Girişimciliğin Başkenti Estonya’da Kurulabilecek Şirket Türleri
5 Haziran 20245 DakikaŞirket Kurma Süreçleri

Girişimciliğin Başkenti Estonya’da Kurulabilecek Şirket Türleri

Estonya’da şirket kurmak, girişimcilerin öncelikli tercihlerinden biri. Estonya’da iş kurmak ve şirket açmak son derece kârlıdır. Mevzuat, vergi sistemi ve Avrupa Birliği programlarının etkisiyle Estonya, girişimciler ve sermaye sahipleri için cazip bir merkez olmaya devam ediyor. Bu yazıda, Estonya’da şirket kurmanın avantajlarını inceleyeceğiz.

Şirket Kurmak için Neden Estonya Tercih Edilmeli?

Estonya girişimcilere pek çok avantaj ve olumlu yön sunar. Estonya şirket türleri ve farkları açısından değerlendirildiğinde hemen her kuruluş kendine özgü olumlu artılar taşır. Öncelikle Estonya vergi sistemi azami düzeyde vergi alımına bağlı olarak çalışır. Bireysel gelir vergisi ise neredeyse her zaman için devre dışıdır. Size en uygun Estonya’da şirket türlerine karar verirken şu avantajları göz önünde bulundurabilirsiniz: 

  • Estonya’da şirket türleri açmak ve bir startup başlatmak, pek çok ülkeye göre daha kolaydır. Ülke, dijital vatandaşlık programıyla dünyanın dört bir yanından insanlara e-vatandaşlık imkânı sunar. Bu sayede herhangi bir fiziksel varlık olmaksızın Estonya’da şirket kurmak mümkün olur. Aynı zamanda Estonya’nın sunduğu e-devlet hizmetleri, şirket kurulumu, vergi ödemeleri ve yönetimi gibi işlemleri çevrim içi olarak hızlı ve kolay bir şekilde gerçekleştirmeyi sağlar.
  • Estonya’da şirket kurma maliyetleri oldukça düşüktür ve başlangıç sermayesi gereksinimleri minimum düzeydedir. Ayrıca Estonya’nın düşük kurumlar vergisi oranı (%20) ve bireysel gelir vergisi olmaması da girişimciler için çekici bir özelliktir.
  • Estonya’da şirket türleri kurulumu, bürokratik ve kamusal açıdan da hızlı ve etkin bir biçimde gerçekleşir. Estonya, girişimcilik ve inovasyonu teşvik eden bir iş ortamına sahiptir. Hızlı ve esnek şirket kurma süreci, girişimcilerin fikirlerini hızlı bir şekilde hayata geçirmelerine olanak tanır. Ayrıca Estonya’da teknoloji ve dijital girişimcilik özellikle desteklenir.
  • Estonya, 2004 yılında Avrupa Birliği’ne üye olmuş bir ülkedir. Bu olumlu yön, Estonya’da şirket türleri olarak kurulan firmaların AB pazarına kolay erişim sağlamasını sağlar. Aynı zamanda Estonya’nın uluslararası alanda güvenilir bulunan bir ekonomik ve siyasi istikrarı mevcuttur. Estonya, gelişmiş bir dijital altyapıya sahiptir ve bu sistem, şirketlerin dijitalleşme süreçlerine ivme kazandırır. E-fatura, e-imza, dijital kimlik doğrulama ve çevrim içi işlemler gibi dijital hizmetler, işletmelerin verimliliğini artırır ve iş yapma süreçlerini kolaylaştırır.
  • Estonya, sunduğu pek çok teşvik ve hibe programı ile zaman içinde girişimcilerin cazibe merkezi hâline gelmiş bir ülkedir. Dijitalleşme konusunda öncü bir ülke olan Estonya gerek vergilendirme sistemi gerek kamu hizmetleri ile de müteşebbisler için ilgi çekici bir yerdir. Estonya’da şirket türleri, kuruluşlarını hızlıca tamamlayabilir. Ülkede e-Residency başta olmak üzere pek çok girişimci programı bulunur. 

