklı zaman kısıtlamalarında teslim edilir. 

Jestiyon ile Şirketinizin Kolaylıkla Kurun

Jestiyon; girişimciler, kobiler, influencerlar, youtuberlar, mali müşavirler ve e-ticaretçiler için çok önemli hizmetler sunan bir platformdur. Bu hizmetler arasında e-Ticaret, ön muhasebe, yazılım, yurt dışı pazar alanları, özel entegrasyon, ERP, işletme yönetimi gibi kritik ve son derece önemli etkinlikler yer alır. Güvenilir ve şeffaf bir kuruluş olarak Jestiyon, Türkiye, İngiltere ya da Amerika’da şirket kurmak istediğinizde yardımınıza yetişir. 

Şirket kurarken karşınıza çıkan uzun prosedürlerle uğraşmak zorunda değilsiniz. Çözüm odaklı bir metodolojiye sahip olan Jestiyon, adınıza kurumsal banka hesabı açılışı veya şirket vergi numarası edinme gibi birçok kritik işlemi tamamlar. Aynı zamanda pratik ve operasyonel süreçlerde karşı karşıya kaldığınız sorunlara da hizmet kapsamında hızlı çözümler sunar. Bunun yanında kolayca şirket kurmanızı ve önünüzdeki bürokratik engelleri kısa süre içinde aşmanızı sağlar. 

BAŞKA NELER VAR

Siz neredeyseniz
Jestiyon yanınızda

mobil uygulamayı indir