Dijital kimlik kartının temini ile çalışmalara başlayabilen girişimciler, programlar sayesinde daha hızlı bir şekilde şirketleşmeye giderler. Estonya’da, özellikle teknoloji odaklı ve yenilikçi fikirlere dayanan projeler desteklenir. Bu tür projelere kredi, hibe, teşvik ve yatırım destekleri verilir. Aynı zamanda ülke, geniş bir startup ekosistemi ağına sahiptir. 

Estonya’da şirket türleri kurmanın gerektirdiği sermaye de son derece minimaldir. Estonya’da şirket açma maliyeti son derece bütçe dostudur. Bunun için sadece kayıt, noter ve temel harcama ödemeleri yapılır. Vergi, hukuk ve finans danışmanlığı için ek ücretler gerekebilir. Yönlendirme ve danışmanlığın dışında bir de başlangıç sermayesi gereklidir. Özel limited şirket gibi seçenekler, düşük sermaye ile kurulabilir. Belgelerin tercümesi, raporlanması ve ticaret siciline kayıt gibi işlemler için ek ödemeler yapılabilir. Ancak günün sonunda Estonya’da şirket türleri açmaya karar vermek son derece düşük maliyetli bir süreci başlatır. 

Estonya’da Kurulabilecek Şirket Türleri Nelerdir?

Estonya’da şirket türleri, kuruluma açık teşebbüsler olarak bilinir. Estonya’da farklı şirket türleri arasından seçim yaparak bir kuruluş süreci başlatmak mümkündür. Estonya’da açılabilecek şirketler şu şekilde izah edilebilir: 

Özel Limited Şirket

Özel limited şirket, Estonya’da en yaygın şirket türlerinden biridir. En az bir ortak tarafından kurulabilir ve en fazla 1 milyon Euro sermaye ile kurulabilir. OÜ, sınırlı sorumluluk taşır ve ayrı bir yasal varlık olarak kabul edilir.

Halka Açık Limited Şirket

Halka açık limited şirket, genellikle büyük işletmeler tarafından tercih edilen bir şirket türüdür. AS, halka açık olabilir ve hisse senetleri halka arz edilebilir. AS’nin kurulması ve işletilmesi daha karmaşık olabilir ve daha yüksek sermaye gereksinimleri vardır.

Genel Ortaklık

Estonya’da şirket türleri noktasında genel ortaklık tipi firma mantığı da göz önünde bulundurulmalıdır. Böyle bir şirket türü, en az iki ortak arasında kurulan ve her bir paydaşın sınırsız sorumluluğa sahip olduğu bir şirket türüdür. Ortakların işletmeyle ilgili yükümlülükleri ve hakları anlaşma ile belirlenir.

Sınırlı Ortaklık

Sınırlı ortaklık, en az iki ortak arasında kurulan ve en az bir ortağın sınırsız sorumluluğa sahip olduğu bir şirket türüdür. Diğer ortaklar sınırlı sorumluluğa sahiptir ve yalnızca yatırdıkları sermaye miktarıyla sınırlı olarak sorumludur.

Şahıs Şirketi

Şahıs şirketi, tek bir kişi tarafından işletilen ve sınırsız kişisel sorumluluk taşıyan bir işletme türüdür. FIE, vergi avantajları ve işletme kolaylığı sağlayabilir ancak kişisel mal varlığı işletme borçları için tehlikeye girebilir.

Estonya’da Şirketinizi Jestiyon ile Kolaylıkla Kurun!

Jestiyon ile şirket kurmak ve yönetmek artık çok daha kolay. Evrak ve kargo işlemleri basitleşmiş, yüksek kira, stopaj, harcama ve aidat gibi masraflardan kurtulmuş olursunuz. Bunların hepsi sanal ofis hizmeti sayesinde mümkündür

Jestiyon, sanal ofis hizmetinin yanı sıra marka tescil, isim sorgulama, marka analizi ve vekalet hizmetlerinde de yardımcı olur. KOSGEB teşvikleri, SGK başvuruları, mevzuat süreçleri gibi birçok konuda destek sağlar. Jestiyon, yurt dışında şirket açma sürecinizi de kolaylaştırır. Şirket açma hayallerinizi yurt içinde ve yurt dışında gerçekleştirmek istediğinizde Jestiyon en iyi yardımcınızdır.

BAŞKA NELER VAR

Siz neredeyseniz
Jestiyon yanınızda

mobil uygulamayı indir